Date   

Re: OT Ripple Leader LTC-905

Jerry Massengale <jmassen418@...>
 

Hi,

Replacing the 4 rectifiers greatly reduced the ripple. My trace looks like
that shown in manual. I have decided to sell the LTC-905 and keep my 7CT1N.
This unit has the 3 wire power cable.

On Tue, Feb 14, 2017 at 6:33 AM, Clark bclark207@... [TekScopes] <
TekScopes@...> wrote:

Ripple, or phase error? - see section B on pg 3 in the users manual. I
had the same problem, and solved it by reversing the curve tracer plug
in the wall outlet.


On 02/13/2017 03:01 PM, Jerry Massengale jmassen418@...
[TekScopes] wrote:

Hi,

My just recieved Leader LTC-905 Curve Tracer has a small ripple on the
display curves as displayed on my 2465A scope. The electrolytics in
the box
have good ESR. Suggestions?

jerry









------------------------------------

------------------------------------


------------------------------------

Yahoo Groups Links




Re: B92A no sweep

brentleew2003@yahoo.com <brentleew2003@...>
 

I like the power resistor/heater plan. Very area specific, too. 
Happy Connecting. Sent from my Sprint Phone.

------ Original message------From: tatumj1@... [TekScopes] Date: Tue, Feb 14, 2017 10:11To: TekScopes@...;Subject:RE: [TekScopes] B92A no sweep
  On the 2465 I just got going, heating the board with a hair drier worked to make it start working right. But freezing would not make it act up. Had to heat the MUX with a soldering iron to isolate the problem.

When you do need freeze spray and do not have easy access to it; get a can of compressed air that is used to blow dust from computers. You can turn it upside down and get the same effect as the freeze spray.

I once had a problem with a computer monitor that would come on when heated. I put a wire wound resister on the end of a dowel and connected it to a 12 v supply. I used that to reach into its innards and isolate a small cap that was causing the problem.

Probably none of the is news to most on here, but it might help sombody. Hope so anyway.

[Non-text portions of this message have been removed]



[Non-text portions of this message have been removed]


LF Compensation of a 468 scope

Colin Herbert
 

Hi,

Does no-one have any observations on this? Perhaps I am being too impatient.

I have ordered two of these BNC-to-Peltola adapters from Qservice, so I have
to wait a while for the delivery before I can do much more. I remain puzzled
that this scope and the 465B and no others in the 46x series (or the 475A)
use this method.

Colin.



From: TekScopes@... [mailto:TekScopes@...]
Sent: 11 February 2017 20:45
To: TekScopes@...
Subject: RE: [TekScopes] Gain calibration of a 468 scope





Continuing..

I have now got to the point of trying to adjust the Low-Frequency
Compensation. I believe that I have a little too much overshoot. The manual
states that on the Vertical Output Board there are five pre-sets which
affect the compensation at 1, 10 and 100KHz. That is all very well, but
there is also a requirement set the 486 vertical mode to CH1 & CH2 alternate
and disconnect P686 from J686 on the interface board. This J686 is the "Vert
Alt Sync". Now, either a 1KHz square-wave from a low-frequency generator (an
SG502?), or the fast-rise negative output from the PG506 is connected to
J686 with a BNC-to-Peltola adaptor. I don't understand why this is
considered to be necessary or what it is actually doing.

Neither the 464 nor the 465 scopes use this protocol, but the 465B does. Is
it really necessary, or could one simply leave P686/J686 connected and just
adjust the pre-set on the Vertical Output Board?

Any help and information appreciated. I am learning a lot fiddling with this
beast.

Colin.





_____

No virus found in this message.
Checked by AVG - www.avg.com <http://www.avg.com/email-signature>
Version: 2016.0.7998 / Virus Database: 4756/13926 - Release Date: 02/10/17


Re: B92A no sweep

Joseph Tatum
 

On the 2465 I just got going, heating the board with a hair drier worked to make it start working right. But freezing would not make it act up. Had to heat the MUX with a soldering iron to isolate the problem.

