Date   

Re: yet more settings issue with KIO3B??

jeff stai wk6i
 

hi Andy - Make sure the K3 sound card is set up as 2 channel. It's in the recording settings. 73 jeff wk6i


On Mon, Aug 2, 2021 at 3:56 PM Andy GD0TEP <gd0tep@...> wrote:

Hi again to the group.

 

With the TX-INHIBIT now sorted out on my K3 (fitted with KIO3B digital I/O) Rather neat how the inhibit option actually works, and fits in with what I need.

 

BUT, now another issue that I’m stuck with, and the manual doesn’t offer much help that I can see.

 

I’m trying to get the audio from the SUB receiver into my PC for WSJT/RTTY/PSK but I’m stuck.

 

I’m currently listening to a suitable beacon on the SUB RX and try as I might, I’m dammed if I can get the audio into the PC

 

I’ve looked (and changed) at the L-MIX-R and tried all options without success… What am I missing?

 

Audio from the PC to the radio works just fine…

 

This of course might be a software issue and nothing to do with my K3, either way, I’m stuck…

 

I bet it’s something simply as well…

 

Thanks,

 

Andy

http://gd0tep.com

 

  

 

 



--
Jeff Stai ~ WK6I ~ wk6i.jeff@...
RTTY op at W7RN
Twisted Oak Winery ~ http://www.twistedoak.com/


yet more settings issue with KIO3B??

Andy GD0TEP
 

Hi again to the group.

 

With the TX-INHIBIT now sorted out on my K3 (fitted with KIO3B digital I/O) Rather neat how the inhibit option actually works, and fits in with what I need.

 

BUT, now another issue that I’m stuck with, and the manual doesn’t offer much help that I can see.

 

I’m trying to get the audio from the SUB receiver into my PC for WSJT/RTTY/PSK but I’m stuck.

 

I’m currently listening to a suitable beacon on the SUB RX and try as I might, I’m dammed if I can get the audio into the PC

 

I’ve looked (and changed) at the L-MIX-R and tried all options without success… What am I missing?

 

Audio from the PC to the radio works just fine…

 

This of course might be a software issue and nothing to do with my K3, either way, I’m stuck…

 

I bet it’s something simply as well…

 

Thanks,

 

Andy

http://gd0tep.com

 

  

 

 


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Bill K9YEQ
 

Have you tried a different monitor?

 

Bill

K9YEQ

 

From: Elecraft-K3@groups.io <Elecraft-K3@groups.io> On Behalf Of southdaleus via groups.io
Sent: Monday, August 2, 2021 8:57 AM
To: Elecraft-K3@groups.io
Subject: Re: [Elecraft-K3] P3 pan scope fails to start at power up

 

I did that, reseated the ribbon connection, no change.  In fact the P3SVGA has now failed and won't send a signal to the external monitor.  I tried reloading firmware and it won't load the FPGA 0 through 4.  Utility says SVGA firmware is 1.34, but it won't send a signal to the external monitor.  further, it slows the P3 display way down.  I completely removed the P3SVGA board and the P3 alone works fine in all areas.  I do miss the external monitor.  I have the P3SVGA in ESD bag now and ready to ship.  I sent a message to support and hopefully they will give me an RMA so I can ship it in for repair.  

Dale, K9VUJ 


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Dale, K9VUJ
 

I did that, reseated the ribbon connection, no change.  In fact the P3SVGA has now failed and won't send a signal to the external monitor.  I tried reloading firmware and it won't load the FPGA 0 through 4.  Utility says SVGA firmware is 1.34, but it won't send a signal to the external monitor.  further, it slows the P3 display way down.  I completely removed the P3SVGA board and the P3 alone works fine in all areas.  I do miss the external monitor.  I have the P3SVGA in ESD bag now and ready to ship.  I sent a message to support and hopefully they will give me an RMA so I can ship it in for repair.  

Dale, K9VUJ 


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Mike Flowers
 

Probably worth your time to open up the P3 and reseat ribbon connectors, etc. 

