Date   

Proposal: MSG-n in the window's name field?

Ulrich G. Kliegis
 

David,
what do you (and others) think about showing the ID of the MSG that is serviced by
the related instance of MSG-DM in its window's name field, like the Metop(A) and
(B) descriptor in the Metop programs? So one could immediately see, ahh, this is
MSG-1, that MSG-3, etc.

I experienced some issues yesterday here (maybe a brownout or something that
mixed up things, we had some pretty fast air around here), that let the image data
flow stop ( is it also decontamination time? No RSS images since yesterday, Jan31,
0725 UT) and I took the opportunity to install the latest versions of MSG-DM and
animator.

Well, you guess it, I mixed up the various instances serving MSG-1, MSG-2 and
MSG-3, leading to the necessity to teach them again who does what (and what not,
not yet finished).

During that setup, I had to check again and again what satellite I am working on.

Before becoming triply redundant: What do you folks think about the above
mentioned proposal? Would it be an easy task, David?

BTW, I see the "data from" field in the lower right corner, but nothing else appears
there. Bug or feature?

Cheers,
U.


Re: Black T on red - USB problems

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Hi,

I believe that what happens with the USB system is that when a device
is first plugged in, the driver for it is found and attached to the port
in use. If you plug it in to another port subsequently, there will be no
driver for it and Windows will find the driver and load it again, tying
that port to the new driver. Some devices, like the eToken, are
installed on the port first used and must be re-installed if another
port is to be used. Its a good principle to note the port you use for
each device and ensure that when you unplug things, that they are
reconnected in the same way as originally.

Best regards - Alan S
==================================================

.. and if it's a new DBV receiver device, it may get a new IP address, so that's worth checking as well.

If you are getting just a trickle of data, though, TelliCast must be connecting to the announcement channel (PID 100), but may not be talking to the eToken to get authorisation to receive the data. This should show in the TelliCast log file.

If it's the IP address issue, best to give the device a new fixed IP address such as 192.168.238.239, edit recv.ini in the TelliCast directory to match, and restart TelliCast. Oh, and be careful to edit the "right" recv.ini if you installed TelliCast in the \Program Files\ tree - this is mentioned on the EUMETSAT CD and they recommend avoiding such directories (IIRC).

I recently had occasion to move my DVB World box from a USB 3.0 to a USB 2.0 to get it to work properly and altered the IP address as I suggested.

Anyway, great that Philip (AKA Dave) found and resolved the problem - fortunately my eToken has stayed in the same port as it's the only one where I can keep an eye on it!

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk


Re: Black T on red - USB problems

Alan Sewards
 

Hi,

I believe that what happens with the USB system is that when a device is first plugged in, the driver for it is found and attached to the port in use. If you plug it in to another port subsequently, there will be no driver for it and Windows will find the driver and load it again, tying that port to the new driver. Some devices, like the eToken, are installed on the port first used and must be re-installed if another port is to be used. Its a good principle to note the port you use for each device and ensure that when you unplug things, that they are reconnected in the same way as originally.

Best regards - Alan S

On 27/01/2013 1:16 PM, Dave wrote:

Hi, everthing I thinks sorted now. I also had the etoken key in the
wrong usb slot. I moved it to another and it worked. They must only work
in the usb slot that the etoken was in when the eumetsat software was setup.
Thanks for help from others on here. having the correct USB connection
ports seemed to be the real fault.