When you do need freeze spray and do not have easy access to it; get a can of compressed air that is used to blow dust from computers. You can turn it upside down and get the same effect as the freeze spray.

I once had a problem with a computer monitor that would come on when heated. I put a wire wound resister on the end of a dowel and connected it to a 12 v supply. I used that to reach into its innards and isolate a small cap that was causing the problem.

Probably none of the is news to most on here, but it might help sombody. Hope so anyway.


Re: B92A no sweep

Brent Watson <brentleew2003@...>
 

Thanks Dennis,I did try the freeze spray, I though I had a result but then chalked it up to random, intermittent activity.I did try my heat gun attached to my reflow station and kept it all quite tame. Neither gave the response I was hoping. But I did run out of freeze spray before I could reach any solid conclusions, and I did not have the extender at that point. I thought I had a reaction to cold on the back ( covered by the sweep logic board) half of the interface board (B069999 and up) possibly Q902, Q912 or Q900, Q910. But I pulled and checked them and they test out OK.I will keep digging: the logic is thick though.

From: "'Dennis Tillman' @Dennis_Tillman_W7pF [TekScopes]" <TekScopes@...>
To: TekScopes@...
Sent: Tuesday, February 14, 2017 9:03 AM
Subject: RE: [TekScopes] B92A no sweep

  Hi Brent,
To get an intermittent to act up I reach for two things. I grab a can of
freeze spray, and a hair dryer. Use the hair dryer to warm up the entire
plugin. Do not use a Hot Air Gun - it gets too hot.

The freeze spray allows you to focus tighter on individual ICs or on small
areas of the PC board. More often than not the heat or the cold will trigger
an intermittent back to life.

Dennis Tillman W7PF

-----Original Message-----
Sent: Monday, February 13, 2017 8:17 PM
Subject: [TekScopes] B92A no sweep

I forgot to mention that, initially last week the problem began with the
sweep working fine for the first 30 seconds and then quit. It might come
back for a few moments, even another 30 seconds on occasion before not
working at all: I assumed from a component warming up. This week however it
has not worked at all. I was able to use a thermal camera to look at heat on
the boards and found nothing unusual.Whatever it is, it isn't intermittent
any longer.
------------------------------------
Posted by: brentleew2003@...
------------------------------------

#yiv5792283176 #yiv5792283176 -- #yiv5792283176ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mkp #yiv5792283176hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mkp #yiv5792283176ads {margin-bottom:10px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mkp .yiv5792283176ad {padding:0 0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mkp .yiv5792283176ad p {margin:0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mkp .yiv5792283176ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-sponsor #yiv5792283176ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-sponsor #yiv5792283176ygrp-lc #yiv5792283176hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-sponsor #yiv5792283176ygrp-lc .yiv5792283176ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176activity span {font-weight:700;}#yiv5792283176 #yiv5792283176activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv5792283176 #yiv5792283176activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv5792283176 #yiv5792283176activity span span {color:#ff7900;}#yiv5792283176 #yiv5792283176activity span .yiv5792283176underline {text-decoration:underline;}#yiv5792283176 .yiv5792283176attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv5792283176 .yiv5792283176attach div a {text-decoration:none;}#yiv5792283176 .yiv5792283176attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv5792283176 .yiv5792283176attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv5792283176 .yiv5792283176attach label a {text-decoration:none;}#yiv5792283176 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv5792283176 .yiv5792283176bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv5792283176 .yiv5792283176bold a {text-decoration:none;}#yiv5792283176 dd.yiv5792283176last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv5792283176 dd.yiv5792283176last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv5792283176 dd.yiv5792283176last p span.yiv5792283176yshortcuts {margin-right:0;}#yiv5792283176 div.yiv5792283176attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv5792283176 div.yiv5792283176attach-table {width:400px;}#yiv5792283176 div.yiv5792283176file-title a, #yiv5792283176 div.yiv5792283176file-title a:active, #yiv5792283176 div.yiv5792283176file-title a:hover, #yiv5792283176 div.yiv5792283176file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv5792283176 div.yiv5792283176photo-title a, #yiv5792283176 div.yiv5792283176photo-title a:active, #yiv5792283176 div.yiv5792283176photo-title a:hover, #yiv5792283176 div.yiv5792283176photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv5792283176 div#yiv5792283176ygrp-mlmsg #yiv5792283176ygrp-msg p a span.yiv5792283176yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv5792283176 .yiv5792283176green {color:#628c2a;}#yiv5792283176 .yiv5792283176MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv5792283176 o {font-size:0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176photos div {float:left;width:72px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176reco-category {font-size:77%;}#yiv5792283176 #yiv5792283176reco-desc {font-size:77%;}#yiv5792283176 .yiv5792283176replbq {margin:4px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mlmsg select, #yiv5792283176 input, #yiv5792283176 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mlmsg pre, #yiv5792283176 code {font:115% monospace;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-mlmsg #yiv5792283176logo {padding-bottom:10px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-msg p#yiv5792283176attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-reco #yiv5792283176reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-sponsor #yiv5792283176ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-sponsor #yiv5792283176ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-sponsor #yiv5792283176ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv5792283176 #yiv5792283176ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv5792283176