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Vice-President 2021-2022

 

 

From: Elecraft-K3@groups.io <Elecraft-K3@groups.io> On Behalf Of southdaleus via groups.io
Sent: Friday, July 30, 2021 06:47
To: Elecraft-K3@groups.io
Subject: Re: [Elecraft-K3] P3 pan scope fails to start at power up

 

My P3 comes on automatically when I power up the K3s that is until recently.  Now sometimes it stalls at power up, the  display blinks a few times and then either goes dark or comes to life.  I just had the power cable out and inspected it, used a little deoxit on it and it checked out fine.  I don't like RCA sockets very much.  I'm wondering if there might be something inside the P3 that is a problem.  I should open it up and take a look around.  It's been a few years since I put it together from a kit.  

Dale, K9VUJ


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Dale, K9VUJ
 

My P3 comes on automatically when I power up the K3s that is until recently.  Now sometimes it stalls at power up, the  display blinks a few times and then either goes dark or comes to life.  I just had the power cable out and inspected it, used a little deoxit on it and it checked out fine.  I don't like RCA sockets very much.  I'm wondering if there might be something inside the P3 that is a problem.  I should open it up and take a look around.  It's been a few years since I put it together from a kit.  

Dale, K9VUJ


Re: K3 question

Dave (NK7Z)
 

Thanks for the tip Keith!

73, and thanks,
Dave (NK7Z)
https://www.nk7z.net
ARRL Volunteer Examiner
ARRL Technical Specialist, RFI
ARRL Asst. Director, NW Division, Technical Resources

On 7/29/21 9:27 AM, Keith_WE6R wrote:
Usually ERR TXF is from attempting to do FM with no FM filter. (or the filters are not setup correctly).
If you don't have a FM filter installed, just set config menu "FM MODE" to off.
If you have one, make sure ALL your filters are setup correctly using the K3 Utility. You must have a 2.7 with offset, or 2.8 with no offset, set for TX for all modes except AM/FM.
If you have an AM and or FM filter, set them for LSB and USB receive, then use "TX ESSB" for wideband TX/RX (crank WIDTH full wide). See manual.
** A very handy feature, kinda hidden, is to go into the config menu, any FLxxx menu (except FLTX xx),  then Tap XFIL(6) and you can toggle the -receive- thru *ALL* filter slots, even empty ones!!
This is good to see if you have a filter installed that is not setup. (TX filter does not change).
Keith WE6R Elecraft K3/K4 Tech


Re: K3 question

Keith_WE6R <keithtrinity@...>
 

Usually ERR TXF is from attempting to do FM with no FM filter. (or the filters are not setup correctly).
If you don't have a FM filter installed, just set config menu "FM MODE" to off.
If you have one, make sure ALL your filters are setup correctly using the K3 Utility. You must have a 2.7 with offset, or 2.8 with no offset,  set for TX for all modes except AM/FM.

If you have an AM and or FM filter, set them for LSB and USB receive, then use "TX ESSB" for wideband TX/RX (crank WIDTH full wide). See manual.

** A very handy feature, kinda hidden, is to go into the config menu, any FLxxx menu (except FLTX xx),  then Tap XFIL(6) and you can toggle the -receive- thru *ALL* filter slots, even empty ones!!
This is good to see if you have a filter installed that is not setup. (TX filter does not change).
Keith WE6R Elecraft K3/K4 Tech


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Ken Doornbos
 

My P3 always takes separate button push to come on.BUT ALWAYS turns off when powering down my K3S.Never gave much thought??

Ken W7DSZ



On Jul 29, 2021, at 8:09 AM, southdaleus via groups.io <dalej2@...> wrote:

On Wed, Jul 28, 2021 at 04:52 PM, Nolan - KI5IO wrote:
Exercise the P3 power button ... maybe dirty contacts?
That's a thought.  My P3 power button never gets used because the scope comes on automatically when the K3s is powered up.  I will disconnect the power from the back and try the button several times.  If it's accessible I could squirt some deoxit in there.  Thanks Nolan.

Dale, K9VUJ


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Dale, K9VUJ
 

On Wed, Jul 28, 2021 at 04:52 PM, Nolan - KI5IO wrote:
Exercise the P3 power button ... maybe dirty contacts?
That's a thought.  My P3 power button never gets used because the scope comes on automatically when the K3s is powered up.  I will disconnect the power from the back and try the button several times.  If it's accessible I could squirt some deoxit in there.  Thanks Nolan.

