Date   

Re: Segment Loss

Alan Sewards <asewards@...>
 

David and Ian,
I also recorded the 0245 ch 12 seg 16 missing today, but not the
Met-5 one.
I can't comment on the Missed Data Packets stats as I don't normally
look at them. However, the Skystar SkyDSL Signal Status display shows no
uncorrected blocks.
But: starting at 04:36 today and continuing until 15:05 the log file
shows dozens of entries saying: Cannot join eumetsat Channel 1, missing
key xxxxx. and 4 channel lost messages for channels 3 and Announcement.

I have not installed the latest Tellicast and EKU software ugrades so am
running the older (well-tested!) ones. I have a 64 MB Ramdisk used only
for the 'receiving' files, that is temp and 0.fsy, the latter has grown
to 32.9 MB.

I am puzzled by the missing key messages, particularly as I don't seem
to be losing anything! (unless it is stuff I don't normally take)

Best regards - Alan (Sewards)

David J Taylor wrote:

Ian Deans wrote:
I have been up and running since 07.00 UTC this morning and so far
have not lost any segments. Ditch the RAMdisk !!!!!!!!

Regards
Ian.
Ian, Douglas,

So far today I have one missing HRIT segment (0245 channel 12 segment 16,
on both PCs), and one missing Met-5 segment (0300 WV segment 4, again
both
PCs). Both PCs use a 60MB RAMdisk just for the FSY file, and the
TelliCast V2.4.4 B client software is on both systems.

Looking at the TelliCast Statistics display, I have seen a significant
reduction in the "Missed Data Packets before FEC" value since yesterday,
when the EUMETCast server software was due to be changed.

However, I have seen a number of entries in the log file like:

ERR:2006-05-31 03:48:55.059:Failed to open data channel `EUMETSAT Data
Channel 1', address 224.223.222.1:4811 (wrong interface address
192.168.238.238?)

which are new.

Cheers,
David
--
SatSignal software - quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.net
Email: davidtaylor@writeme.com



___________________________________________________________
Try the all-new Yahoo! Mail. "The New Version is radically easier to
use" -- The Wall Street Journal
http://uk.docs.yahoo.com/nowyoucan.html


Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/glossary.htm





SPONSORED LINKS
Computer science
<http://groups.yahoo.com/gads?t=ms&;k=Computer+science&w1=Computer+science&w2=Weather+equipment&w3=Science+education&w4=Weather+stations&c=4&s=90&.sig=-1LtGgwxRqyyojmGl3hrGw>
Weather equipment
<http://groups.yahoo.com/gads?t=ms&;k=Weather+equipment&w1=Computer+science&w2=Weather+equipment&w3=Science+education&w4=Weather+stations&c=4&s=90&.sig=TdYGOE7f2soAvhNlG0SrkQ>
Science education
<http://groups.yahoo.com/gads?t=ms&;k=Science+education&w1=Computer+science&w2=Weather+equipment&w3=Science+education&w4=Weather+stations&c=4&s=90&.sig=ZYbYj1hBm4cEly9fIYQIBg>

Weather stations
<http://groups.yahoo.com/gads?t=ms&;k=Weather+stations&w1=Computer+science&w2=Weather+equipment&w3=Science+education&w4=Weather+stations&c=4&s=90&.sig=Iw9CdqNLZXSaW0tgiwIwgQ>



------------------------------------------------------------------------
YAHOO! GROUPS LINKS

* Visit your group "MSG-1 <http://groups.yahoo.com/group/MSG-1>"
on the web.

* To unsubscribe from this group, send an email to:
MSG-1-unsubscribe@yahoogroups.com
<mailto:MSG-1-unsubscribe@yahoogroups.com?subject=Unsubscribe>

* Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of
Service <http://docs.yahoo.com/info/terms/>.


------------------------------------------------------------------------
--
Alan Sewards
email: alan.sewards@free.fr
b.sewards@libertysurf.fr

web site: http://asewards.free.fr


Re: Segment Loss

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Douglas Deans wrote:
I have been up and running since 07.00 UTC this morning and so far
have not
lost any segments. Ditch the RAMdisk !!!!!!!!
Regards
Ian
I did that this morning but no difference. I am not taking EPS or
MSG-2 at the moment so there is no pressure on the receive computer.
It's only a few but still annoying. Vaguely remember there was an
issue before when not everyone was affected equally.
It only started after yesterday's change of software by Eumetsat so I
am pretty certain it is not me.
At the moment I do not need a RAMdisk either but believe you me when
EPS starts you have no chance without one !!
Regards
Douglas.
Douglas

You /are/ running the V2.4.4 B TelliCast client software, I presume?