[Non-text portions of this message have been removed]


Re: B92A no sweep

 

Hi Brent,
To get an intermittent to act up I reach for two things. I grab a can of
freeze spray, and a hair dryer. Use the hair dryer to warm up the entire
plugin. Do not use a Hot Air Gun - it gets too hot.

The freeze spray allows you to focus tighter on individual ICs or on small
areas of the PC board. More often than not the heat or the cold will trigger
an intermittent back to life.

Dennis Tillman W7PF

-----Original Message-----
Sent: Monday, February 13, 2017 8:17 PM
Subject: [TekScopes] B92A no sweep

I forgot to mention that, initially last week the problem began with the
sweep working fine for the first 30 seconds and then quit. It might come
back for a few moments, even another 30 seconds on occasion before not
working at all: I assumed from a component warming up. This week however it
has not worked at all. I was able to use a thermal camera to look at heat on
the boards and found nothing unusual.Whatever it is, it isn't intermittent
any longer.
------------------------------------
Posted by: brentleew2003@...
------------------------------------


Re: B92A no sweep

 

On Tue, 14 Feb 2017 04:01:49 +0000 (UTC), you wrote:

Thanks David,I have re-seated everything I could find, I am using an extender I just built from John Griessen.
That is going to make things a lot easier.

Cam switches are all in good shape and properly functioning.
I didn't know if there were any known issues with the 7b92a.
There are no special issues that I know of.

From what I can read, they seem pretty reliable.
They are pretty complex though. The problems I have seen are shorted
tantalums and mechanical problems with the cam switches.

I know there is some mention of the sweep generator 155-049-02, but I am not sure how to diagnose it's proper function or if it's even suspect.

Thanks for the thoughtsBrent
On 14 Feb 2017 04:16:50 +0000, you wrote:

I forgot to mention that, initially last week the problem began with the sweep working fine for the first 30 seconds and then quit. It might come back for a few moments, even another 30 seconds on occasion before not working at all: I assumed from a component warming up. This week however it has not worked at all. I was able to use a thermal camera to look at heat on the boards and found nothing unusual.Whatever it is, it isn't intermittent any longer.
The problem before the unblanking was lost might simply have been the
sweep signal getting lost between the output of the sweep generator
and the horizontal amplifier. The alternatives are much more complex.

I had an idea which might apply to before the sweep vanished; if the
sweep was being displayed as a dot which gets wider as the sweep speed
is increased, then the unblanking is working and probably the sweep
integrator is working. The odd part is that the sweep reset was
apparently also working even though the sweep was never reaching that
point and to me that points to a problem with the end of sweep
comparator continuously indicating the end of the sweep.

The good news, if it can be considered that, is that the sweep
generators are all discrete. The bad news is that the loss of
unblanking (and loss of triggering?) indicates a larger problem.

Before getting too involved going through the circuits, I would make
measurements of the supply voltages on the boards. Maybe one of the
power supply decoupling networks gradually failed.


