Date   

Re: RigPi with Skype

Jens / DH1AKY
 

Hi Mike,

the only way would be to change the server role at the raspi to client and let the other side act as a server. Or use a server on the net and connect from two clients in a similar way like Skype. 

Maybe that helps.

73s, Jens/DH1AKY

Mike K0JTA <mike@...> schrieb am So., 1. Dez. 2019, 01:07:

VERY good question, Manuel! 

I have a similar need, as I am trying to use the RigPI app either locally or remotely.  (Locally, I have no RX or TX audio, but this is not needed at this mpment/)

In the past, I have been successful using SKYPE for the duplex (RX and TX) audio, and Teamviewer for the viewing and controlling of a FLEX and/or APACHE-LABS SDR.  In these cases, I used Skype for the audio needs, setting Skype to auto-answer. (Worked FAB!)

I cannot use MUMBLE in any way, as I have no ability to allow PORT FORWARDING(Yes, REALLY...)  My internet access is via a tethered cell phone.  While this works really well for normal internet activities, there is NO ability for port forwarding.

Apps such as ANYDESK and TEAMVIEWER are somehow allowed, even though have stated port permissions.  So, these apps WORK!  But I need my RX and TX audio, and SKYPE appears to have some limitations if run on a Raspberry PI.

Is there another app that I can run on my RigPI (Raspberry PI) that does NOT have a need for port forwarding??  Teamviewer and AnyDesk both run very smoothly to connect to my Raspberry PI, but the audio in these apps is not functional, as far as I have discovered.

Thank you!  Mike, K0JTA


Re: Icom 7200 (was "Your help needed!")

Alex Charyna
 

Backups of my SD card before using it? What am I? A responsible computer user? ;)

I'm 99.9% certain it's a murmur configuration - but it doesn't seem like a very hard thing to configure.  It seems to just "be"


Rigpi to Send Email (Text) on IP Change, Email Questions...

Michael Foerster
 

I've been working on a Python script that could be used on the RigPi to occasionally query your public IP address, and if it changes, then send an email (or possibly a Text, via email) to notify you, that the IP changed.
  For instance, to send a text to a Verizon customer, you send it to [phonenumber]@vtext.com.
     The idea would be, if you are away from home, and you want to access your RigPi, check your text message, or Email for the latest IP Address.

Essentially, the script loads the last IP address from a file, checks the current external IP address off a web call, and if different, sends out the email and updates the file for the last IP.
   I have it mostly working, but this is using some fairly simple code that sends email out through Gmail.  The Gmail solution is much easier than trying to install an SMTP server.
       The script would run off a Cron job, and run every hour, or every day... 

The problem that I've run into, is that Gmail considers this form of access to be less secure, and requires that the user turn ON the "Less Secure Apps" access.  
    Sort of makes me nervous to turn this on if I use my existing Gmail account. 

A solution could be to create another Gmail account, just for sending the emails, and turning the "Less Secure Apps" access ON.
  However, considering that this script could possibly be quite a number of hams that might want to do this, rather then everyone generating another account, it would be nice if we could generate one account that could be used by all that run this script for sending the email.    However, I would think that Google might frown on this type of multi-user activity.  I suppose it could be abused.

There may be some other solutions, such as MailJet, but that appears to require installing some other code which complicates things.  The code for the Gmail access seems to be built into Python.

Is there someone out there that is more familiar with Email/Gmail that might lend some ideas?

73,

Mike, W0IH


Re: Icom 7200 (was "Your help needed!")

Mark Weisheimer
 

Alex,

Your settings look fine. Murmur should not knock another user offline and I do not know why it is doing that.
Did you make a back-up of your microSD card?
If so, this would be a good time to test with it to see if you have the same issue.

--
73 - Mark - K8MHW
'A RigPi Enthusiast!' - I am not otherwise affiliated with MFJ or RigPi


Re: RigPi with Skype

Mike K0JTA
 

VERY good question, Manuel! 

I have a similar need, as I am trying to use the RigPI app either locally or remotely.  (Locally, I have no RX or TX audio, but this is not needed at this mpment/)

In the past, I have been successful using SKYPE for the duplex (RX and TX) audio, and Teamviewer for the viewing and controlling of a FLEX and/or APACHE-LABS SDR.  In these cases, I used Skype for the audio needs, setting Skype to auto-answer. (Worked FAB!)

I cannot use MUMBLE in any way, as I have no ability to allow PORT FORWARDING(Yes, REALLY...)  My internet access is via a tethered cell phone.  While this works really well for normal internet activities, there is NO ability for port forwarding.

Apps such as ANYDESK and TEAMVIEWER are somehow allowed, even though have stated port permissions.  So, these apps WORK!  But I need my RX and TX audio, and SKYPE appears to have some limitations if run on a Raspberry PI.

