Date   

Re: TP 1.

Thomas Scheelen
 

Hi
here in sw Germany the signal is normal.
Regards
Thomas

Am 22. Dezember 2019 15:32:49 schrieb "David J Taylor via Groups.Io" <david-taylor=blueyonder.co.uk@groups.io>:

Thanks Douglas for this confirmation.
I need to investigate what is wrong from the antenna to the receiver.
Even after a reboot of the Novra, the signal is still "weak".
(usually, around 14dB for the BS).

Best regards,
Laurent
==================================

Laurent,

You can always check for Europe-wide issues here:

https://www.satsignal.eu/mrtg/performance_eumetcast-europe_link_margin.php

and there are some Novra receivers on some of the pages.

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software for you
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@...
Twitter: @gm8arv




----------------------------------------------------------------------
This e-mail was checked for spam by the freeware edition of CleanMail.
The freeware edition is restricted to personal and non-commercial use.
You can remove this notice by purchasing a commercial license:
http://antispam.byteplant.com/products/cleanmail/index.html


Re: TP 1.

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Thanks Douglas for this confirmation.
I need to investigate what is wrong from the antenna to the receiver.
Even after a reboot of the Novra, the signal is still "weak".
(usually, around 14dB for the BS).

Best regards,
Laurent
==================================

Laurent,

You can always check for Europe-wide issues here:

https://www.satsignal.eu/mrtg/performance_eumetcast-europe_link_margin.php

and there are some Novra receivers on some of the pages.

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software for you
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@...
Twitter: @gm8arv


Re: TP 1.

LaurentD
 

Thanks Douglas for this confirmation.
I need to investigate what is wrong from the antenna to the receiver.
Even after a reboot of the Novra, the signal is still "weak".
(usually, around 14dB for the BS).

Best regards,
Laurent


Re: TP 1.

Douglas Deans
 

On 22/12/2019 10:14, LaurentD wrote:
Hi to the group!
I still suffer from a big drop of my SNR from 13.5dB normally to 8.5dB currently for the BS with
several segments losses for each 15 min cycle.
And I'm not able to receive the HVS TP1 for this reason.
Am I still the only one in this case? Is it related to the snow in Austria (uplink station)?
Location: Paris
DVB-S2 receiver: NOVRA S300E
Best regards,
Laurent
=========================================================================

Hello Laurent,

I live in central Scotland where the signal is quite marginal and at the moment TP1 is 12.2 dB which is normal for here.
I would suggest that you have a problem somewhere on your system, perhaps a failing LNB, faulty cable etc.

I hope you find the problem Laurent.

Best regards,
Douglas.


Re: TP 1.

LaurentD
 

Hi to the group!

I still suffer from a big drop of my SNR from 13.5dB normally to 8.5dB currently for the BS with
several segments losses for each 15 min cycle.
And I'm not able to receive the HVS TP1 for this reason.

Am I still the only one in this case? Is it related to the snow in Austria (uplink station)?

Location: Paris
DVB-S2 receiver: NOVRA S300E

Best regards,
Laurent

 


Re: EUMETCastView ver.1.4.7 3D globe crash

Mads Kristoffersen
 

Hi Hugo

Using AMD Radeon R5 230 with latest driver.

Hope we can fix it, I really enjoyed your program earlier.

Regards
Mads


Re: EUMETCastView ver.1.4.7 3D globe crash

Hugo
 

Hello Mads,

If you have an Nvidia video card you can update your drivers and the OpenGL drivers will also be installed.
In Windows you can run dxdiag to test which driver and OpenGL version is running .

Grts,

Hugo


Re: EUMETCastView ver.1.4.7 3D globe crash

Douglas Deans
 

On 18/12/2019 18:57, Cornish Man via Groups.Io wrote:
Hi
I have problems with EUMETCastView when trying to decode NOAA 20 images and some others.
I get blue lines through all the images
Jan
=======================================================================

Hello Jan,
Hugo has explained this before.
The VIIRS instrument has a wide swath of data which means these multi-detector sensors are subject to several artifacts including bow-tie distortions and striping, and require special pre-processing steps.
If you open the images in other programs such as BEAM or SNAP you will see exactly the same lines.

