OSX : After iMovie update Strangel crash on start #osx


Fabio IZ0IBA 2220156
 
Edited

Hi all, yesterday the AppStore notified that a security update of iMovie was available to download. 
So i downloaded and updated iMovie.  This morning i found that Sdrangel won't start. 
Executing the program in debug mode from terminal it lead to have

2019-03-22 21:51:31.322 (D) ScopeVis::addTrace

2019-03-22 21:51:31.323 (D) GLScopeGUI::deserialize: nbTriggersSaved: 4 nbTriggers: 1

2019-03-22 21:51:31.323 (D) ScopeVis::handleMessage: MsgScopeVisNGChangeTrigger:  0

Segmentation fault: 11

Evidences show me that program crashed while attempting to build the main gui window.  

Crashed Thread:        0  Dispatch queue: com.apple.main-thread
Exception Type:        EXC_BAD_ACCESS (SIGSEGV)
Exception Codes:       EXC_I386_GPFLT
Exception Note:        EXC_CORPSE_NOTIFY
Termination Signal:    Segmentation fault: 11
Termination Reason:    Namespace SIGNAL, Code 0xb
Terminating Process:   exc handler [68638]

Thread 0 Crashed:: Dispatch queue: com.apple.main-thread

0   libsdrgui.1.0.0.dylib         0x000000010e650682 GLScopeGUI::deserialize(QByteArray const&) + 2370
1   libchanalyzer.dylib           0x0000000114771a5f ChannelAnalyzerSettings::deserialize(QByteArray const&) + 351
2   libchanalyzer.dylib           0x000000011476b5fa non-virtual thunk to ChannelAnalyzerGUI::deserialize(QByteArray const&) + 26
3   libsdrgui.1.0.0.dylib         0x000000010e61f4a1 DeviceUISet::loadRxChannelSettings(Preset const*, PluginAPI*) + 1569
4   libsdrgui.1.0.0.dylib         0x000000010e611a90 MainWindow::loadPresetSettings(Preset const*, int) + 336
5   libsdrgui.1.0.0.dylib         0x000000010e60c391 MainWindow::MainWindow(qtwebapp::LoggerWithFile*, MainParser const&, QWidget*) + 2225
6   org.f4exb.SDRangel           0x000000010e5fe580 main + 2848
7   libdyld.dylib                 0x00007fff63955ed9 start + 1

 
I suspected something related to graphics OpenGL permissions and so i attempt to start with higher privileges

sudo ,/SDRangel  resulted in normal start and nice working.   Before the iMovie update i was starting the application without sudo command, now it is impossible.
I tried to rebuild everything and also upgrade the QT framework to 5.12.2.  No luck ... everything is back to normal only when i start application with "sudo" command.
Certainly i can live with that ... but i would like to solve the issue, may be something has to be changed in deploy.sh script perhaps ??

Tnx for any help or hints. 

P.S. it will be nice is someone test the iMovie update just to see if this affect only my system or is a common problem. Tnx.





Join sdrangel@groups.io to automatically receive all group messages.