Dale, K9VUJ


Re: K3 question

Bob McGraw - K4TAX
 

The manual page 76, ERR TFX, describes the error message and why this may occur, and how to resolve it. 

73
Bob, K4TAX


Re: K3 Confirmation Beeps disappeared

Bob McGraw - K4TAX
 

Ian:
 The SW TONE  {switch tone} options as described on page 65 of the manual.  There are several configurations and meanings for various tone sequences.   There are Low to High beeps and High to Low beeps meaning different things. Plus there are low pitch tones, medium pitch tones, and high pitch tones.   All meaning something different. 

73
Bob, K4TAX


Re: P3 pan scope fails to start at power up

Rick Tavan
 

I'm late to this conversation so excuse me if this is redundant: There is a P3 option to turn on when power is applied or to turn on only when the power button is pressed. It's an internal jumper described in the Owners Manual under the heading Configuration.

73,

/Rick N6XI

--
--

Rick Tavan
Truckee and Saratoga, CA


Re: K3 question

Charlie T, k3ICH
 

Doesn’t that only affect the filter used for receive?

I was under the impression that the transmit filter choice was  fixed by mode.

I’m guessing there may be a way to ( command or hardware??? ) change that.

 

73, Charlie k3ICH

 

 


Subject: Re: [Elecraft-K3] K3 question

 

I believe that just by taping the XFIL button you can change the filer being used

 

Mel

NE9A

 


Re: K3 question

Israel Banini
 

Thank you all for your help.
Israel


Re: K3 question

mikerodgerske5gbc
 

People used to use the am filter for wide SSB.  This was commonly called lying to the k3. And fm filter for am, same deal. 
The only thing controlling your transmitted bandwidth would be microphone and transmit EQ. 

73
Mike R

7!
Absolutely Awesome 

On Jul 28, 2021, at 10:51 PM, Dave (NK7Z) <dave@...> wrote:

Hi,
Thanks for the info, I have tried that.  It shows only two filters, while I have three...  I need to learn how the filter process works for adding and removing filters.

73, and thanks,
Dave (NK7Z)
https://www.nk7z.net
ARRL Volunteer Examiner
ARRL Technical Specialist, RFI
ARRL Asst. Director, NW Division, Technical Resources

On 7/28/21 3:38 PM, Mel Marcus wrote:
I believe that just by taping the XFIL button you can change the filer being used
Mel
NE9A
------------------------------------------------------------------------
*From:* Elecraft-K3@groups.io <Elecraft-K3@groups.io> on behalf of Dave (NK7Z) via groups.io <dave@...>
*Sent:* Wednesday, July 28, 2021 5:00 PM
*To:* Elecraft-K3@groups.io <Elecraft-K3@groups.io>
*Subject:* Re: [Elecraft-K3] K3 question
I thought someone at Elecraft mentioned a way to use the FM filter under
SSB at some time in the past.  That was many years ago, Is there a way
to do this?
73, and thanks,
Dave (NK7Z)
https://www.nk7z.net <https://www.nk7z.net>
ARRL Volunteer Examiner
ARRL Technical Specialist, RFI
ARRL Asst. Director, NW Division, Technical Resources
On 7/28/21 12:21 PM, Nolan - KI5IO wrote:
[Edited Message Follows]
On Wed, Jul 28, 2021 at 02:09 PM, Israel Banini wrote:
     My K3 and P3 was working fine until the K3 starred showing "ERR TFX"
     I tried search the internet and one place shows it is caused from
     using the wrong filter for the mode. Another place referenced it
     being a software error. Can some please help me with this error?
     Thanks
     Israel
Israel,
That error is noted in my K3 Owner's Manual on Page 70.
*ERR TXF (not tfx)  Invalid transmit crystal filter bandwidth*
*The crystal filter selected for TX (with CONFIG: FLTX) is either too narrow or too wide. You must specify a filter
that is 2.7 or 2.8 kHz wide for CW/DATA/SSB, 5 kHz for AM and 13.0 kHz for FM.*
I suggest using the K3 Utility to check the settings of your installed filters.  Fred Cady's User Guide for the K3 & P3 (3rd Edition)
has a good write-up on the K3 Utility and filter setup starting on Page 24.
--
-
73  -  KI5IO - Nolan K.