However if you process the images properly with EUMETCastView using 'projections' the program automatically fills the missing data and produces the full images.
I have quickly processed a single segment for speed using EUMETCastView and have it attached to show the result. Of course you can do multiple segments, adjacent ones etc.

Hope that helps.

Regards,
Douglas.


Re: EUMETCastView ver.1.4.7 3D globe crash

Cornish Man
 

Hi

I have problems with EUMETCastView when trying to decode NOAA 20 images and some others. 
I get blue lines through all the images

Jan

On Tuesday, 17 December 2019, 21:01:22 GMT, Mads Kristoffersen via Groups.Io <mads.kristoffersen@...> wrote:


Hello

Been offline for a while but slowly systems are coming back to life.

Just updated to latest EUMETCastView (1.4.7) but program crashes when 3D globe is selected, also had that problem in earlier versions but new graphic-card solved it back then.

Any ideas what to look for this time? Thanks.

Regards
Mads  


EUMETCastView ver.1.4.7 3D globe crash

Mads Kristoffersen
 

Hello

Been offline for a while but slowly systems are coming back to life.

Just updated to latest EUMETCastView (1.4.7) but program crashes when 3D globe is selected, also had that problem in earlier versions but new graphic-card solved it back then.

Any ideas what to look for this time? Thanks.

Regards
Mads  


Re: Safenet 9.0 XP

Rick
 

Windows 7 is ok for safenet 9.0.
  I dug up a copy of win 7 & tried this it all worked first time after a clean install. No updates or service pack. No net framework , no java the only thing i added after deleting IE was to put on Firefox it was just the latest down load & as you all know this made the Tellicast Through bit/s work fine. I have data coming in from the basic & hvs-1 all ok on this newer black eku.
                        Thanks to David & Mike.
Regards Rick.


Re: Safenet 9.0 XP

Rick
 

OK guys thanks for the reply, sorry to be an xp  fan but it works on all my old programs & sbs etc i have the latest mint 19.2 which is great for email etc but not for programs when your not use to dos or a terminal.
I thought i found a site that said safenet 9 would work but you are right i have just googled it & it says no, but safenet 8.2 works on xp & 7,8 etc. I have just tried it on my xp the installer & program looks exactly the same it installed first time & ran SACSrv which was the problem on v9.0 so SACSrv will work on xp when i started the Tellicast it can see my key in the new black eku host_key_4 ****-****-****-****  the yellow icon goes from yellow to white &  data was received . In the log file it even states License check succeeded but it stops after a few mins as its been waiting for the server address 10.90.43.51 this then takes the key out. It does this on all services BAS, HV-1 TER , etc. So i can only assume this is Eumetsat's choice the eku will work with other versions - v8.2 but they have programmed the eku not to do so. What a shame. If OPS had told me this 3 weeks ago or there was a warning on the new software we don't want xp users it would have saved a lot of time.
   I have been trying to put Tellicast on mint which i find out is based on ubuntu, but after hours in the terminal it said it was installed with bits missing & i assume there no head end ? i can not see anything.
 If anybody gets it working on xp let me know, some one on this planet will know as i think there's no technical reason why it shouldn't.
                                         Cheers Rick.


Re: Safenet 9.0 XP

stevens312
 

Rick, I think by now you have got the info about XP, as I told you earlier its to upgrade to a newer OS, either Linux or another Windows, then you will be able to get operational again. Regards, Mike G4CFZ.


Re: Sentinel 3B with Eumetcastview

Douglas Deans
 

On 23/11/2019 19:27, Thomas Scheelen wrote:
Hello,
i tried eumetcastview for Sentinel 3 imaging and for S3A or works well but for S3B it doesn't. No segment are shown, not matter what i try. I use Segnents from Hvs2 stream.
Regarding the information on github, the recent versions should support those data.
By the way, is there another program which can create Sentinel images from segments?
The toolboxes from eumetsat are already known.
ragards
Thomas
==========================================================================

Thomas I have no idea why you are not seeing Sentinel 3B data.
I assume you are using the latest version of EUMETCastView 1.4.7
I assumme you have correctly listed the segment directory (I have different directories for 3A and 3B but perhaps you don't).