David


___________________________________________________________ All New Yahoo! Mail � Tired of Vi@gr@! come-ons? Let our SpamGuard protect you. http://uk.docs.yahoo.com/nowyoucan.html


Re: Segment Loss

Douglas Deans <dsdeans@...>
 

I have been up and running since 07.00 UTC this morning and so far have
not
lost any segments. Ditch the RAMdisk !!!!!!!!
Regards
Ian
I did that this morning but no difference. I am not taking EPS or MSG-2 at
the moment so there is no pressure on the receive computer.
It's only a few but still annoying. Vaguely remember there was an issue
before when not everyone was affected equally.
It only started after yesterday's change of software by Eumetsat so I am
pretty certain it is not me.

At the moment I do not need a RAMdisk either but believe you me when EPS
starts you have no chance without one !!

Regards
Douglas.


Re: Time between license and Registration form

Jeroen van den Belt <jeroen@...>
 

My real name is :

Hieronymus Anthonius Jeroen van den Belt.

Jeroen

-----Original Message-----
From: MSG-1@yahoogroups.com [mailto:MSG-1@yahoogroups.com] On Behalf Of
Ulrich G. Kliegis
Sent: Wednesday, May 31, 2006 5:27 PM
To: MSG-1@yahoogroups.com
Subject: RE: [MSG-1] Time between license and Registration form


On 31 May 2006 at 14:37, Jeroen van den Belt wrote:


Thanks for your reply. I payed and send the registration form more
then three weeks ago directly to Eumetsat and I am still waiting for
the license.
Did you give them a real name and a real address? Anonymous100,
err, Hieronymous100 sounds a bit cryptic to me.

SCNR,

U.


--
Dr.med.Ulrich G.Kliegis
Tel.++49 431 331144 Fax: ++49 431 331146

Don't flame me - I'm only the keyboard player.


[Non-text portions of this message have been removed]




Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/glossary.htm


Yahoo! Groups Links


Re: Time between license and Registration form

Ulrich G. Kliegis
 

On 31 May 2006 at 14:37, Jeroen van den Belt wrote:


Thanks for your reply. I payed and send the registration form more
then three weeks ago directly to Eumetsat and I am still waiting for
the license.
Did you give them a real name and a real address? Anonymous100,
err, Hieronymous100 sounds a bit cryptic to me.

SCNR,

U.


--
Dr.med.Ulrich G.Kliegis
Tel.++49 431 331144 Fax: ++49 431 331146

Don't flame me - I'm only the keyboard player.


Re: Segment Loss

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Ian Deans wrote:
I have been up and running since 07.00 UTC this morning and so far
have not lost any segments. Ditch the RAMdisk !!!!!!!!

Regards
Ian.
Ian, Douglas,

So far today I have one missing HRIT segment (0245 channel 12 segment 16, on both PCs), and one missing Met-5 segment (0300 WV segment 4, again both PCs). Both PCs use a 60MB RAMdisk just for the FSY file, and the TelliCast V2.4.4 B client software is on both systems.

Looking at the TelliCast Statistics display, I have seen a significant reduction in the "Missed Data Packets before FEC" value since yesterday, when the EUMETCast server software was due to be changed.

However, I have seen a number of entries in the log file like:

ERR:2006-05-31 03:48:55.059:Failed to open data channel `EUMETSAT Data Channel 1', address 224.223.222.1:4811 (wrong interface address 192.168.238.238?)

which are new.

Cheers,
David
--
SatSignal software - quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.net
Email: davidtaylor@writeme.com



___________________________________________________________ Try the all-new Yahoo! Mail. "The New Version is radically easier to use" � The Wall Street Journal http://uk.docs.yahoo.com/nowyoucan.html


Segment Loss

Ian Deans <isdeans1.-_@...>
 

I have been up and running since 07.00 UTC this morning and so far have not
lost any segments. Ditch the RAMdisk !!!!!!!!

Regards
Ian.


Re: Time between license and Registration form

Harry H. Arends Prive <h.arends@...>
 

Hello Hieronymus100,

I dont know your real name so :-)

You could try to send the OPS a email using ops@eumetsat.int
Or give them a call at :
EUMETSAT User Service Helpdesk
Tel: +49 6151 807 377
Fax: +49 6151 807 379

Best regards

Harry H. Arends
Werkgroep Kunstmanen

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: MSG-1@yahoogroups.com [mailto:MSG-1@yahoogroups.com]
Namens hieronymus100
Verzonden: woensdag 31 mei 2006 12:35
Aan: MSG-1@yahoogroups.com
Onderwerp: [MSG-1] Time between license and Registration form


Hello,

What are you experience about the time it takes between
filling in the registration form and actually getting the
lisence and USB dongle?










