Date   

Re: Two Radio Control/Selection

Dave AA6YQ
 

+ AA6YQ comments below

Dumb question I suppose, but I'm not finding the answer..

I have two radios:

Radio 1 is an IC-7600
Radio 2 is a Ten Tec Orion II

I both configured in Commander, I may have something set incorrectly, so may need some guidance here.

On Commander's Main panel it shows both radios but radio 2 push button and name is greyed out, so the question is "how do I select it (nr 2)?" for controlling and input to Keeper, etc. Radio 1 is controlled perfectly.


I have read all of the documentation for Commander in the Help. So if the answer is there, I have missed it.

+ In the Configuration window's MultiRadio tab's "CAT Serial port" panel, what "Port #" is selected for Radio 2?

+ In the Configuration window's "Secondary CAT Serial Port" panel, what "Port#" is selected?

73,

Dave, AA6YQ


Re: RF in Commander

Bill Pence
 

You are correct, but this curious datapoint:
It doesn't happen below about 1500 or so on the WSJT-X waterfall.

Which has seemingly been disproven... 


On Sun, Mar 15, 2020, 4:48 PM Dave AA6YQ <aa6yq@...> wrote:
+ AA6YQ comments below

I would be surprised if it truly IS rf on the cat cable since this look very much like a CAT command to adjust the frea.  I'd think rf on the cat cable would create a CAT error by disrupting the communications betwen the PC and radio...

I suspect that WSJT is actually moving teh TX freq to "center" the tx signal in the passband...

I thnk you mentioned that below 1500hz it does not shift?

can you go over 130w if the TX freq in WSJT  is below 1500 hz ?

I know wsjt CAN adjust the vfo to shift the TX signal in the audio passband to improve tx audio (avoiding audio filters in the radio.) might be what you are seing...

+ Adverse behavior that only occurs when transmitting and that disappears as RF output power is reduced is almost always the result of RFI.

     73,

             Dave, AA6YQ






Re: Comander freezes up

Dave AA6YQ
 

+ AA6YQ comments below

Thanks for sticking with me on this, I really appreciate it. It doesn't matter if I'm transmitting or receiving, it just does it. I have been using the DX Lab suite for a couple of years now and this just started last month.

+ Do you recall the specific day on which this failure first occurred? If so, what changes were made to your hardware or software at that time?

73,

Dave, AA6YQ


Re: JS8Call Logging Through N1MM Gateway

Dave AA6YQ
 

+ AA6YQ comments below

Hi, I'm trying to get JS8Call logging to work through the N1MM Gateway into DXKeeper with no luck. I've verified that the record is being generated through both the loopback address and the NUC address to port 12060 using wireshark. However, the gateway doesn't seem to register the record and nothing shows up in DXKeeper.

+ The only conclusion one can reach from that description is that JS8Call is not correctly emulating the outgoing message issued by N1MM when you log a QSO.

+ Try comparing the UDP message sent by N1MM with the UDP message sent by JS8call when logging the same QSO.

73,

Dave, AA6YQ


Re: Comander freezes up

Dave AA6YQ
 

+ AA6YQ comments below

Is anyone experiencing commander freezing up after about 5 minutes of starting up. I can shut it down and reboot it but it does the same thing every time. Check the configuration and everything seems to be in order. Any suggestions?

+ Please inspect the Windows event log; what does it indicate is the cause of the crashes?

<https://www.dxlabsuite.com/dxlabwiki/CheckingWindowsEventLogs>

73,

Dave, AA6YQ


Re: CW Receive pane

Dave AA6YQ
 

+ AA6YQ comments below

I have tried without success this afternoon to get the receive pane in WW CW to show received characters, I have downloaded CWGet to
Winwarbler but it just will not work. Ideas?

+ Have you reviewed the instructions here:

< http://dickwilliams.byethost17.com/CWGetToWinwarbler.html?i=1>

?