Prior to Hugo kindly releasing EUMETCastView I had tried a number of programs including Panoply,SNAP etc etc all of which I found extremely user unfriendly compared to Hugo's program which does absolutely everything you want.

Hope you can resolve the issue.

Regards,
Douglas.


Re: Sentinel 3B with Eumetcastview

Heiko Schellhorn
 

Hi Thomas

i tried eumetcastview for Sentinel 3 imaging and for S3A or works well but for S3B it doesn't. No segment are shown, not matter what i try. I use Segnents from Hvs2 stream.
Sorry I never used EumetCastView. We don't visualize the data as they are and don't use Windows ;-)
We're primarily interrested in dedicated wavelengths and bands to analyze and
research aerosols, fluorescence or clouds. (to name only examples)
For this we use self-developed algorithms.

Regarding the information on github, the recent versions should support those data.
Exactly. Versions >=1.4.4 should support at least OLCI on S3B.

By the way, is there another program which can create Sentinel images from segments?
The toolboxes from eumetsat are already known.
As the Sentinel-data (OLCI / SLSTR / SRAL) are native netcdf data one could use
ncview to display it. What is concededly quite basic but also available for Windows.

If you like it more convenient you may try Panoply of NASA which is available for Windows, MAC and Linux as well.
https://www.giss.nasa.gov/tools/panoply/


Best regards

Heiko


Re: Sentinel 3B with Eumetcastview

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Hello,

i tried eumetcastview for Sentinel 3 imaging and for S3A or works well but for S3B it doesn't. No segment are shown, not matter what i try. I use Segnents from Hvs2 stream.

Regarding the information on github, the recent versions should support those data.

By the way, is there another program which can create Sentinel images from segments?
The toolboxes from eumetsat are already known.


ragards
Thomas
==================================

I have some notes here:

https://www.satsignal.eu/wxsat/Sentinel/index.html

using Python and a number of tools all running under Windows, but they are rather dated notes now.....

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software for you
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@...
Twitter: @gm8arv


Sentinel 3B with Eumetcastview

Thomas Scheelen
 



Hello, 

i tried eumetcastview for Sentinel 3 imaging and for S3A or works well but for S3B it doesn't. No segment are shown, not matter what i try. I use Segnents from Hvs2 stream. 

Regarding the information on github, the recent versions should support those data. 

By the way, is there another program which can create Sentinel images from segments? 
The toolboxes from eumetsat are already known.

ragards 
Thomas 

Am 23. November 2019 19:19:39 schrieb "Heiko Schellhorn" <schell@...>:

Hi Rick

This is the best opportunity to totally get rid of this proprietary (broken by Design) Windows stuff in total and to switch to Linux. By this you'll have an Up to Date and modern operating system.

Best choice would be an Ubuntu distro. The distro-installation ist running Out of the box.
The receiver Installation is quite easy using the tellicast and safenet howtos.

Cheers

Heiko


Am 23. November 2019 15:53:07 MEZ schrieb Thorsten Miglus <thorsten.miglus@...>:
Hi Rick,

ask Google for "safenet 9.0 system requirements". You will find the information that Windows XP is not supported by this version. Throw away Windows XP and jump to Windows 10 immediately. This will work. :-)

Cheers
Thorsten

On Sat, Nov 23, 2019 at 01:23 PM, Rick wrote:
Safenet 9.0.43.0, i have now tried adding SP3 for XP on to the SP2 & net framework 3.5 as i didn't need them before but this made no difference the same problem error 1920 it will not start service SACSrv on installation so it stops then rolls back every time.
I also tried win 2k SP4 & net framework with installer 3.1, it actually installed the new Tellicast Client with icons on the desk top but would not run it when opening it says its not a win 32 application. I looked in the program with note pad & its told to run on xp / 2003 /7 /8 /10. The Safenet 9 would not install atall. All the newer systems are full of access permissions i have got a windows 98 program working on win 10 , it wont install obliviously & i lost the disc in the early 2000's so tried moving the program directly into programs in xp & it worked so also tried it in a friends 7,8 & 10 they all ran it.
I have all ready stated the Tellicast Client runs fine on XP SP2.
OPS have not come back to me i have asked for help but iam stuck now can anybody advise please.
 Many thanks Rick.