------------------------ Yahoo! Groups Sponsor
--------------------~--> Get to your groups with one click.
Know instantly when new email arrives
http://us.click.yahoo.com/.7bhrC/MGxNAA/yQLSAA/RLYolB/TM
--------------------------------------------------------------
------~->

Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/glossary.htm


Yahoo! Groups Links








Re: Time between license and Registration form

Jeroen van den Belt <jeroen@...>
 

Thanks for your reply. I payed and send the registration form more then
three weeks ago directly to Eumetsat and I am still waiting for the
license.

-----Original Message-----
From: MSG-1@yahoogroups.com [mailto:MSG-1@yahoogroups.com] On Behalf Of
Ulrich G. Kliegis
Sent: Wednesday, May 31, 2006 1:48 PM
To: MSG-1@yahoogroups.com
Subject: Re: [MSG-1] Time between license and Registration form


On 31 May 2006 at 10:35, hieronymus100 wrote:


Hello,

What are you experience about the time it takes between filling in the
registration form and actually getting the lisence and USB dongle?

Since the german DWD (german met office) handed over the licensing
business directly to Eumetsat, I can report, that their reaction time
was
extremely fast. I sent them the forms by fax and snail mail, their first

reaction was here before the postman had emptied the postbox. I
asked for an invoice to handle the payment (within Germany) by bank
transfer, that took a few days, add the time until my payment showed
up on their account, and the subsequent delivery of the EKU key.

Altogether not more than about 10 working days. Compared to other
institutions fast than real time :) No reason to complain.

Regards,
U.









------------------------ Yahoo! Groups Sponsor
--------------------~--> Get to your groups with one click. Know
instantly when new email arrives
http://us.click.yahoo.com/.7bhrC/MGxNAA/yQLSAA/RLYolB/TM
--------------------------------------------------------------------~-
Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/glossary.htm


Yahoo! Groups Links





-- -----------------------------------------------------------
Dr.med.Ulrich G. Kliegis
Business: http://www.nordcom.de
Phone (x49) 431 33 11 44 Fax (x49) 431 33 11 46
Don't flame me, I'm only the keyboard player...




Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/glossary.htm


Yahoo! Groups Links


Re: Time between license and Registration form

Ulrich G. Kliegis
 

On 31 May 2006 at 10:35, hieronymus100 wrote:


Hello,

What are you experience about the time it takes between filling in the
registration form and actually getting the lisence and USB dongle?

Since the german DWD (german met office) handed over the licensing
business directly to Eumetsat, I can report, that their reaction time was
extremely fast. I sent them the forms by fax and snail mail, their first
reaction was here before the postman had emptied the postbox. I
asked for an invoice to handle the payment (within Germany) by bank
transfer, that took a few days, add the time until my payment showed
up on their account, and the subsequent delivery of the EKU key.

Altogether not more than about 10 working days. Compared to other
institutions fast than real time :) No reason to complain.

Regards,
U.









------------------------ Yahoo! Groups Sponsor
--------------------~--> Get to your groups with one click. Know
instantly when new email arrives
http://us.click.yahoo.com/.7bhrC/MGxNAA/yQLSAA/RLYolB/TM
--------------------------------------------------------------------~-
Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/glossary.htm


Yahoo! Groups Links





-- -----------------------------------------------------------
Dr.med.Ulrich G. Kliegis
Business: http://www.nordcom.de
Phone (x49) 431 33 11 44 Fax (x49) 431 33 11 46
Don't flame me, I'm only the keyboard player...


Re: Time between license and Registration form

Douglas Deans <dsdeans@...>
 

----- Original Message -----
From: "hieronymus100" <jeroen@chessbase.com>
To: <MSG-1@yahoogroups.com>
Sent: Wednesday, May 31, 2006 11:35 AM
Subject: [MSG-1] Time between license and Registration form



Hello,

What are you experience about the time it takes between filling in the
registration form and actually getting the lisence and USB dongle?