Re: OT Ripple Leader LTC-905

tronix_cal
 

Ripple, or phase error? - see section B on pg 3 in the users manual. I
had the same problem, and solved it by reversing the curve tracer plug
in the wall outlet.


On 02/13/2017 03:01 PM, Jerry Massengale jmassen418@...
[TekScopes] wrote:

Hi,

My just recieved Leader LTC-905 Curve Tracer has a small ripple on the
display curves as displayed on my 2465A scope. The electrolytics in
the box
have good ESR. Suggestions?

jerry





[Non-text portions of this message have been removed]


Re: X10 probe in series with X20 attenuator quest

Craig Sawyers <c.sawyers@...>
 

Re High-Voltage probes; be aware that the voltage rating is usually DC only and that there will be
a de-
rating curve for RF usage. Not sure you'll find one of those from a Chinese source.

Just as an example I'm just looking at a x100 probe from RS Components and their de-rating curve
shows a fall-off from 1200V Peak @ DC, flat to 1MHz then falling to 50% at 5MHz then to oblivion
at
100MHz. I guess for the 136KHz Amateur Band you'll be OK but for significantly higher frequencies
don't assume it will survive; you don't want that to breakdown with a KW of RF floating round!

Regards

Nigel G8AYM
That is absolutely true. As an example of the superb clarity with which Tek wrote manuals, this is
the P6009 100x probe manual, printed in 1964. Frequency derating curve, Xp/Rp as a function of
frequency, mechanical breakdown, schematics and parts lists. http://w140.com/tek_P6009.pdf

The cheapo Hantek 1x/10x probes don't have a downloadable manual
http://www.hantek.com/en/ProductDetail_15_73.html so no information on-line about derating etc.
However in fairness to them the CE mark you can see on the User's Guide conforms to the required
logo (which is very formally defined graphic https://ec.europa.eu/growth/single-market/ce-marking_en
), which is a positive point in their favour. And at least the P3100 100x probe manual has a
derating curve http://www.hantek.com/Manual/T3100_Probe_Manual.pdf . I'm grudgingly impressed for
Chinese probes.

Craig


Re: X10 probe in series with X20 attenuator quest

NigelP
 

Re High-Voltage probes; be aware that the voltage rating is usually DC only and that there will be a de-rating curve for RF usage. Not sure you'll find one of those from a Chinese source.

Just as an example I'm just looking at a x100 probe from RS Components and their de-rating curve shows a fall-off from 1200V Peak @ DC, flat to 1MHz then falling to 50% at 5MHz then to oblivion at 100MHz. I guess for the 136KHz Amateur Band you'll be OK but for significantly higher frequencies don't assume it will survive; you don't want that to breakdown with a KW of RF floating round!

Regards

Nigel G8AYM


Re: X10 probe in series with X20 attenuator question

NigelP
 

I can see there is already a thread going on here, but to simply answer your original confusion (and to add some more?); the bit that gives it away is the X sign...... so MULTIPLY each time you add an attenuator into the system (not add each time...... unless we're talking dB, but that's another bag of worms!).

Of course, it's not really multiply... it's actually DIVIDE (you are dividing the amplitude each time, not multiplying it!!!!????!!!!); we do like to confuse ourselves don't we :(. It's a multiplication of the attenuation each time, so the inverse of what it says!

Regards

Nigel


B92A no sweep

brentleew2003@...
 

I forgot to mention that, initially last week the problem began with the sweep working fine for the first 30 seconds and then quit. It might come back for a few moments, even another 30 seconds on occasion before not working at all: I assumed from a component warming up. This week however it has not worked at all. I was able to use a thermal camera to look at heat on the boards and found nothing unusual.Whatever it is, it isn't intermittent any longer.


Re: 7B92A No Sweep

Brent Watson <brentleew2003@...>
 

Thanks David,I have re-seated everything I could find, I am using an extender I just built from John Griessen.
Cam switches are all in good shape and properly functioning.
I didn't know if there were any known issues with the 7b92a.

From what I can read, they seem pretty reliable.

