Topics

UBitx v5 Not Saving Calibration or BFO adjustments with CEC v 1.20 Nextion

jsternmd
 

1)      I tried calibrating by injecting an unmodulated carrier 10.000,000.00 MHz (GPSDO) at 70 uVrms into antenna port and used DL4YHF’s freebee audio spectrum analyzer software.  First I tried it on LSB listening at 10,001.000 with Ubitx and after entering Calibration mode, by adjusting encoder until the carrier tone was at 1000 Hz on the audio SA.  I slowly pressed in encoder knob but as soon as that happend the 1kHz tone on the SA jumper 500 Hz to where I had started.  I did this several times same result.  So, next I changed to UBitx to USB listening at 9.999,000 and after entering Setup Calibration I again adjusted the encoder using the audio SA to hit 1kHz on the head. but as soon as I pushed in encoder to save, the 1khz tone had shifted back to starting point. For the LSB adjustment the optimum Calibrate setting was 15-16 and for USB it was -4 to -5.  (I may have written these in reverse here, don't have my notes).   Another strange thing is BFO adjustment... with CEC each time I enter BFO it shows a value of zero.  For LSN I need to crank it up to about 2300-2400 to hear a nice clear SSB QSO.   However as soon as I  cycle power - it forgets the previous BFO setting, sounds terrrible and I have to reset BFO back to 2300.

Any advice appreciated

Jerry NY2KW


Jeff Karpinski (N0KAI)
 

Pretty sure you need to key the mic to save, but maybe it depends on the firmware you're running.

jsternmd
 

The last CEC manual I could find is for v 1.072 and you're right it says for BFO to save by pressing PTT but that doesn't work.   I have the 5" Nextion display and can find only 1 CEC version that supports it.  Also doesnt help with calibrate as the manual says push in the VFO knob. 

Evan Hand
 

Have you tried the MemoryManager program from CEC?  It is how I have done calibration when using the CEC software,

73
Evan
AC9TU

jsternmd
 

I cannot find a manual for Memory Manager only the little mentioned in the CEC firmware 1.072 manual.  How do you calibrate with Memory Manager?   For example, my VFO frequency is always 1.5kHz off, how would I use Memory Manager, by changing the Master Calibration value?  Are these in Hz or other units?

 

Jerry

 

 

 

From: BITX20@groups.io [mailto:BITX20@groups.io] On Behalf Of Evan Hand
Sent: Tuesday, July 9, 2019 2:20 AM
To: BITX20@groups.io
Subject: Re: [BITX20] UBitx v5 Not Saving Calibration or BFO adjustments with CEC v 1.20 Nextion

 

Have you tried the MemoryManager program from CEC?  It is how I have done calibration when using the CEC software,

73
Evan
AC9TU

markix88@...
 

Same problem here, same software. Ubitx v5 with nextion 3.5, any suggests? Can't save master cal value, Thank you

Herman Scheper
 

Do you use the ‘manager’software…?

 

Van: BITX20@groups.io <BITX20@groups.io> Namens markix88@...
Verzonden: zondag 1 september 2019 15:45
Aan: BITX20@groups.io
Onderwerp: Re: [BITX20] UBitx v5 Not Saving Calibration or BFO adjustments with CEC v 1.20 Nextion

 

Same problem here, same software. Ubitx v5 with nextion 3.5, any suggests? Can't save master cal value, Thank you

markix88@...
 

Yes i use ubitx manager but , if my master calibration value is 18 how i can add this value in the cal value in the software? 18 correspond to?
Thank you 
Mark

Nicholas Triantafyllou
 

It should save if you press in the rotary encoder once - have you tried that?

Thanks

Nicholas

markix88@...
 

I will try but i think i've tried also with encoder press; i follow this step: setup on , set calibration, zero beating with reference station like RWM, press PTT, setup off. On power on value is lost.
Thank u

Ian Reeve
 

I am sure you single push the encoder and not put to save settings


From: BITX20@groups.io <BITX20@groups.io> on behalf of markix88@... <markix88@...>
Sent: Tuesday, September 3, 2019 9:40:46 AM
To: BITX20@groups.io <BITX20@groups.io>
Subject: Re: [BITX20] UBitx v5 Not Saving Calibration or BFO adjustments with CEC v 1.20 Nextion
 
I will try but i think i've tried also with encoder press; i follow this step: setup on , set calibration, zero beating with reference station like RWM, press PTT, setup off. On power on value is lost.
Thank u

markix88@...
 