Philip
--- In MSG-1@yahoogroups.com <mailto:MSG-1%40yahoogroups.com>, "Dave" wrote:
>
> Hi Rob,
> I did switch the usb connection from my technisat to a different port
on my computer and I got the pink T for a second and this went to blackT
on yellow with the msg tc-recv connecting, but it will not connect, and
stays on the yellow/blackT
> I think therefore I had the Technisat skystar usb connected to the
wrong usb port. However I still cant get to the pink T to receive
information.
>
> While I have been typing somethings strange happening. I still have
the yellow.black T and I had a very small amount of information go along
the TELLICAST Throughput(bits/second)That's now stopped and no
throughput taking place at all.The ACTIVE channels box now stays
permanently on connecting.
> Would this be a password problem now do you think
> Philip
>
> --- In MSG-1@yahoogroups.com <mailto:MSG-1%40yahoogroups.com>, rob wrote:
> >
> > Hi, Philip.
> > A red T means: tellicast doesn't receive any PID100 info channel. That
> > has nothing to do with password, etoken etc.; it's more like you
are not
> > receiving any signal, or firewall is blocking your received data, or
> > interface_address in recv.ini is incorrect.
> >
> > Password and etoken issues come into the picture After you get a pink
> > T.
> >
> > Regards,
> > Rob Alblas
> >
> >
> > Dave schreef op 2013-01-27 11:31:
> > > Hi,
> > > As a continuation of the lost password for etoken problem. I
> > > reinstalled eumetsat from the CD and put what I believe was my user
> > > name and password during the procedure, and had a list of hotkeys
> > > after, so I presume that must have been the correct password I
> > > entered.
> > > I continued with the setup, but I am still at my original problem of
> > > a black T in red with tc-rcv connect failed. I double click on the
> > > black T and I have information
> > > Status:Config error
> > > in Active Channels : TSL announcement channel shows state Error.
> > >
> > > I wonder if the user name and password are incorrect. If so I cant
> > > understand during setup with the eumetsat CD, the user name and
> > > password seemed to be accepted and allowed me to continue with the
> > > setup.
> > >
> > > I am really struggling to get my setup going again.
> > > Any help would be much appreciated.
> > > Thanks
> > > Philip
> > >
> > >
> > >
> > > ------------------------------------
> > >
> > > Unsure what a term means? Check the Glossary at:
> > > http://www.satsignal.eu/wxsat/glossary.htm
> > >
> > > Join GEO - the Group for Earth Observation
> > > for the informative GEO Quarterly magazine:
> > > http://www.geo-web.org.uk/
> > >
> > > Yahoo! Groups Links
> > >
> > >
> > >
> >
>

--
Alan Sewards
�mail: alan@asewards.net
web site: http://asewards.free.fr


Re: MSG 3

f5hcc
 

Hi David,
Thank you for your help, it's OK now !!!
73 from Fabrice, F5HCC.

--- In MSG-1@yahoogroups.com, "David J Taylor" wrote:
Fabrice, it's in the FAQ:

http://www.satsignal.eu/software/faq.htm#msg2-to-msg3

The current version is rather later than the one you have - please download
and install the new version. It's a free update.

73,
David GM8ARV
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@...


Re: Black T on red

Dave
 

Hi, everthing I thinks sorted now. I also had the etoken key in the wrong usb slot. I moved it to another and it worked. They must only work in the usb slot that the etoken was in when the eumetsat software was setup.
Thanks for help from others on here. having the correct USB connection ports seemed to be the real fault.

Philip

--- In MSG-1@yahoogroups.com, "Dave" wrote:

Hi Rob,
I did switch the usb connection from my technisat to a different port on my computer and I got the pink T for a second and this went to blackT on yellow with the msg tc-recv connecting, but it will not connect, and stays on the yellow/blackT
I think therefore I had the Technisat skystar usb connected to the wrong usb port. However I still cant get to the pink T to receive information.

While I have been typing somethings strange happening. I still have the yellow.black T and I had a very small amount of information go along the TELLICAST Throughput(bits/second)That's now stopped and no throughput taking place at all.The ACTIVE channels box now stays permanently on connecting.
Would this be a password problem now do you think
Philip

--- In MSG-1@yahoogroups.com, rob wrote:

Hi, Philip.
A red T means: tellicast doesn't receive any PID100 info channel. That
has nothing to do with password, etoken etc.; it's more like you are not
receiving any signal, or firewall is blocking your received data, or
interface_address in recv.ini is incorrect.

Password and etoken issues come into the picture After you get a pink
T.

Regards,
Rob Alblas


Dave schreef op 2013-01-27 11:31:
Hi,
As a continuation of the lost password for etoken problem. I
reinstalled eumetsat from the CD and put what I believe was my user
name and password during the procedure, and had a list of hotkeys
after, so I presume that must have been the correct password I
entered.
I continued with the setup, but I am still at my original problem of
a black T in red with tc-rcv connect failed. I double click on the
black T and I have information
Status:Config error
in Active Channels : TSL announcement channel shows state Error.

I wonder if the user name and password are incorrect. If so I cant
understand during setup with the eumetsat CD, the user name and
password seemed to be accepted and allowed me to continue with the
setup.