73,

Dave, AA6YQ


Re: RF in Commander

Dave AA6YQ
 

+ AA6YQ comments below

I would be surprised if it truly IS rf on the cat cable since this look very much like a CAT command to adjust the frea. I'd think rf on the cat cable would create a CAT error by disrupting the communications betwen the PC and radio...

I suspect that WSJT is actually moving teh TX freq to "center" the tx signal in the passband...

I thnk you mentioned that below 1500hz it does not shift?

can you go over 130w if the TX freq in WSJT is below 1500 hz ?

I know wsjt CAN adjust the vfo to shift the TX signal in the audio passband to improve tx audio (avoiding audio filters in the radio.) might be what you are seing...

+ Adverse behavior that only occurs when transmitting and that disappears as RF output power is reduced is almost always the result of RFI.

73,

Dave, AA6YQ


Re: Comander freezes up

Steve
 

Hi Mike,

Thanks for sticking with me on this, I really appreciate it.  It doesn't matter if I'm transmitting or receiving, it just does it. I have been using the DX Lab suite for a couple of years now and this just started last month. I've tried everything under the sun to try and fix it but obviously not successful. My computer unsuccessfully tried to update around that time (windows 10) but everything seems to be working okay except for commander which is to say I haven't run into any other issues. 

Steve

On Sun, Mar 15, 2020 at 1:01 PM Mike Flowers <mike.flowers@...> wrote:

If you leave the rig in RX for 5 minutes does it lock up – or after TX?

 

If after TX, do you have a dummy load?  Or try operating at a very low power out.

 

May be RFI-CAT interaction.   Every line in your station is a receive antenna.

 

http://audiosystemsgroup.com/RFI-Ham.pdf

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, March 15, 2020 09:57
To: DXLab@groups.io
Subject: Re: [DXLab] Comander freezes up

 

I have turned off all power management but I’m going from cat out on my FTDx1200 to a cat port on the computer. 

On Sunday, March 15, 2020, Mike Flowers <mike.flowers@...> wrote:

Is there a USB/Serial converter involved?

 

Is Power Management for the USB port disabled?   If not, could be the issue …

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, March 15, 2020 06:28
To: DXLab@groups.io
Subject: [DXLab] Comander freezes up

 

Is anyone experiencing commander freezing up after about 5 minutes of starting up. I can shut it down and reboot it but it does the same thing every time. Check the configuration and everything seems to be in order. Any suggestions?



--

Steve Meade  KC1AQQ

24 Boulevard

Middletown, RI  02842

 

 



--
Steve Meade  KC1AQQ
24 Boulevard
Middletown, RI  02842


Re: Missing Virginia City Counties

Joe Subich, W4TV
 

Note: Independent Cities also apply to Maryland (Baltimore and
Washington, DC) as well as Nevada.

73,

... Joe, W4TV

On 2020-03-14 11:16 PM, charles miller wrote:
Joe,
Thank you for the additional information. I have the list from the link
that Bill had posted.
73 Charlie
N2BTX
On Sat, Mar 14, 2020 at 11:01 PM Joe Subich, W4TV <lists@...> wrote:


Quite simply, DXKeeper supports the USA-CA Award, not other "county"
awards by QRZ or eQSL. The USA-CA award requires that "independent
cities" be assigned to either the county in which the city is fully
enclosed or one of the counties to which the city abuts.

The "counties" included in DXKeeper are the counties that are
recognized by the USA-CA award as specified in the ADIF standard.

Unless the ADIF standardizing body adds the independent cities to
the defined county enumeration, I do not see Dave adding them to
DXKeeper (or adding support for the QRZ "county" award).

