Date   
Re: HFSignals poor business practices

Arv Evans
 

On-line information can read by using features of the computer to magnify text and image size.  If available, a large screen TV usually can be connected to your computer to show things in larger format.  

Todays kids are more smart than we sometimes realize.  Convincing a grandchild to help with small parts  can be a productive way to get your transceiver working and at the same time introduce them to ham radio.  

I will leave it up to Farhan to comment on replacement parts, shipping costs, etc. 

Arv
_-_
 

On Mon, Jun 3, 2019, 7:19 PM <ke6bgn@...> wrote:
Arv,
I took a look at the HFSignals web site and specifically the BITX40 pages too, that's why I took the route that I did.
I sent my email to hfsignals email because it was not a technical issue I wanted resolved, but a matter dealing with the condition of the product that I purchased. I wanted to know how they would resolve the issue, since I received a defective unit. I didn't need any of the collective wisdom to sort out a technical problem.
As I stated before, due to my eyesight, winding and soldering such a small item would be fools folly for me.
I'm just going to let the damned thing sit in the dark until it fixes itself.

73 de RC.....KE6BGN

Re: BITX 40 not tuning

lbjunk@...
 

Please disregard my previous call for help. The potentiometers that came with the kit were faulty, once I replace them the radio worked great. 

Thanks. 


On Thu, May 30, 2019 at 4:28 PM, lbjunk via Groups.Io <lbjunk@...> wrote:
I wired up the BITX 40 and triple checked my wiring, it is correct as far as I can tell.  When I power it on the frequency is stuck on 7.106...  I am unable to change the frequency.  Any help or ideas would be appreicated.


Re: HFSignals poor business practices

Michael Walker
 

I have to speak up on this one

These public floggings of someone trying to run a business (mom and pop shop) is a bad normal and I want to speak up on behalf of HFSignals.

What not discuss it with the business one on one rather than complaining to the masses.

Give them a chance to do the right thing.  If you don't like it, ask the vendor what your options are.

Businesses like this are just trying to make a living or even support their love for the hobby.  With venting on a large forum like this, how do you think it affects them?  Imagine if you were in your shoes with the same budget to deal with.

Mike va3mw


Re: HFSignals poor business practices

RICHARD
 

If it is a bitx 40 send it to me and I will fix and test for free you pay return postage.  I have built several of these and have mod some for 80 and 160 meters.  I’m 80 years old.

K6KWQ

 

Sent from Mail for Windows 10

 


From: BITX20@groups.io <BITX20@groups.io> on behalf of ke6bgn@... <ke6bgn@...>
Sent: Monday, June 3, 2019 3:02:30 PM
To: BITX20@groups.io
Subject: Re: [BITX20] HFSignals poor business practices
 
The package was in pristine shape, so I don't think it was done during shipping. I only found it by looking through magnifiers.
I wanted to go this route because of my failing eyesight, I can't do that type of fine work, like winding small toroids, any longer.
But the big point was the absolute, total lack of support. Like I said, I am underwhelmed.

73 de RC.....KE6BGN 

Re: HFSignals poor business practices

MVS Sarma
 

Richard,
Wish you a happy and healthy Century. It is proudto see you assuring fiing thngs at your age.  Of course i am at 74. Still sble to manage.
Regards
Sarma vu3zmv

On Tue, 4 Jun 2019, 8:01 am RICHARD <k6kwq@... wrote:

If it is a bitx 40 send it to me and I will fix and test for free you pay return postage.  I have built several of these and have mod some for 80 and 160 meters.  I’m 80 years old.

K6KWQ

 

Sent from Mail for Windows 10

 


From: BITX20@groups.io <BITX20@groups.io> on behalf of ke6bgn@... <ke6bgn@...>
Sent: Monday, June 3, 2019 3:02:30 PM
To: BITX20@groups.io
Subject: Re: [BITX20] HFSignals poor business practices
 
The package was in pristine shape, so I don't think it was done during shipping. I only found it by looking through magnifiers.
I wanted to go this route because of my failing eyesight, I can't do that type of fine work, like winding small toroids, any longer.
But the big point was the absolute, total lack of support. Like I said, I am underwhelmed.