Much depends on what data you have asked for and the speed of your country's
Meteorological office.
Once Eumetsat have received and processed your registration application it
is past on to the Met. Office, who in turn will send you a licence for
signing.
When you have signed that licence and sent it back to your Meteorological
office, Eumetsat will be notified by them and then contact you re the
software etc.
If you are only asking for 6 hourly data then a licence is not required.

Hope that helps.

Regards
Douglas.


Time between license and Registration form

hieronymus100 <jeroen@...>
 

Hello,

What are you experience about the time it takes between filling in the
registration form and actually getting the lisence and USB dongle?


Re: T-systems v. EUMETCast in Setup4PC

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Carolina wrote:
Dear all,
I would like to know if it is possible to receive by EKU the GMS data.
Thanks in advance
Carolina
Carolina,

GMS data is no longer rebroadcast, it has been replaced by MTSAT-1R data covering the same area. Please see:

http://www.david-taylor.myby.co.uk/wxsat/atovs/index.html#Q-02

Cheers,
David
--
SatSignal software - quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.net
Email: davidtaylor@writeme.com

Send instant messages to your online friends http://uk.messenger.yahoo.com


Re: T-systems v. EUMETCast in Setup4PC

Carolina
 

Dear all,
I would like to know if it is possible to receive by EKU the GMS data.
Thanks in advance
Carolina


Re: Re Re-configuring problems

Lawrence <lawrence@...>
 

Hi Arne

I did it according to the 'book'. I had stopped all processes and removed the EKU as per the readme file. As I reported earlier today (note that my e-mails were delivered by Yahoo in reverse order!) all was well following a second re-installation of the EKU upgrade.

Tomorrow I shall do the next upgrade - Tellicast s/w.

Lawrence

a_van_belle wrote:

Could it be that during the first RTE update you did not:
1 Stop Tellicast, 2 Remove the EKU, before running the update ?
Running processes could prevent the new driver from being installed
completely.
I have done the RTE update on two systems successfully.
Glad it all worked out Lawrence !
Greetings,
Arne van Belle
--- In MSG-1@yahoogroups.com, Lawrence <lawrence@...> wrote:
Following my own post, I merely re-installed the EKU s/w and it now works fine. How strange.

Lawrence


Yesterday evening I decided to do the software changes - EKU and Tellicast updates. I knew there would be a problem of some form so I was not too concerned when, after the EKU upgrade, the data is no longer saved. The log file shows 'missing key xxxx' and
(therefore) '
failed to decode...'. I realised this morning that had I been using my brain properly, I could easily have set up a different computer to receive normally so that I had a fall-back system.

I have therefore so far only upgraded the EKU software. I checked
the
EKU readme file so I am a little uncertain about my next debug idea. Help gratefully received.

Lawrence


Re: Eumetcast software upgrade

a_van_belle
 

Sorry to hear about unsuccessful upgrades.

Reading the readme's and troubleshooting faq's I think there might be
issues with the latest updates:

1 RTE 3.65 tells me that for Windows 2000 minimum requirement is SP4.

2 Technisat's user guide part 4 Trouble shooting mentions:
"Currently it is known, that our PCI cards are not compatible to most
mainboards which are based on the nVidia nForce4 chipset"

Mainboards with VIA chipset might need the latest software patch from
the VIA web site to prevent data loss or bad performance.

So my "regular" receive PC still runs fine with TC240, RTE3.51 and
Technisat driver 4.30 on W2k SP3.
All testing is done on a second test setup as I don't want to miss the
images !

Greetings,
Arne van Belle

--- In MSG-1@yahoogroups.com, Terence O'Hanlon Smith <tohs@...> wrote:


Sorry to hear of your problems, Terence.

I have the new TelliCast client software installed on two Windows
2000 Pro
systems (as an upgrade) and one as a fresh install on a Windows XP
Home
system, and it seems to be the best TelliCast software yet.

Could I repeat what has been said here before - if the SkyStar
software is
working correctly, there is no need to upgrade it. V4.3.0
continues (I
believe) to be EUMETSAT's recommended version. Perhaps you can
find some
way to remove the new (and perhaps unwanted) version?

I hope others can benefit from your experience.

Cheers,
David

David,
firstly, I should apologise to Arne for mis-spelling his
name!

Thanks for you comments and concern. In the hope that this may be of
some use to other upgraders, I'll relate the situation as briefly as
I can.

My system is W2K Pro SP4 and I use the Sky2PC-USB Rx, NOT the PC Card -
I probably should have mentioned that before.