73,

... Joe, W4TV


On 2020-03-14 9:50 PM, g4wjs wrote:
[Edited Message Follows]

On 15/03/2020 01:39, charles miller wrote:

Dave,
I've been tracking counties with little problems, however, I find
that there are 37 missing City Counties when looking under "state"
then "county". So I was wondering if you were going to add those in
the near future?
Thank you for all the work and help you do for those of us that
could never handle the programming the you do.
Charlie
N2BTX

Hi Charlie,

I thought that only the Independent Cities that lie on County boundaries
are included, for them you must choose which County all their
confirmations are allocated to. The others are non-ambiguous and the
County is correctly assigned.

http://countyhunter.com/independent_cities.html

linked from here: http://www.dxlabsuite.com/dxlabwiki/USCountyStatus


--
73

Bill

G4WJS.

_._,_._,_


Re: Icom IC-R30 control

Joe Subich, W4TV
 

You will need to select one of the other Icom receivers and
change the CI-V address on Commander's "Config -> General"
tab to match the address of the R-30. *HOWEVER* Commander
has no provision for tracking Doppler shift.

Instead, you may want to look as SatPC32 and see if it will
support a transceiver plus receiver then use Commander's
support for SatPC32 to interface to your hardware. Details
are in Commander's help file and the DXLab Wiki
<http://www.dxlabsuite.com/dxlabwiki/SatelliteTracking>

73,

... Joe, W4TV

On 2020-03-15 6:48 AM, Ron Liekens wrote:
Hi all,
I want to control my Icom IC-R30 fro doppler shift via CI-V (CAT) for satellite operation. This radio is already 18 months on the market but during this time I have not found anything that supports this radio. Can someone help me out?
73' Ron
on2ron


JS8Call Logging Through N1MM Gateway

 

Hi, I'm trying to get JS8Call logging to work through the N1MM Gateway into DXKeeper with no luck.  I've verified that the record is being generated through both the loopback address and the NUC address to port 12060 using wireshark.  However, the gateway doesn't seem to register the record and nothing shows up in DXKeeper.

Suggestions?

Thanks in advance.
73, Greg, KM5GT


Re: Icom IC-R30 control

Peter Laws / N5UWY
 

On Sun, Mar 15, 2020 at 11:38 AM Ron Liekens <r.e.liekens@...> wrote:

Hi all,

I want to control my Icom IC-R30 fro doppler shift via CI-V (CAT) for satellite operation. This radio is already 18 months on the market but during this time I have not found anything that supports this radio. Can someone help me out?
The Advanced Manual has all the CI-V options. I guess this radio has
a USB connection and that you can run CI-V over it? If so, that
part's easy. I am not in front of Commander, but if it supports any
of the Icom "R" models, then I'd find the address for your model in
the manual and then fiddle with one of the *other* receivers listed
... assuming that there *are* other receivers listed and that the R30
isn't one of them. Icom is often (not always) consistent about how
commands are formatted across their line going back 20+ years. You
might find something useable.




--
Peter Laws | N5UWY | plaws plaws net | Travel by Train!


Re: Comander freezes up

Mike Flowers
 

If you leave the rig in RX for 5 minutes does it lock up – or after TX?

 

If after TX, do you have a dummy load?  Or try operating at a very low power out.

 

May be RFI-CAT interaction.   Every line in your station is a receive antenna.

 

http://audiosystemsgroup.com/RFI-Ham.pdf

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, March 15, 2020 09:57
To: DXLab@groups.io
Subject: Re: [DXLab] Comander freezes up

 

I have turned off all power management but I’m going from cat out on my FTDx1200 to a cat port on the computer. 

On Sunday, March 15, 2020, Mike Flowers <mike.flowers@...> wrote:

Is there a USB/Serial converter involved?

 

Is Power Management for the USB port disabled?   If not, could be the issue …

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, March 15, 2020 06:28
To: DXLab@groups.io
Subject: [DXLab] Comander freezes up

 

Is anyone experiencing commander freezing up after about 5 minutes of starting up. I can shut it down and reboot it but it does the same thing every time. Check the configuration and everything seems to be in order. Any suggestions?