I am really struggling to get my setup going again.
Any help would be much appreciated.
Thanks
Philip



------------------------------------

Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.satsignal.eu/wxsat/glossary.htm

Join GEO - the Group for Earth Observation
for the informative GEO Quarterly magazine:
http://www.geo-web.org.uk/

Yahoo! Groups Links



Re: Black T on red

Dave
 

Hi Rob,
I did switch the usb connection from my technisat to a different port on my computer and I got the pink T for a second and this went to blackT on yellow with the msg tc-recv connecting, but it will not connect, and stays on the yellow/blackT
I think therefore I had the Technisat skystar usb connected to the wrong usb port. However I still cant get to the pink T to receive information.

While I have been typing somethings strange happening. I still have the yellow.black T and I had a very small amount of information go along the TELLICAST Throughput(bits/second)That's now stopped and no throughput taking place at all.The ACTIVE channels box now stays permanently on connecting.
Would this be a password problem now do you think
Philip

--- In MSG-1@yahoogroups.com, rob wrote:

Hi, Philip.
A red T means: tellicast doesn't receive any PID100 info channel. That
has nothing to do with password, etoken etc.; it's more like you are not
receiving any signal, or firewall is blocking your received data, or
interface_address in recv.ini is incorrect.

Password and etoken issues come into the picture After you get a pink
T.

Regards,
Rob Alblas


Dave schreef op 2013-01-27 11:31:
Hi,
As a continuation of the lost password for etoken problem. I
reinstalled eumetsat from the CD and put what I believe was my user
name and password during the procedure, and had a list of hotkeys
after, so I presume that must have been the correct password I
entered.
I continued with the setup, but I am still at my original problem of
a black T in red with tc-rcv connect failed. I double click on the
black T and I have information
Status:Config error
in Active Channels : TSL announcement channel shows state Error.

I wonder if the user name and password are incorrect. If so I cant
understand during setup with the eumetsat CD, the user name and
password seemed to be accepted and allowed me to continue with the
setup.

I am really struggling to get my setup going again.
Any help would be much appreciated.
Thanks
Philip



------------------------------------

Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.satsignal.eu/wxsat/glossary.htm

Join GEO - the Group for Earth Observation
for the informative GEO Quarterly magazine:
http://www.geo-web.org.uk/

Yahoo! Groups Links



Re: MSG 3

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Hi All,
Well... I missed something !!!
With MSG Data Manager (V2.5.52.1015), I only get "Monde-FSD" (French version, should be "World-FSD in English" pictures but no pictures on MSG HRIT...
Can someone help me ?
Thanks in davance.
Fabrice, F5HCC.

Fabrice, it's in the FAQ:

http://www.satsignal.eu/software/faq.htm#msg2-to-msg3

The current version is rather later than the one you have - please download and install the new version. It's a free update.

73,
David GM8ARV
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk


Re: MSG 3

f5hcc
 

Hi All,
Well... I missed something !!!
With MSG Data Manager (V2.5.52.1015), I only get "Monde-FSD" (French version, should be "World-FSD in English" pictures but no pictures on MSG HRIT...
Can someone help me ?
Thanks in davance.
Fabrice, F5HCC.

--- In MSG-1@yahoogroups.com, Geoff Morris wrote:

Now been taking MSG-3 from 9.45. All seems ok. Just Changed to MSG-3 in
data manager in setup/advanced. Not deleting other at the moment. Will
let things settle down first.

Geoff
--

Geoff Morris GW3ATZ
Tel 01244 818252
Mobile 07989 515879
gw3atz@...
http://www.gw3atz.co.uk





Re: Black T on red

R. Alblas
 

Hi, Philip.
A red T means: tellicast doesn't receive any PID100 info channel. That has nothing to do with password, etoken etc.; it's more like you are not receiving any signal, or firewall is blocking your received data, or interface_address in recv.ini is incorrect.

Password and etoken issues come into the picture After you get a pink T.