I know there is some mention of the sweep generator 155-049-02, but I am not sure how to diagnose it's proper function or if it's even suspect.

Thanks for the thoughtsBrent


From: "David @DWH [TekScopes]" <TekScopes@...>
To: TekScopes@...
Sent: Monday, February 13, 2017 6:09 PM
Subject: Re: [TekScopes] 7B92A No Sweep

  The dual timebases are difficult to work on so I would start by
reseating anything installed into a socket like the ICs and reseating
all of the connectors.

Are the cam switches turning to follow the time/div controls?

I would consider acquiring an extender so you can gain freer access to
the plug-in while it is operating.

On 12 Feb 2017 21:59:46 +0000, you wrote:

Greetings,
My 7B92A has lost it's sweep in all aspects. I have only a dot, centered, and positionable from center to the left side of the screen. The dot widens to the right with faster sweep speeds: 50ms and up. I do have a trigger lamp on with the Trigger Level 'centered' and "Line" sourced. After a hour or so I can lose the dot as welI. The Trg'd lamp remains without any trace. I have done initial checks and I'm not finding any obvious problems on the boards. I have done in circuit diode checks and found Diode CR433 on the A6 Interface (( Serial # B095740 and below) I have B095625) reads .239 V forward or reversed in diode check on my Fluke 87. Perhaps I can't get an accurate reading in circuit, but it was the only one reading the same low voltage both ways. Appreciate any thoughts,
Brent
#yiv3491615314 -- #yiv3491615314ygrp-mkp {border:1px solid #d8d8d8;font-family:Arial;margin:10px 0;padding:0 10px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mkp hr {border:1px solid #d8d8d8;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mkp #yiv3491615314hd {color:#628c2a;font-size:85%;font-weight:700;line-height:122%;margin:10px 0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mkp #yiv3491615314ads {margin-bottom:10px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mkp .yiv3491615314ad {padding:0 0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mkp .yiv3491615314ad p {margin:0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mkp .yiv3491615314ad a {color:#0000ff;text-decoration:none;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-sponsor #yiv3491615314ygrp-lc {font-family:Arial;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-sponsor #yiv3491615314ygrp-lc #yiv3491615314hd {margin:10px 0px;font-weight:700;font-size:78%;line-height:122%;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-sponsor #yiv3491615314ygrp-lc .yiv3491615314ad {margin-bottom:10px;padding:0 0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314actions {font-family:Verdana;font-size:11px;padding:10px 0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314activity {background-color:#e0ecee;float:left;font-family:Verdana;font-size:10px;padding:10px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314activity span {font-weight:700;}#yiv3491615314 #yiv3491615314activity span:first-child {text-transform:uppercase;}#yiv3491615314 #yiv3491615314activity span a {color:#5085b6;text-decoration:none;}#yiv3491615314 #yiv3491615314activity span span {color:#ff7900;}#yiv3491615314 #yiv3491615314activity span .yiv3491615314underline {text-decoration:underline;}#yiv3491615314 .yiv3491615314attach {clear:both;display:table;font-family:Arial;font-size:12px;padding:10px 0;width:400px;}#yiv3491615314 .yiv3491615314attach div a {text-decoration:none;}#yiv3491615314 .yiv3491615314attach img {border:none;padding-right:5px;}#yiv3491615314 .yiv3491615314attach label {display:block;margin-bottom:5px;}#yiv3491615314 .yiv3491615314attach label a {text-decoration:none;}#yiv3491615314 blockquote {margin:0 0 0 4px;}#yiv3491615314 .yiv3491615314bold {font-family:Arial;font-size:13px;font-weight:700;}#yiv3491615314 .yiv3491615314bold a {text-decoration:none;}#yiv3491615314 dd.yiv3491615314last p a {font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv3491615314 dd.yiv3491615314last p span {margin-right:10px;font-family:Verdana;font-weight:700;}#yiv3491615314 dd.yiv3491615314last p span.yiv3491615314yshortcuts {margin-right:0;}#yiv3491615314 div.yiv3491615314attach-table div div a {text-decoration:none;}#yiv3491615314 div.yiv3491615314attach-table {width:400px;}#yiv3491615314 div.yiv3491615314file-title a, #yiv3491615314 div.yiv3491615314file-title a:active, #yiv3491615314 div.yiv3491615314file-title a:hover, #yiv3491615314 div.yiv3491615314file-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv3491615314 div.yiv3491615314photo-title a, #yiv3491615314 div.yiv3491615314photo-title a:active, #yiv3491615314 div.yiv3491615314photo-title a:hover, #yiv3491615314 div.yiv3491615314photo-title a:visited {text-decoration:none;}#yiv3491615314 div#yiv3491615314ygrp-mlmsg #yiv3491615314ygrp-msg p a span.yiv3491615314yshortcuts {font-family:Verdana;font-size:10px;font-weight:normal;}#yiv3491615314 .yiv3491615314green {color:#628c2a;}#yiv3491615314 .yiv3491615314MsoNormal {margin:0 0 0 0;}#yiv3491615314 o {font-size:0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314photos div {float:left;width:72px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314photos div div {border:1px solid #666666;height:62px;overflow:hidden;width:62px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314photos div label {color:#666666;font-size:10px;overflow:hidden;text-align:center;white-space:nowrap;width:64px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314reco-category {font-size:77%;}#yiv3491615314 #yiv3491615314reco-desc {font-size:77%;}#yiv3491615314 .yiv3491615314replbq {margin:4px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-actbar div a:first-child {margin-right:2px;padding-right:5px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mlmsg {font-size:13px;font-family:Arial, helvetica, clean, sans-serif;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mlmsg table {font-size:inherit;font:100%;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mlmsg select, #yiv3491615314 input, #yiv3491615314 textarea {font:99% Arial, Helvetica, clean, sans-serif;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mlmsg pre, #yiv3491615314 code {font:115% monospace;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mlmsg * {line-height:1.22em;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-mlmsg #yiv3491615314logo {padding-bottom:10px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-msg p a {font-family:Verdana;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-msg p#yiv3491615314attach-count span {color:#1E66AE;font-weight:700;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-reco #yiv3491615314reco-head {color:#ff7900;font-weight:700;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-reco {margin-bottom:20px;padding:0px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-sponsor #yiv3491615314ov li a {font-size:130%;text-decoration:none;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-sponsor #yiv3491615314ov li {font-size:77%;list-style-type:square;padding:6px 0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-sponsor #yiv3491615314ov ul {margin:0;padding:0 0 0 8px;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-text {font-family:Georgia;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-text p {margin:0 0 1em 0;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-text tt {font-size:120%;}#yiv3491615314 #yiv3491615314ygrp-vital ul li:last-child {border-right:none !important;}#yiv3491615314