Re: Looking to Buy a New/Unused KAT3A ATU

John Stengrevics
 

Thanks Nolan.  I sent Larry an email.

73,

John
WA1EAZ

On Jul 28, 2021, at 7:43 PM, Nolan - KI5IO <ki5io-nolan@...> wrote:

John,

Reach out to Larry Shapiro - K6RO (his e-mail is available at QRZ dot com.  He is located in California and has access to many
K3 & K3S rigs and modules as OMs seem to be selling more possibly to get in queue for the new K4. Won't hurt to reach out to
him and ask.
--
-
73  -  KI5IO - Nolan K.


Re: K3 question

Dave (NK7Z)
 

Hi,
Thanks for the info, I have tried that. It shows only two filters, while I have three... I need to learn how the filter process works for adding and removing filters.

73, and thanks,
Dave (NK7Z)
https://www.nk7z.net
ARRL Volunteer Examiner
ARRL Technical Specialist, RFI
ARRL Asst. Director, NW Division, Technical Resources

On 7/28/21 3:38 PM, Mel Marcus wrote:
I believe that just by taping the XFIL button you can change the filer being used
Mel
NE9A
------------------------------------------------------------------------
*From:* Elecraft-K3@groups.io <Elecraft-K3@groups.io> on behalf of Dave (NK7Z) via groups.io <dave=nk7z.net@groups.io>
*Sent:* Wednesday, July 28, 2021 5:00 PM
*To:* Elecraft-K3@groups.io <Elecraft-K3@groups.io>
*Subject:* Re: [Elecraft-K3] K3 question
I thought someone at Elecraft mentioned a way to use the FM filter under
SSB at some time in the past.  That was many years ago, Is there a way
to do this?
73, and thanks,
Dave (NK7Z)
https://www.nk7z.net <https://www.nk7z.net>
ARRL Volunteer Examiner
ARRL Technical Specialist, RFI
ARRL Asst. Director, NW Division, Technical Resources
On 7/28/21 12:21 PM, Nolan - KI5IO wrote:
[Edited Message Follows]
On Wed, Jul 28, 2021 at 02:09 PM, Israel Banini wrote:
     My K3 and P3 was working fine until the K3 starred showing "ERR TFX"
     I tried search the internet and one place shows it is caused from
     using the wrong filter for the mode. Another place referenced it
     being a software error. Can some please help me with this error?
     Thanks
     Israel
Israel,
That error is noted in my K3 Owner's Manual on Page 70.
*ERR TXF (not tfx)  Invalid transmit crystal filter bandwidth*
*The crystal filter selected for TX (with CONFIG: FLTX) is either too narrow or too wide. You must specify a filter
that is 2.7 or 2.8 kHz wide for CW/DATA/SSB, 5 kHz for AM and 13.0 kHz for FM.*
I suggest using the K3 Utility to check the settings of your installed filters.  Fred Cady's User Guide for the K3 & P3 (3rd Edition)
has a good write-up on the K3 Utility and filter setup starting on Page 24.
--
-
73  -  KI5IO - Nolan K.


Re: P3 pan scope fails to start at power up

 

Dale,

Few thoughts here: 

By using an external power supply instead of the DC output from your K3s I'm sure you are using a completely different power cable.

That being said ... try your original DC power cable (or maybe a new one) between the P3 and the K3s. Just a trouble-shooting step.

Was the P3 power button accidentally pushed so that even when you powered up your K3s the P3 power switch was actually
in the off position? Maybe an accidental push to off without realizing?

Exercise the P3 power button ... maybe dirty contacts?

--
73  -  KI5IO - Nolan K.


Re: Looking to Buy a New/Unused KAT3A ATU

 

John,

Reach out to Larry Shapiro - K6RO (his e-mail is available at QRZ dot com.  He is located in California and has access to many
K3 & K3S rigs and modules as OMs seem to be selling more possibly to get in queue for the new K4. Won't hurt to reach out to
him and ask.
--
-
73  -  KI5IO - Nolan K.

801 - 820 of 36349