Date   

Re: Latin name Fordo

Lorna Craig
 

It depends on the context, but it might mean "with young" (i.e. with children). 

See the table on this page: https://www.latin-is-simple.com/en/vocabulary/adjective/4337/

Lorna

On 06/07/2020 11:18, Derek Kain wrote:
Can anybody tell me the English equivalent of Latin 'Fordo'.
Checked Google translate and it gives me Fordo.
Derek


Re: Latin name Fordo

Mike Tate
 

Are you certain that is the Latin word?

Please provide the whole sentence, or perhaps a screenshot of the original document.

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of Derek Kain
Sent: 06 July 2020 11:19
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Latin name Fordo

 

Can anybody tell me the English equivalent of Latin 'Fordo'.

Checked Google translate and it gives me Fordo.

Derek


Virus-free. www.avast.com


Re: Latin name Fordo

waltonnz
 

I always thought it was an English word pronounced for do meaning to ruin or destroy. It's in the Chambers Dictionary.
Patricia 

On Mon, 6 Jul 2020 at 22:18, Derek Kain <genealogist15@...> wrote:
Can anybody tell me the English equivalent of Latin 'Fordo'.
Checked Google translate and it gives me Fordo.
Derek


Re: Time set 00:00 on some Media Files

Mike Tate
 

That does sound a bit unusual.

I guess you are talking about the ‘Insert pictures and other media’ dialogue that lest you navigate to the files.

What type of media file are they?             JPG, PNG, PDF?

Which date-time is being shown?             ‘Date created’, or ‘Date modified’, or what?

If you go back and view the files in Windows File Explorer what date-time is displayed?

A screenshot might be useful.

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of Derek Kain
Sent: 06 July 2020 11:17
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Time set 00:00 on some Media Files

 

Hello all,

I noticed a few days ago that some of the media files that I have saved on Family Historian 6 have the correct date but the time is 00:00.

This seems to happen to two files then corrects itself for about five or six files.

I'm downloading from Scottish Baptism's on Findmypast. Selecting Show in Folder. Then changing the file name to what is appropriate to me. The time is showing correctly. Then in Family Historian go to the Property Box clicking the Media tab, Add Media, Insert from file. But the time is set to 00:00 on occasions.

Derek


Virus-free. www.avast.com


Latin name Fordo

Derek Kain
 

Can anybody tell me the English equivalent of Latin 'Fordo'.
Checked Google translate and it gives me Fordo.
Derek


Time set 00:00 on some Media Files

Derek Kain
 

Hello all,
I noticed a few days ago that some of the media files that I have saved on Family Historian 6 have the correct date but the time is 00:00.
This seems to happen to two files then corrects itself for about five or six files.
I'm downloading from Scottish Baptism's on Findmypast. Selecting Show in Folder. Then changing the file name to what is appropriate to me. The time is showing correctly. Then in Family Historian go to the Property Box clicking the Media tab, Add Media, Insert from file. But the time is set to 00:00 on occasions.
Derek


Re: Problem transferring custom query from on pc to another

Mike Tate
 

Mike, If you have only recently migrated from your old PC to a new one, then there may be many customisations that have not been migrated.

What strategy did you adopt?

There is the Backup and Restore Family Historian Settings Plugin designed for the job.

Many customisations are hidden away where you might not find them such as in the Windows Registry.

 

To transfer one Query, on the old PC use File > Import/Export > Export > Query and choose the one to migrate.

Copy the exported file to the new PC and use File > Import/Export > Import > Query and choose that copied file.

 

I suspect by copying it into the Query > Custom folder you have confused FH because that is the installation process.

 

See the FHUG Knowledge Base ~ Move Family Historian Settings and Projects for full details:

https://www.fhug.org.uk/wiki/doku.php?id=how_to:move_settings

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of mike.shingleton@...
Sent: 05 July 2020 21:40
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Problem transferring custom query from on pc to another

 

I have a custom query name No Date of Death which I wish to transfer from my old pc to my new one.

I have copied it to the query folder. When I double click on it gives the message ""Install No Date of Death" as a custom query?".  Jowever on clicking ok I get the message "An error has occurred.  Cannot install "No Date of Death" as a custom Query.