Re: OT Ripple Leader LTC-905

 

Do you have the manual for this unit? If not, you can download it from http://bama.edebris.com/manuals/leader/ltc905/ http://bama.edebris.com/manuals/leader/ltc905/. First thing I would do would be to verify the internal DC power supply voltages are correct and free of ripple (< 50mV P-P). If they have ripple, that could easily be the source of trouble.
Next thing would be to turn the AC plug around in the wall receptacle. AC leakage current through the power transformer could be causing the ripple. If reversing the power plug changes or eliminates the ripple, you might consider replacing the 2-wire AC power cord with a 3-wire cord with the mains safety ground connected to the curve tracer chassis.
Next, look at the Sweep Voltage power supply across R127. Make sure the scope ground is not connected to the unit at any other point than the scope probe ground clip The peaks of the sweep voltage waveform should be equal. If alternate peaks are different amplitude, suspect one or more of the rectifiers in the Sweep Voltage power supply.


Those suggestions should get you in the ballpark of the problem.


Dave M


---In TekScopes@..., <jmassen418@...> wrote :

Hi,

My just recieved Leader LTC-905 Curve Tracer has a small ripple on the
display curves as displayed on my 2465A scope. The electrolytics in the box
have good ESR. Suggestions?

jerry


Tek 2215 Mod WV

Robert Simpson
 

Does anyone have any information about a 2215 mod WV? I just acquired a 2215 with mod WV and would like to know more about it. The mod puts some controls and inputs and outputs on the left side.
Thanks, Bob


Re: 7B92A No Sweep

 

The dual timebases are difficult to work on so I would start by
reseating anything installed into a socket like the ICs and reseating
all of the connectors.