--

Steve Meade  KC1AQQ

24 Boulevard

Middletown, RI  02842

 

 


Re: Comander freezes up

Steve
 

I have turned off all power management but I’m going from cat out on my FTDx1200 to a cat port on the computer. 


On Sunday, March 15, 2020, Mike Flowers <mike.flowers@...> wrote:

Is there a USB/Serial converter involved?

 

Is Power Management for the USB port disabled?   If not, could be the issue …

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, March 15, 2020 06:28
To: DXLab@groups.io
Subject: [DXLab] Comander freezes up

 

Is anyone experiencing commander freezing up after about 5 minutes of starting up. I can shut it down and reboot it but it does the same thing every time. Check the configuration and everything seems to be in order. Any suggestions?



--
Steve Meade  KC1AQQ
24 Boulevard
Middletown, RI  02842



Re: Comander freezes up

Mike Flowers
 

Is there a USB/Serial converter involved?

 

Is Power Management for the USB port disabled?   If not, could be the issue …

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, March 15, 2020 06:28
To: DXLab@groups.io
Subject: [DXLab] Comander freezes up

 

Is anyone experiencing commander freezing up after about 5 minutes of starting up. I can shut it down and reboot it but it does the same thing every time. Check the configuration and everything seems to be in order. Any suggestions?


Re: RF in Commander

Bill Pence
 

Wait.  So the radio does not change, but the commander display does?

Wow. Maybe commander IS losing cat comms to the radio?

I think I misread the description. I understood the RADIO changed.

Ok, maybe ferrites are warranted.

Best of luck. Let us know if ferrites help.



On Sun, Mar 15, 2020, 12:24 PM Bill via Groups.Io <ko4nrbs=yahoo.com@groups.io> wrote:
Bumped the power up to 150 watts and it did it with the red goalpost set between 500 and 1000.

Screwy problem.  The frequency does not change on WSJT-X or the radio when it happens.

73,
Bill

On Sunday, March 15, 2020, 11:18:49 AM CDT, Bill Pence <pence.bill@...> wrote:


I would be surprised if it truly IS rf on the cat cable since this look very much like a CAT command to adjust the frea.  I'd think rf on the cat cable would
create a CAT error by disrupting the communications betwen the PC and radio...

I suspect that WSJT is actually moving teh TX freq to "center" the tx signal in the passband... 

I thnk you mentioned that below 1500hz it does not shift?

can you go over 130w if the TX freq in WSJT  is below 1500 hz ?

I know wsjt CAN adjust the vfo to shift the TX signal in the audio passband to improve tx audio (avoiding audio filters in the radio.)
might be what you are seing...


On Sat, Mar 14, 2020 at 3:32 PM Bill via Groups.Io <ko4nrbs=yahoo.com@groups.io> wrote:
Exactly what I thought.  Been doing a lot of testing and found below 130 watts or so the problem goes away.  Will order some clamp on ferrites and keep the power down.
73,
Bill

On Saturday, March 14, 2020, 02:26:41 PM CDT, Mike Flowers <mike.flowers@...> wrote:


I would suspect RFI on the audio cables to/from the soundcard and possibly on the CAT cable.

 

See:  http://audiosystemsgroup.com/RFI-Ham.pdf

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Bill via Groups.Io
Sent: Saturday, March 14, 2020 12:09
To: DXLab@groups.io
Subject: Re: [DXLab] RF in DXCommander

 

It doesn't happen below about 1500 or so on the WSJT-X waterfall.

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 02:02:54 PM CDT, g4wjs <bill.8@...> wrote:

 

 

Hi Bill,

 

in what way does it get worse at higher frequencies?

 

73
Bill
G4WJS.

 

On 14/03/2020 18:52, Bill via Groups.Io wrote:

As I go up in frequency the problem gets worse.

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 01:18:27 PM CDT, Bill via Groups.Io <ko4nrbs@...> wrote:

 

 

Reducing power does eliminate the problem.  Also just noticed the mode switches between USB, where I set it, to LSB and then back again.  This is where the VFO display is.  Weird.