Can anyone suggest what I am doing wrong?



Virus-free. www.avast.com


Re: Problem transferring custom query from on pc to another

Lorna Craig
 

What happens if you use File > Import/Export > Import > Query ?

 

 

From: John Hanson
Sent: 06 July 2020 09:11
To: family-historian@groups.io
Subject: Re: [family-historian] Problem transferring custom query from on pc to another

 

Mike

How did you transfer the rest of the data?
Is it possible that the query already exists?

 

Regards
John Hanson - researching the Halstead/Holstead/Alstead names
Researcher, the Halsted Trust - https://www.halsted.org.uk
Research website - https://www.halstedresearch.org.uk

2021 Family History Conference - https://www.elizabethanancestors.org.uk

 

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of mike.shingleton@...
Sent: 05 July 2020 21:40
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Problem transferring custom query from on pc to another

 

I have a custom query name No Date of Death which I wish to transfer from my old pc to my new one.

I have copied it to the query folder. When I double click on it gives the message ""Install No Date of Death" as a custom query?".  Jowever on clicking ok I get the message "An error has occurred.  Cannot install "No Date of Death" as a custom Query.

Can anyone suggest what I am doing wrong?


 


Re: Problem transferring custom query from on pc to another

John Hanson
 

Mike

How did you transfer the rest of the data?
Is it possible that the query already exists?

 

Regards
John Hanson - researching the Halstead/Holstead/Alstead names
Researcher, the Halsted Trust - https://www.halsted.org.uk
Research website - https://www.halstedresearch.org.uk

2021 Family History Conference - https://www.elizabethanancestors.org.uk

 

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of mike.shingleton@...
Sent: 05 July 2020 21:40
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Problem transferring custom query from on pc to another

 

I have a custom query name No Date of Death which I wish to transfer from my old pc to my new one.

I have copied it to the query folder. When I double click on it gives the message ""Install No Date of Death" as a custom query?".  Jowever on clicking ok I get the message "An error has occurred.  Cannot install "No Date of Death" as a custom Query.

Can anyone suggest what I am doing wrong?

Thanks in advance


Mike S


Re: urgent help needed

Trevor Rix
 

"I have downloaded three different family trees weeks ago"

Where did you download those family trees from?


Problem transferring custom query from on pc to another

Mike Shingleton
 

I have a custom query name No Date of Death which I wish to transfer from my old pc to my new one.

I have copied it to the query folder. When I double click on it gives the message ""Install No Date of Death" as a custom query?".  Jowever on clicking ok I get the message "An error has occurred.  Cannot install "No Date of Death" as a custom Query.

Can anyone suggest what I am doing wrong?

Thanks in advance


Mike S


Re: urgent help needed

Mike Tate
 

P.S. Have you any backups?

If yes, are they FH Backup ZIP files or something else?

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of Mike Tate
Sent: 05 July 2020 21:35
To: family-historian@groups.io
Subject: Re: [family-historian] urgent help needed

 

To help you we need much more detailed information.

Please provide a screenshot of the error message.

 

Are they Projects or standalone GEDCOM files?

What is the file path to those Projects/GEDCOM?

Do they use cloud storage such as OneDrive, Dropbox, or Google Drive?

If you use Windows File Explorer can you see the ‘missing’ GEDCOM files?

The fact that all three have gone missing suggests some common factor.

So what significant change have you made since yesterday?

Please answer as many of those questions as possible.

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of james o'kelly
Sent: 05 July 2020 19:29
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] urgent help needed

 

I have downloaded three different family trees weeks ago and been adding and changing them since, but now today when I try to open them, I am getting a message saying unable to open, files not found, any ideas please,I was looking at them only yesterday,  

 

Virus-free. www.avast.com


Re: urgent help needed

peter@...
 

James

Just a thought, I assume you're using Windows? If you know which folder the GEDCOM files are stored in open Windows Explorer, drill down to the Folder (don't open it) that would have held it, right click with the mouse and go to "Properties" at the foot of the menu that appears.  Have you got a tab that says "Previous Versions".  If you have, try restoring an earlier version of the folder. somewhere else.  If you haven't got "Previous Versions" then its not configured and I advise you Google it and turn it on.  I have mine set to 06:00 and 13:00.  I would set it at least 2x per day.