Are the cam switches turning to follow the time/div controls?

I would consider acquiring an extender so you can gain freer access to
the plug-in while it is operating.

On 12 Feb 2017 21:59:46 +0000, you wrote:

Greetings,
My 7B92A has lost it's sweep in all aspects. I have only a dot, centered, and positionable from center to the left side of the screen. The dot widens to the right with faster sweep speeds: 50ms and up. I do have a trigger lamp on with the Trigger Level 'centered' and "Line" sourced. After a hour or so I can lose the dot as welI. The Trg'd lamp remains without any trace. I have done initial checks and I'm not finding any obvious problems on the boards. I have done in circuit diode checks and found Diode CR433 on the A6 Interface (( Serial # B095740 and below) I have B095625) reads .239 V forward or reversed in diode check on my Fluke 87. Perhaps I can't get an accurate reading in circuit, but it was the only one reading the same low voltage both ways. Appreciate any thoughts,
Brent


Re: Repaired a 7A13: thank you TekScopes people

 

The mainframe selection switch in the 7B92 and 7B92A affects the
holdoff timing but I do not know why it was needed. This part of the
7B80 is identical to the 7B50A which lacks this switch and the 7B50A
is specified to work in the slower mainframes so as far as I know, the
7B80 has no problems in a 7603.

The 7B50A also has the same fast trigger timing as the 7B80 so I do
not think that is a problem either in the slower mainframes.

On Mon, 13 Feb 2017 13:29:01 -0800, you wrote:

Hi Paolo,

I use them all the time in my 7603s. The plugin will work fine for most
measurements. This has something to do with how fast the timebase starts
after the trigger signal. Look through the 7B80 Service Manual for a switch
somewhere for which mainframe it is going into. The 7B80 manual will explain
it better than I can.

Dennis Tillman W7PF


Re: CRT noise (sound) and low +15V rail

Tomas Alori
 

Yes, I can make it slow down and even go the other way by changing the sweep speed. I'll look into the Z-Axis amp. I'll also try turning off the readout completely. Thanks!


Re: Repaired a 7A13: thank you TekScopes people

 

Hi Paolo,
I use them all the time in my 7603s. The plugin will work fine for most
measurements. This has something to do with how fast the timebase starts
after the trigger signal. Look through the 7B80 Service Manual for a switch
somewhere for which mainframe it is going into. The 7B80 manual will explain
it better than I can.

Dennis Tillman W7PF

-----Original Message-----
From: TekScopes@... [mailto:TekScopes@...]
Sent: Monday, February 13, 2017 8:30 AM
To: TekScopes@...
Subject: [TekScopes] Re: Repaired a 7A13: thank you TekScopes people

Thank you David for your advice. I replaced the twin capacitor of the
shorted one on the -15V supply line and the trace looks clean again. Before
it looked like something was not right, even if a different plugin than the
7A13 was chosen.

Now I am left with a 7B80 plugin that triggers but shows no trace. It is
full of "modern" electrolytics inside, so either a previous owner had
replaced them, or it was already designed that way. I do have a working
timebase, so it will probably rest few more years in a drawer with a visible
note of a possible area to look for the failure. I am left with a doubt: I
have a R7603 chassis, but 7B80 manual says it is for 7700, 7800, 7900
series. Could this be the cause of no trace showing up?!

Long live Tek instruments!
Paolo










------------------------------------
Posted by: ik1zyw@...
------------------------------------


------------------------------------

Yahoo Groups Links


OT Ripple Leader LTC-905

Jerry Massengale <jmassen418@...>
 

Hi,

My just recieved Leader LTC-905 Curve Tracer has a small ripple on the
display curves as displayed on my 2465A scope. The electrolytics in the box
have good ESR. Suggestions?

jerry