--
Diese Nachricht wurde von meinem Android-Gerät mit K-9 Mail gesendet.



Re: Safenet 9.0 XP

Heiko Schellhorn
 

Hi Rick

This is the best opportunity to totally get rid of this proprietary (broken by Design) Windows stuff in total and to switch to Linux. By this you'll have an Up to Date and modern operating system.

Best choice would be an Ubuntu distro. The distro-installation ist running Out of the box.
The receiver Installation is quite easy using the tellicast and safenet howtos.

Cheers

Heiko


Am 23. November 2019 15:53:07 MEZ schrieb Thorsten Miglus <thorsten.miglus@...>:

Hi Rick,

ask Google for "safenet 9.0 system requirements". You will find the information that Windows XP is not supported by this version. Throw away Windows XP and jump to Windows 10 immediately. This will work. :-)

Cheers
Thorsten

On Sat, Nov 23, 2019 at 01:23 PM, Rick wrote:
Safenet 9.0.43.0, i have now tried adding SP3 for XP on to the SP2 & net framework 3.5 as i didn't need them before but this made no difference the same problem error 1920 it will not start service SACSrv on installation so it stops then rolls back every time.
I also tried win 2k SP4 & net framework with installer 3.1, it actually installed the new Tellicast Client with icons on the desk top but would not run it when opening it says its not a win 32 application. I looked in the program with note pad & its told to run on xp / 2003 /7 /8 /10. The Safenet 9 would not install atall. All the newer systems are full of access permissions i have got a windows 98 program working on win 10 , it wont install obliviously & i lost the disc in the early 2000's so tried moving the program directly into programs in xp & it worked so also tried it in a friends 7,8 & 10 they all ran it.
I have all ready stated the Tellicast Client runs fine on XP SP2.
OPS have not come back to me i have asked for help but iam stuck now can anybody advise please.
 Many thanks Rick.

--
Diese Nachricht wurde von meinem Android-Gerät mit K-9 Mail gesendet.


Re: Safenet 9.0 XP

Thorsten Miglus
 

Hi Rick,

ask Google for "safenet 9.0 system requirements". You will find the information that Windows XP is not supported by this version. Throw away Windows XP and jump to Windows 10 immediately. This will work. :-)

Cheers
Thorsten


On Sat, Nov 23, 2019 at 01:23 PM, Rick wrote:
Safenet 9.0.43.0, i have now tried adding SP3 for XP on to the SP2 & net framework 3.5 as i didn't need them before but this made no difference the same problem error 1920 it will not start service SACSrv on installation so it stops then rolls back every time.
I also tried win 2k SP4 & net framework with installer 3.1, it actually installed the new Tellicast Client with icons on the desk top but would not run it when opening it says its not a win 32 application. I looked in the program with note pad & its told to run on xp / 2003 /7 /8 /10. The Safenet 9 would not install atall. All the newer systems are full of access permissions i have got a windows 98 program working on win 10 , it wont install obliviously & i lost the disc in the early 2000's so tried moving the program directly into programs in xp & it worked so also tried it in a friends 7,8 & 10 they all ran it.
I have all ready stated the Tellicast Client runs fine on XP SP2.
OPS have not come back to me i have asked for help but iam stuck now can anybody advise please.
 Many thanks Rick.


Re: Safenet 9.0 XP

Rick
 

Safenet 9.0.43.0, i have now tried adding SP3 for XP on to the SP2 & net framework 3.5 as i didn't need them before but this made no difference the same problem error 1920 it will not start service SACSrv on installation so it stops then rolls back every time.
I also tried win 2k SP4 & net framework with installer 3.1, it actually installed the new Tellicast Client with icons on the desk top but would not run it when opening it says its not a win 32 application. I looked in the program with note pad & its told to run on xp / 2003 /7 /8 /10. The Safenet 9 would not install atall. All the newer systems are full of access permissions i have got a windows 98 program working on win 10 , it wont install obliviously & i lost the disc in the early 2000's so tried moving the program directly into programs in xp & it worked so also tried it in a friends 7,8 & 10 they all ran it.
I have all ready stated the Tellicast Client runs fine on XP SP2.
OPS have not come back to me i have asked for help but iam stuck now can anybody advise please.
 Many thanks Rick.