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 01:01:06 PM CDT, g4wjs <bill.8@...> wrote:

 

 

Hi Bill,

 

OK. So if you reduce power to minimum, or use a dummy load, does the issue go away?

 

73
Bill
G4WJS.

 

On 14/03/2020 17:58, Bill via Groups.Io wrote:

In WSJT-X I selected DX LAB SUITE Commander as the radio. 

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 12:34:34 PM CDT, Bill via Groups.Io <ko4nrbs@...> wrote:

 

 

See attached pic taken during transmit.

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 12:31:22 PM CDT, g4wjs <bill.8@...> wrote:

 

 

Hi Bill,

 

can you explain how you have arranged for Commander to have CAT control of your rig while WSJT-X is also using the CAT interface?

 

73
Bill
G4WJS.

 

On 14/03/2020 17:28, Bill via Groups.Io wrote:

Can you explain exactly what you see in Commander when the above happens
please? What rig do you have and what options have you selected for
WSJT-X "Settings->Radio->RIg", "Settings->Radio->PTT Method",
"Settings->Radio->Mode", and "Settings->Radio->Split Operating"?

 

Rig is a Kenwood 850S.

Settings:

Radio- Kenwood

PTT Method-  CAT

Mode- None

Split- None

 

What I see is the VFO A frequency in Commander goes to 00 during transmit then back to my selected frequency when the rig is toggled to receive.

 

73,

Bill

 

 

On Saturday, March 14, 2020, 12:21:42 PM CDT, Bill Pence <pence.bill@...> wrote:

 

 

Do you RIT (clarifier in Yaesu...) enabled and tuned on the rig?

 

 If so, the tx freq will change as RIT gets removed for TX....

 

 

On Sat, Mar 14, 2020, 1:14 PM Bill via Groups.Io <ko4nrbs=yahoo.com@groups.io> wrote:

Looks like I am getting RF via the CAT cable into DxCommander.  When transmitting the VFO frequency will drop to 00 then go back to the selected frequency when in receive.  WSJT-X and the rig's frequency does not change.

 

What mix clamp on ferrites should I use on the cable?

73,

Bill KO4NR

 


--
73

Bill

G4WJS.


Comander freezes up

Steve
 

Is anyone experiencing commander freezing up after about 5 minutes of starting up. I can shut it down and reboot it but it does the same thing every time. Check the configuration and everything seems to be in order. Any suggestions?


Icom IC-R30 control

Ron Liekens
 

Hi all,

I want to control my Icom IC-R30 fro doppler shift via CI-V (CAT) for satellite operation. This radio is already 18 months on the market but during this time I have not found anything that supports this radio. Can someone help me out?

73' Ron
on2ron


CW Receive pane

Max Cotton
 

I have tried without success this afternoon to get the receive pane in WW CW to show received characters, I have downloaded CWGet to Winwarbler but it just will not work. Ideas?
73 Max M0GHQ


Re: RF in Commander

Bill <ko4nrbs@...>
 

Bumped the power up to 150 watts and it did it with the red goalpost set between 500 and 1000.

Screwy problem.  The frequency does not change on WSJT-X or the radio when it happens.

73,
Bill

On Sunday, March 15, 2020, 11:18:49 AM CDT, Bill Pence <pence.bill@...> wrote:


I would be surprised if it truly IS rf on the cat cable since this look very much like a CAT command to adjust the frea.  I'd think rf on the cat cable would
create a CAT error by disrupting the communications betwen the PC and radio...

I suspect that WSJT is actually moving teh TX freq to "center" the tx signal in the passband... 

I thnk you mentioned that below 1500hz it does not shift?

can you go over 130w if the TX freq in WSJT  is below 1500 hz ?

I know wsjt CAN adjust the vfo to shift the TX signal in the audio passband to improve tx audio (avoiding audio filters in the radio.)
might be what you are seing...