Is there another app that I can run on my RigPI (Raspberry PI) that does NOT have a need for port forwarding??  Teamviewer and AnyDesk both run very smoothly to connect to my Raspberry PI, but the audio in these apps is not functional, as far as I have discovered.

Thank you!  Mike, K0JTA


Re: Icom 7200 (was "Your help needed!")

Alex Charyna
 

Mark,
I was using the "pi" user on the Mumble iPhone app.  It never occurred to me to use a different one.

So I edit the connection on the Mumble iPhone app to something different.  I change the username to my call kb3qfc (this is not what I log into the rigpi.local webpage), and it looks like the password is optional.  It connects successfully, then bumps off the logged in mumble user that's showing on the rigpi desktop.  It goes into the same back and forth kicking the other guy off.

If I try the user account I log into the webpage with, same thing.  

Mumble on the RigPi says "Server Connection Failed: The remote host closed the connection"... when it kicks off the iPhone, it tells me "Connection Closed. The operation couldn't be completed (MKConnection error 0.)"

As far as I can tell, the mumble server is configured to handle 100 concurrent users.

I recorded the audio from within the Mumble client running on the rigpi.  I dont have speakers on it, so it was the only way I could think of to hear anything. I then copied that file off onto my laptop.

Re: rigpi mumble client configuration -

Audio Input device is as follows:
Interface System: ALSA. 
Device: [sysdefault:CARD=CODEC] USB Audio Codec, USB Audio Default Audio Device

Audio Output device is as follows:
Interface System: ALSA. 
Device: [sysdefault:CARD=CODEC] USB Audio Codec, USB Audio Default Audio Device

It is the same for both input and output.

thanks.
-alex


Re: Boot error on first attempt

Kenneth / SM0OHC
 

Thank you all for fast replys and suggestions !

Running a 5-amp analog (non-switching no EMI) 5volt PSU and I tried on a "bare-foot" Pi too,
and the both the MFJ-pi and the barefoot one runs perfectly on "default" raspian...

Since there is nothing on github yet so getting a fresh default RigPi image seems to be
a warranty issue ?

More suggestions before we go down that route?

/ K.


Mumble issues

terry baker
 

I got most working with iPhone and 7100 

I can not get auido from phone to the radio (transmitting) 

Terry 
KM4EUG


Re: Boot error on first attempt

Howard Nurse, W6HN
 

Hi Kenneth,

In addition to Rick’s suggestions (likely a hardware issue), make sure the power supply is OK, 5.1V 2.5 amp minimum.  Any flashing of the red power light on the Raspberry Pi indicates a problem.  Also, try rebooting after removing any USB hardware such as a keyboard and mouse.

73, Howard W6HN


Re: Boot error on first attempt

Rick Black
 

A kernel panic is usually indicative of a hardware (memory) issue on the (in this case) RasPi. If you have another Raspberry Pi, use the SD card to attempt to boot it.

Also, you could attempt to install a regular Raspbian OS on that same Pi and see what happens.

I say all this as a Unix admin of a few years. I think it is safe to say that you have a hardware issue. If you are using the MFJ package, I would disconnect the sound card and the keyer from the GPIO bus and see if you still get the error.

Rick   K4RAB


On 11/30/19 13:53, Kenneth F wrote:
The first thing to do was to make a backup copy of the SD-card using win32DiskImager.

Now trying to boot the first time I got on the last line on the boot screen:
 "end Kernel panic - not syncing:attempted to kill init! exitcode=0x00007f00"

The same error on the original sd-card.

Any suggestions ?

73:s de Kenneth / SM0OHC



Boot error on first attempt

Kenneth / SM0OHC
 

The first thing to do was to make a backup copy of the SD-card using win32DiskImager.

Now trying to boot the first time I got on the last line on the boot screen:
 "end Kernel panic - not syncing:attempted to kill init! exitcode=0x00007f00"

The same error on the original sd-card.

Any suggestions ?

73:s de Kenneth / SM0OHC


#icom #icom

Kelehigh@...
 

Still no audio thru Bluetooth Playbeatz headphones plugged into a iPhone 6s+. Ideas?


Re: Icom 7200 (was "Your help needed!")

Mark Weisheimer
 

Hi Alex,

You don't say which user name you are using for the iPhone user when connecting to the Mumble server.
It should be a different username than what you are using on the RigPi's Mumble client.
It can be any name, so long as it is different. The password will be the same for all users on any given Mumble server.