Regards,
Rob Alblas


Dave schreef op 2013-01-27 11:31:

Hi,
As a continuation of the lost password for etoken problem. I
reinstalled eumetsat from the CD and put what I believe was my user
name and password during the procedure, and had a list of hotkeys
after, so I presume that must have been the correct password I
entered.
I continued with the setup, but I am still at my original problem of
a black T in red with tc-rcv connect failed. I double click on the
black T and I have information
Status:Config error
in Active Channels : TSL announcement channel shows state Error.
I wonder if the user name and password are incorrect. If so I cant
understand during setup with the eumetsat CD, the user name and
password seemed to be accepted and allowed me to continue with the
setup.
I am really struggling to get my setup going again.
Any help would be much appreciated.
Thanks
Philip
------------------------------------
Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.satsignal.eu/wxsat/glossary.htm
Join GEO - the Group for Earth Observation
for the informative GEO Quarterly magazine:
http://www.geo-web.org.uk/
Yahoo! Groups Links


Re: EKU replacement

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Hi,
Thanks for that, and the etoken looks to be working correctly. Unfortunately I need to find my password now for the etoken. I cant seem to find it anywhere. Is there any way you can find it.
Unfortunately my computer crashed and I am having to set everything up again..

Philip
====================================

Philip/Dave?

There is no password for the eToken. Just cancel the request. This /is/ covered on the EUMETSAT install CD tutorial.

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk


Black T on red

Dave
 

Hi,
As a continuation of the lost password for etoken problem. I reinstalled eumetsat from the CD and put what I believe was my user name and password during the procedure, and had a list of hotkeys after, so I presume that must have been the correct password I entered.
I continued with the setup, but I am still at my original problem of a black T in red with tc-rcv connect failed. I double click on the black T and I have information
Status:Config error
in Active Channels : TSL announcement channel shows state Error.

I wonder if the user name and password are incorrect. If so I cant understand during setup with the eumetsat CD, the user name and password seemed to be accepted and allowed me to continue with the setup.

I am really struggling to get my setup going again.
Any help would be much appreciated.
Thanks
Philip


Re: EKU replacement

Dave
 

Hi,
Thanks for that, and the etoken looks to be working correctly. Unfortunately I need to find my password now for the etoken. I cant seem to find it anywhere. Is there any way you can find it.
Unfortunately my computer crashed and I am having to set everything up again..

Philip

--- In MSG-1@yahoogroups.com, "David J Taylor" wrote:

I think I may have damaged my EKU.When pulling out of the USB slot. the
bottom section came away. I seemed to put it back together ok and it lights
up when reinserted in to the usb slot, the EKU lit ok.
However the Red T does not change now to yellow T.
Does anyone know how I can get a new eku.

Thanks
Philip
=====================================

Philip,

Try, Programs, eToken, eToken properties, and click on the View eToken Info
button. See if you get a page of eToken information display (like the
sample below). If the page looks OK, your eToken is working.

Sample: http://www.satsignal.eu/wxsat/Dexatek/125-d.png

From my Web page: http://www.satsignal.eu/wxsat/Dexatek/eToken.html

Order a replacement from EUMETSAT as Alan mentioned. There are other
trouble-shooting steps mentioned in those pages and here:

http://www.satsignal.eu/wxsat/atovs/EUMETCast-trouble-shooting-guide.html

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@...


Re: EKU replacement

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

I think I may have damaged my EKU.When pulling out of the USB slot. the bottom section came away. I seemed to put it back together ok and it lights up when reinserted in to the usb slot, the EKU lit ok.
However the Red T does not change now to yellow T.
Does anyone know how I can get a new eku.

Thanks
Philip
=====================================

Philip,

Try, Programs, eToken, eToken properties, and click on the View eToken Info button. See if you get a page of eToken information display (like the sample below). If the page looks OK, your eToken is working.

Sample: http://www.satsignal.eu/wxsat/Dexatek/125-d.png

From my Web page: http://www.satsignal.eu/wxsat/Dexatek/eToken.html

Order a replacement from EUMETSAT as Alan mentioned. There are other trouble-shooting steps mentioned in those pages and here:

http://www.satsignal.eu/wxsat/atovs/EUMETCast-trouble-shooting-guide.html

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk


Re: EKU replacement

Alan Banks <alan@...>
 

On 26/01/2013 18:21, Dave wrote:
I think I may have damaged my EKU.When pulling out of the USB slot. the bottom section came away. I seemed to put it back together ok and it lights up when reinserted in to the usb slot, the EKU lit ok.
However the Red T does not change now to yellow T.
Does anyone know how I can get a new eku.

Thanks
Philip

To get a replacement EKU.
Goto your EO Portal login
Edit/View subscription
Click on edit/view
scroll down to EUMETCast
click on modify
order new EKU and you will be invoiced for a new one. They now accept credit cards online to pay for the invoice once received.