On Sat, Mar 14, 2020 at 3:32 PM Bill via Groups.Io <ko4nrbs=yahoo.com@groups.io> wrote:
Exactly what I thought.  Been doing a lot of testing and found below 130 watts or so the problem goes away.  Will order some clamp on ferrites and keep the power down.
73,
Bill

On Saturday, March 14, 2020, 02:26:41 PM CDT, Mike Flowers <mike.flowers@...> wrote:


I would suspect RFI on the audio cables to/from the soundcard and possibly on the CAT cable.

 

See:  http://audiosystemsgroup.com/RFI-Ham.pdf

 

- 73 and good DX de Mike, K6MKF, NCDXC Secretary

 

From: DXLab@groups.io <DXLab@groups.io> On Behalf Of Bill via Groups.Io
Sent: Saturday, March 14, 2020 12:09
To: DXLab@groups.io
Subject: Re: [DXLab] RF in DXCommander

 

It doesn't happen below about 1500 or so on the WSJT-X waterfall.

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 02:02:54 PM CDT, g4wjs <bill.8@...> wrote:

 

 

Hi Bill,

 

in what way does it get worse at higher frequencies?

 

73
Bill
G4WJS.

 

On 14/03/2020 18:52, Bill via Groups.Io wrote:

As I go up in frequency the problem gets worse.

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 01:18:27 PM CDT, Bill via Groups.Io <ko4nrbs@...> wrote:

 

 

Reducing power does eliminate the problem.  Also just noticed the mode switches between USB, where I set it, to LSB and then back again.  This is where the VFO display is.  Weird.

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 01:01:06 PM CDT, g4wjs <bill.8@...> wrote:

 

 

Hi Bill,

 

OK. So if you reduce power to minimum, or use a dummy load, does the issue go away?

 

73
Bill
G4WJS.

 

On 14/03/2020 17:58, Bill via Groups.Io wrote:

In WSJT-X I selected DX LAB SUITE Commander as the radio. 

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 12:34:34 PM CDT, Bill via Groups.Io <ko4nrbs@...> wrote:

 

 

See attached pic taken during transmit.

73,

Bill

 

On Saturday, March 14, 2020, 12:31:22 PM CDT, g4wjs <bill.8@...> wrote:

 

 

Hi Bill,

 

can you explain how you have arranged for Commander to have CAT control of your rig while WSJT-X is also using the CAT interface?

 

73
Bill
G4WJS.

 

On 14/03/2020 17:28, Bill via Groups.Io wrote:

Can you explain exactly what you see in Commander when the above happens
please? What rig do you have and what options have you selected for
WSJT-X "Settings->Radio->RIg", "Settings->Radio->PTT Method",
"Settings->Radio->Mode", and "Settings->Radio->Split Operating"?

 

Rig is a Kenwood 850S.

Settings:

Radio- Kenwood

PTT Method-  CAT

Mode- None

Split- None

 

What I see is the VFO A frequency in Commander goes to 00 during transmit then back to my selected frequency when the rig is toggled to receive.

 

73,

Bill

 

 

On Saturday, March 14, 2020, 12:21:42 PM CDT, Bill Pence <pence.bill@...> wrote:

 

 

Do you RIT (clarifier in Yaesu...) enabled and tuned on the rig?

 

 If so, the tx freq will change as RIT gets removed for TX....

 

 

On Sat, Mar 14, 2020, 1:14 PM Bill via Groups.Io <ko4nrbs=yahoo.com@groups.io> wrote:

Looks like I am getting RF via the CAT cable into DxCommander.  When transmitting the VFO frequency will drop to 00 then go back to the selected frequency when in receive.  WSJT-X and the rig's frequency does not change.

 

What mix clamp on ferrites should I use on the cable?

73,

Bill KO4NR

 


--
73

Bill

G4WJS.

16821 - 16840 of 208714