Can you explain? I tried with once push of the encoder but nothing changed

Gary Anderson
 

On Tue, Sep 3, 2019 at 01:44 AM, Ian Reeve wrote:
I am sure you single push the encoder and not put to save settings
A quick look at the CEC 1.20 firmware!

code Snippet from void menuSetupCalibration:
//save the setting
  if (digitalRead(PTT) == LOW){
    printLineF1(F("Calibration set!"));
    printLineF2(F("Set Carrier now"));
    EEPROM.put(MASTER_CAL, calibration);
    delay_background(2000, 0);
  }

Mark, are you seeing the text in the above printLines after you push PTT? (I think I'm in the correct place in the code)
You may want to try holding the PTT button down for a longer duration.
PTT is used as one way to break out of a while() loop, and it is re-read later in the code to 'save the setting'
(pushing the encoder 'function' button is the other way to break out of the while() loop, when you DON'T want to 'save the setting')
Potential of a glitch the way the code is written for a short push of PTT, but just think "hold PTT until I see 'Calibration Set'" or the corresponding message  for any of the menus.

I haven't tested the code, just looked over it. Easy code patch to propose to Ian, if issue solved by a longer hold on PTT.

Regards,
Gary




markix88@...
 

Thanks gary, yes i'ved tried to push ptt longer but nothing changed...yes i see "calibration set! Etc" message...on power on everything is lost...maybe a e2prom defect in the arduino? 

V Zecchinelli
 

Have you tried Memory Manager to see if anything changes?
I had problems at first because my changes didn't seem to take.
What I did:
Power off Ubitx and connect USB cable from Ubitx to PC
Start Memory Manager and press Connect to set communication with Raduino
Press Read From Ubitx
Press Decode and make note of calibration values
Shutdown Memory Manager and disconnect USB from PC
Power on
Make calibration changes and press PTT for about 2s and Calibration Set appears
Power down Ubitx and power on
Power down Ubitx and connect USB to PC
Start Memory Manager and again press Connect then Decode
Press  Read from Ubitx then press Decode
You should see your calibration values have changed

If values are not changing then there must be an issue with Nano I would suspect.
Hope this helps.
Vince

 


On 9/4/2019 4:43 PM, markix88@... wrote:
Thanks gary, yes i'ved tried to push ptt longer but nothing changed...yes i see "calibration set! Etc" message...on power on everything is lost...maybe a e2prom defect in the arduino? 

 

Just replace the Nano and see. While desoldering leave the pins on the Raduino board and
remember to order a Nano without soldered pins. Use some help if you are not confident!

Raj

At 05-09-19, you wrote:
Thanks gary, yes i'ved tried to push ptt longer but nothing changed...yes i see "calibration set! Etc" message...on power on everything is lost...maybe a e2prom defect in the arduino?

markix88@...
 

thanks for the info; it's seems nothing changed also with your method; i tried with another nano (programmed etc) but the mast cal value is lost...anyone has CEC 1.200 and ubitx v5 and has the same problem?
Another solution i can try: recover original firmware, set calibration and re-update to CEC 1.200 firmware; if the problem is caused by a little bug in the software (he can't write in the E2PROM) i think will work (because with firmware upgrade the cal value is not touched)

Thanks for support guys

Evan Hand
 

Can you verify that after you get the message that the setting has been saved that you completely power down the Raduino (disconnect any USB cable and power down the board)? 

The new value does not come into play until the unit is restarted from power off.  If you try to go back into the calibration mode directly, the values are rest to original, and you need to start over.  I figured this out the hard way using the memory manager.  Every time I updated a value, nothing seemed to change.  One time I ran out of time, shut it all down and then the next day powered up and found the values as I had set them.

Over all the process using Memory Manager is to make a change by reading the Raduino, decoding, changing, encoding and then writing to the Nano.  Power cycle everything including disconnecting the USB cable.  Verify, and go back and make another change.  This is time consuming, however you can save results on each try so you can go back to previous values.

I have not tried it, however a process of using the built in calibration, power cycling, then use the Memory Manager to save and see the new value.  This would be a way to get close, then make small changes to fine tune.

Above are my experiences and may be different from your own.

Use the above at your own risk.

73
Evan
AC9TU 

markix88@...
 

Hello Evan, sorry for delay, i checked all the informations in your post but still today I can't calibrate my uBITX;
i tried let it off for 1 day but nothing changed; i don't know how i can upload here a video of my cal process, in case i can show to you my process.
I changed Nano but is not the problem; value don't change in the uBITX Memory Manager, i don't know what do with this problem.
Thanks for support!

Werner de Vos
 

Did not read the hole topic but v5 board has other settings for calibration than former board versions. So if you follow the calibration steps as mentioned on the hfsignals site it won’t work. Had the same.

Have to dive into my radio tomorrow to see the correct settings.