Alan


Re: EKU replacement

R. Alblas
 

Philip,

The EKU doesn't change the colour of your T. Something else must be wrong; Tellicast receives PID100 (yellow T) but it doesn't recognize it's from Eumetcast.

See:

http://www.alblas.demon.nl/wsat/msg_info.html#tshoot


Rob.

Dave schreef op 2013-01-26 19:21:

I think I may have damaged my EKU.When pulling out of the USB slot.
the bottom section came away. I seemed to put it back together ok and
it lights up when reinserted in to the usb slot, the EKU lit ok.
However the Red T does not change now to yellow T.
Does anyone know how I can get a new eku.
Thanks
Philip
------------------------------------
Unsure what a term means? Check the Glossary at:
http://www.satsignal.eu/wxsat/glossary.htm
Join GEO - the Group for Earth Observation
for the informative GEO Quarterly magazine:
http://www.geo-web.org.uk/
Yahoo! Groups Links


EKU replacement

Dave
 

I think I may have damaged my EKU.When pulling out of the USB slot. the bottom section came away. I seemed to put it back together ok and it lights up when reinserted in to the usb slot, the EKU lit ok.
However the Red T does not change now to yellow T.
Does anyone know how I can get a new eku.

Thanks
Philip


Re: DVBWorld problems

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

From: Paul-NTL
[]
Brilliant :) Cheers David

System back up and working fine now, it was the driver issue.

Best regards

Paul
===========================================

Good to hear, Paul. We'll try and get more of this information up on the GEO Web site for members.

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk


Re: DVBWorld problems

Paul-NTL <phqfh1@...>
 

Paul,

There's a download link on the Web page I mentioned. It's:

http://home.hccnet.nl/a.van.belle/GEO/V2.0%20DVB%20World-20080415+Ecast+guid
e.zip

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk

==============================================================

Brilliant :) Cheers David

System back up and working fine now, it was the driver issue.

Best regards

Paul


Re: DVBWorld problems

David J Taylor GM8ARV 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 🇪🇺
 

Yes it does help although I am not 100% happy with my present set-up given
that I am only running a 32 bit operating system and with 8 GB of ram not
necessary very sensible. Ok I have used some of it on a 800 Mb RAMdisk but
a lot still not being used.

Just letting things settle down after losing Windows 8/64 trying to install
2007 DVBWorld drivers for my Dexatek box.

Being near the sea does help although I am probably 800 feet or so above sea
level and have had some snow -- but not as much as Douglas.

Regards
Ian.
==========================================

Unless you've moved since 2007, Ian, I make your altitude more like 45 m or 147 feet. That's from both my GPS reading and a UK contour map.

BTW: Arne van Belle pointed out a RAMdisk which could use memory above 4 GB on a 32bit system IIRC. Gavotte RAMdisk? Yes:

http://www.jensscheffler.de/using-gavotte-ramdisk-in-windows-7

But I wouldn't try it without having a good backup first, just in case....

Cheers,
David
--
SatSignal Software - Quality software written to your requirements
Web: http://www.satsignal.eu
Email: david-taylor@blueyonder.co.uk


Re: DVBWorld problems

Ian Deans
 

Yes it does help although I am not 100% happy with my present set-up given
that I am only running a 32 bit operating system and with 8 GB of ram not
necessary very sensible. Ok I have used some of it on a 800 Mb RAMdisk but
a lot still not being used.

Just letting things settle down after losing Windows 8/64 trying to install
2007 DVBWorld drivers for my Dexatek box.

Being near the sea does help although I am probably 800 feet or so above sea
level and have had some snow -- but not as much as Douglas.

Regards
Ian.

-----Original Message-----
From: David J Taylor
Sent: Saturday, January 26, 2013 7:45 AM
To: MSG-1@yahoogroups.com
Subject: Re: [MSG-1] DVBWorld problems

I have a full Eumetcast system ( receive and process ) on both my Windows
7/64 and Windows 8/32 so that I have a full back-up. They are both in the
same computer but only one is powered on at any one time.

I am using my Windows 8/32 on a HD as my main computer with the Windows 7/64
on an SSD available as a back-up.

Regards
Ian.
====================================

Thanks, Ian. Nice to have an (almost) hot standby. Hope the weather has
not been too unkind to you up there - being near the Tay estuary must help
you like being near the Forth estuary does here. You're even nearer the
water than I am.

Cheers,
David
--

14941 - 14960 of 31340