When you have lost valuable data that took hours to put together a few times you will learn to have your own backup strategy.  There is a free version of SyncbackPro and if you can master ORA (which I'm currently struggling very hard with) you can certainly handle setting up SyncbackPro to the Cloud.
--
Peter Williams


Re: urgent help needed

Mike Tate
 

To help you we need much more detailed information.

Please provide a screenshot of the error message.

 

Are they Projects or standalone GEDCOM files?

What is the file path to those Projects/GEDCOM?

Do they use cloud storage such as OneDrive, Dropbox, or Google Drive?

If you use Windows File Explorer can you see the ‘missing’ GEDCOM files?

The fact that all three have gone missing suggests some common factor.

So what significant change have you made since yesterday?

Please answer as many of those questions as possible.

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of james o'kelly
Sent: 05 July 2020 19:29
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] urgent help needed

 

I have downloaded three different family trees weeks ago and been adding and changing them since, but now today when I try to open them, I am getting a message saying unable to open, files not found, any ideas please,I was looking at them only yesterday,  


Virus-free. www.avast.com


urgent help needed

james o'kelly
 

I have downloaded three different family trees weeks ago and been adding and changing them since, but now today when I try to open them, I am getting a message saying unable to open, files not found, any ideas please,I was looking at them only yesterday,  


Re: Problems after unlinking

Mike Tate
 

As long as you make a note of the Individual records involved (ideally their Record Id) then it is safe to Unlink Record and subsequently relink them where needed if necessary.

That can be used for Children and Husband and Wife wherever needed.

See the FHUG Knowledge Base ~ Removing Unwanted Relations:

https://www.fhug.org.uk/wiki/doku.php?id=how_to:removing_unwanted_relations

 

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of Jorge Planas Campos
Sent: 05 July 2020 15:19
To: family-historian@groups.io
Subject: Re: [family-historian] Problems after unlinking

 

Thanks Mike, I was afraid to do that in case I had to start this particular group all over again.

Jorge


Virus-free. www.avast.com


Re: Problems after unlinking

Jorge Planas Campos
 

Thanks Mike, I was afraid to do that in case I had to start this particular group all over again.

Jorge


Re: Problems after unlinking

Mike Tate
 

Display Joanot ROSSICH in the Focus Window and he should have two entries, one for Eulalia and one with no spouse.

Under the entry with no spouse click right-each Child in turn and choose Unlink Record.

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of Jorge Planas Campos
Sent: 05 July 2020 10:45
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Problems after unlinking

 

After finding out that I had confused two XVI century ancestors I was finally able to set their descendants apart. But somewhere along the line I must have made a mistake and now I have the individual with the same children under a spouse ("Eulalia", see the screenshot) and a "no spouse". How can I get rid of the "no spouse" group? Thanks for your help. 

Jorge


Virus-free. www.avast.com


Re: Problems after unlinking

Mike Tate
 

Display Joanot ROSSICH in the Focus Window and he should have two entries, one for Eulalia and one with no spouse.

Under the entry with no spouse click right-each Child in turn and choose Unlink Record.

 

From: family-historian@groups.io <family-historian@groups.io> On Behalf Of Jorge Planas Campos
Sent: 05 July 2020 10:45
To: family-historian@groups.io
Subject: [family-historian] Problems after unlinking

 

After finding out that I had confused two XVI century ancestors I was finally able to set their descendants apart. But somewhere along the line I must have made a mistake and now I have the individual with the same children under a spouse ("Eulalia", see the screenshot) and a "no spouse". How can I get rid of the "no spouse" group? Thanks for your help. 


Virus-free. www.avast.com


Problems after unlinking

Jorge Planas Campos
 

After finding out that I had confused two XVI century ancestors I was finally able to set their descendants apart. But somewhere along the line I must have made a mistake and now I have the individual with the same children under a spouse ("Eulalia", see the screenshot) and a "no spouse". How can I get rid of the "no spouse" group? Thanks for your help. 

Jorge

3141 - 3160 of 4180