The upgrade of the EKU software (recommended by Eumetsat), Skystar
software and Tellicast software, resulted in the cyclic involuntary
re-booting.
Even in the limited 2 minutes of seemingly perfect reception each time,
the new HTML shell appeared, as you say, to be a considerable
improvement.
I took John Say's advice and removed everything (even the hardware
driver and EKU and software) and went for a totally new installation.

The EKU RTE installed and caused no problems whatsoever. The Technisat
Skystar software ( which, incidentally, is notated as v 4.3.0a and I
assumed to be the one everybody is now using ) caused an unrequested
re-boot within the two minutes. BSOD still whipped by too quickly to
read, but 'DRIVER' was mentioned at the beginning of the error message.
The W2K Skystar Readme file calls for removal of the B2 USB driver and
may perhaps automatically install the PC card one. However, I had
checked that I ended up with the correct USB driver, but there is
obviously some conflict.

I uninstalled the v4.3.0a and reinstalled my trusty old v4.2.11 which
immediately stabilised everything.

The subsequent installation of the new Tellicast software was faultless.

All is now up and running perfectly, with Channel 5 additionally
enabled
and receiving, but I have yet to go beyond this.

I do not recall sitting through so many re-boots since acquiring my
first Sinclair device a little while ago!

Thank you all for your help,
Terence.


[Non-text portions of this message have been removed]


Re: Re Re-configuring problems

a_van_belle
 

Could it be that during the first RTE update you did not:

1 Stop Tellicast, 2 Remove the EKU, before running the update ?

Running processes could prevent the new driver from being installed
completely.
I have done the RTE update on two systems successfully.

Glad it all worked out Lawrence !

Greetings,
Arne van Belle
--- In MSG-1@yahoogroups.com, Lawrence <lawrence@...> wrote:

Following my own post, I merely re-installed the EKU s/w and it now
works fine. How strange.

Lawrence


Yesterday evening I decided to do the software changes - EKU and
Tellicast updates. I knew there would be a problem of some form so I
was not too concerned when, after the EKU upgrade, the data is no
longer saved. The log file shows 'missing key xxxx' and
(therefore) '
failed to decode...'. I realised this morning that had I been using
my brain properly, I could easily have set up a different computer to
receive normally so that I had a fall-back system.

I have therefore so far only upgraded the EKU software. I checked
the
EKU readme file so I am a little uncertain about my next debug idea.
Help gratefully received.

Lawrence


Re: T-systems v. EUMETCast in Setup4PC

ALAN GARD <gard@...>
 

OK, David. Got it now, thanks.

Alan

David J Taylor <gm8arv@yahoo.co.uk> wrote:
,

When I refer to "T systems Hotbird 13E" is incorrect" I mean when you
right-click the green satellite icon in the system tray area.


Re Re-configuring problems

Lawrence <lawrence@...>
 

Following my own post, I merely re-installed the EKU s/w and it now works fine. How strange.

Lawrence

Yesterday evening I decided to do the software changes - EKU and Tellicast updates. I knew there would be a problem of some form so I was not too concerned when, after the EKU upgrade, the data is no longer saved. The log file shows 'missing key xxxx' and (therefore) ' failed to decode...'. I realised this morning that had I been using my brain properly, I could easily have set up a different computer to receive normally so that I had a fall-back system.
I have therefore so far only upgraded the EKU software. I checked the EKU readme file so I am a little uncertain about my next debug idea. Help gratefully received.
Lawrence


Re: T-systems v. EUMETCast in Setup4PC

Ian Deans <isdeans1.-_@...>
 

I may be way off the mark here, and apologies if I am, but I think Alan was using fairly old drivers for his DVB card if I remember correctly. Older DVB drivers ( and I am really stretching the memory here ) did not have a Eumetcast setting on the list when you right clicked the green satellite icon. In these days you had to select T-Systems and I am wondering if this might be causing the confusion.

Regards
Ian.

----- Original Message -----
From: "David J Taylor" <gm8arv@yahoo.co.uk>
To: <MSG-1@yahoogroups.com>
Sent: Monday, May 29, 2006 2:36 PM
Subject: [MSG-1] Re: T-systems v. EUMETCast in Setup4PC


ALAN GARD wrote:
Hi folks


Alan,

When I refer to "T systems Hotbird 13E" is incorrect" I mean when you
right-click the green satellite icon in the system tray area. A pop-up
menu appears listing the satellites, and if you select T-Systems rather
than EUMETCast you will get the wrong settings. It is indeed confusing
that, as you state, Status/Network shows "T-Systems", but it due to the
fact that EUMETCast data is carried over the T-Systems network!