Also, the recording shows that receive audio is present so the selected device seems to be correct.
Was that recorded on the RigPi from the AlsaMixer input using USBaudioCODEC?
Your images are too blurry for me to read but suggest that you have chosen the USBaudioCODEC for the input and output device on the RigPi Mumble client.
Please cut and paste that text entry into your next message.
This Groups.io shrinks image attachments to the point that they are nearly useless.
--
73 - Mark - K8MHW
'A RigPi Enthusiast!' - I am not otherwise affiliated with MFJ or RigPi


Re: Icom 7200 (was "Your help needed!")

Alex Charyna
 

Bob,

I just saw this message - my apologies.

Regarding Mumble & RigPi....
I totally understand about stopping WSJT-X to use Mumble, and stopping Mumble to use WSJT-X.

My problem is the connection from my iPhone to the mumble server running on the RigPi.
The Mumble app on the phone will connect correctly, but sound is never heard.

If the Mumble client is running on the RigPi, while I connect from my iPhone mumble app, they will get into a battle of dueling disconnections.  One disconnects the other, the other then reconnects and disconnects the first.  
So I think I have to also kill the Mumble client on the RigPi. When I do that - the iPhone's Mumble stays connected - but still no sound.

Initially, I thought that the mumble configuration was incorrect - but I am able to record sounds from the Mumble client which runs *on* the RigPi. (It's attached for reference) - so I'm pretty confident that the Mumble on the RigPi is correct.  (screenshots of that configuration are attached also)

The iPhone app doesn't have much configuration beyond IP address, user & password. So I'm kind of at a loss here.
A native Mumble app on my laptop exhibits the same behavior.

It's like I have to configure the Mumble service running on RigPi in someway, that I cannot seem to figure out / access.  Google tells me it's murmur, running as murmurd as a service.  The only config file for that is /etc/mumble-server.ini.... and within that, there is no obvious configuration that says "use this USB device a sound source" - it looks like mostly login configurations.

So I'm kind of stuck here.  

It's not a total loss, I did manage to WAS on ARRL's LotW on FT8 using RigPi, so I'm very happy about that.

-alex


Re: Icom 7100

terry baker
 


I have rig control and audio to my phone but not getting tx audio out of radio.   Good progress.  

Also mumble is static noise all the time.    

Been a long day will pick up in the morning.  



On Fri, Nov 29, 2019 at 7:32 PM terry baker via Groups.Io <km4eug=gmail.com@groups.io> wrote:
is there a list of settings for icom 7100. I’m making changes getting different results but no connected radio 

rigpi.local says 

I’ve used /dev/tty/USB1 and USB0


Re: Icom 7100

Mark Weisheimer
 

Take a look at this guide by Clint Chron, it has settings for the IC-7100 including some of the settings for the radio on page 8.

https://groups.io/g/RigPi/files/Homebrew%20Information%20from%20Users/RigPi%20Installation%20For%20Icom%20USB%20Radios.pdf

Searching the files section on the left, and using the search at the top might show you posts by other IC-7100 users.

--
73 - Mark - K8MHW
'A RigPi Enthusiast!' - I am not otherwise affiliated with MFJ or RigPi


Icom 7100

terry baker
 

is there a list of settings for icom 7100. I’m making changes getting different results but no connected radio 

rigpi.local says 

I’ve used /dev/tty/USB1 and USB0


Re: remote power switch

Howard Nurse, W6HN
 

Hi Robert,

If you purchased the IoT switch as described in RigPi Help, connect the two leads from the switch to the ring and tip (no connection to the sleeve) of the Keyer PTT connector.  See instructions in RigPi Help on how to control it.  Yes, RigPi must be on for it to control the switch.

73, Howard W6HN


Re: remote power switch

marceno2@...
 

I went and bought the $25 remote power switch from Amazon. No instructions, so do I  plug it into the key jack on the RigPi. How is control made? I guess the RigPi will have to be on at all times for the Key jack to work!


Re: RigPi Macro reference or guide

Bruce N7XGR
 

Mike,  I use Commander to test CI-V commands and this is what I found.
I entered this,  fefe98e0162201fd  this command turns on the NB (noise blanker)
in a 7610 and it worked.  00fd turns off the NB.
So it indicates that even lower case should work.

Bruce  N7XGR


On Thu, Nov 28, 2019 at 12:47 PM Mike K0JTA <mike@...> wrote:
Good day;  I have a related, but REALLY basic question...

I see the macro list, which as I understand are hex.   In the following example:
*1w \0xFE\0xFE\0x70\0xE0\0x08\0x01\0x00\0xFD

-Are the hex commands (numbers) case sensitive??  Otherwise, having to enter an upper-case letter, then switch to the lower case "x" and then continue with two more of this small group (
\0xFE\) in upper case is somewhat complex.

In the case of this sample.
\0xFE\, is it possible to enter "\0xfe\" or "\0XFE\" with equal results?

Thank you from Mike, K0JTA