73 de RC.....KE6BGN 

Re: Microphone audio leaking into speaker

 

Hook up the SSM2167 board to TX 12V line. This way it will be off while receiving.

Raj

At 04-06-19, you wrote:
I installed an SSM2167 pre-amp processor on my V3 uBitx. I am getting microphone audio into the speaker. It only appears from about 1/2 to 7/8 of the volume pot range. Verified with my scope. It does not go out over the air, verified by QSOs. Reducing the mic gain reduces the leakage, but does not eliminate it (also as seen on the scope). More of an annoyance than anything, but it would be nice to get rid of it, because it is in the "sweet spot" for listening.

Any ideas?

Thanks,
WS4JM
Jay

Re: Microphone audio leaking into speaker

Olivier Grand
 

Hello !
And Hook up the LM386 to RX 12V line. This way it will be off while transmitting.
Olivier.

Garanti sans virus. www.avast.com


Le mar. 4 juin 2019 à 06:32, Raj vu2zap <rajendrakumargg@...> a écrit :
Hook up the SSM2167 board to TX 12V line. This way it will be off while receiving.

Raj

At 04-06-19, you wrote:
>I installed an SSM2167 pre-amp processor on my V3 uBitx. I am getting microphone audio into the speaker. It only appears from about 1/2 to 7/8 of the volume pot range. Verified with my scope. It does not go out over the air, verified by QSOs. Reducing the mic gain reduces the leakage, but does not eliminate it (also as seen on the scope). More of an annoyance than anything, but it would be nice to get rid of it, because it is in the "sweet spot" for listening.
>
>Any ideas?
>
>Thanks,
>WS4JM
>Jay




Implications of doing a "factory reset" on ubitx....

Mark Hatch
 

Probably did something dumb....  While working on getting a 5" set of Nextion's screens for KD8CEC, I came across the button in the menu area for "factory" reset. And not believing the 3 challenge questions, I went ahead and "did it".

So what did I lose in doing this? Was there some magical individual calibration (BFO or LO?) on my unit that went back to a default value that now needs to be "tuned"?

Feeling very dumb...

73
Mark
AJ6Cu

CW Tone change to 700Hz using KD8CEC firmware. #ubitx-help #ubitxcw #calibration

derek (G4VWI)
 

Can someone outline how to alter the CW Tone offset frequency from 800Hz to 700Hz using the KD8CEC firmware please.

I am confused by the conflicting data presented in the CW setup. Frequency and BFO calibration appear to be good but having fitted a filter for CW centred on 700Hz I need to alter the "tone". Does the second display show the side tone frequency or does this set the CW offset?

When changing from LSB to CWL I see the 800Hz change in displayed frequency as expected from the memory manager settings and from the data shown in the bottom left hand grid on the TFT display (800Hz).  Using the "menu" button on the encoder I can't seem to find a CW Tone(offset) function. I am concerned NOT to upset the calibration settings elsewhere. Can this be set within the KD8CEC or memory manager? Not sure what the latest version is!

Thanks Derek G4VWI

Re: CW Tone change to 700Hz using KD8CEC firmware. #ubitx-help #ubitxcw #calibration

Vic WA4THR
 

You should be able to set the CW offset by entering 700 in the Nextion CW menu where it says CW Tone. I suspect it is ignoring the 65535 shown there now as an invalid number. You can also do this from the Memory Manager down in the CW section where it looks for the CW Side Tone. If that is blank, that may be where the 65535 gets interpreted. The third way is accessing the setup menu by pressing the encoder button for the menu, selecting setup menu on, then pressing it again and rotating until you see Change CW Tone.

If you have properly selected to offset the receiver when in CW mode, as indicated by your VFO changing from when in SSB, then the CW tone for receive is also used for your receiver offset. None of this should affect your BFO or calibration.

=Vic=

Re: Implications of doing a "factory reset" on ubitx....

Vic WA4THR
 

As I understand it, if you were properly calibrated before converting to the CEC sketch, the program should have stored those values and that is what gets used for insertion if you do a factory reset. If you did not, whatever was previously programmed (as from the factory, for example) will be what is loaded if you do a reset. Both the Calibration and BFO values are what is replaced. If after doing a reset you find it is off frequency or the BFO is off, then you will need to redo the calibration.

=Vic=

Re: Microphone audio leaking into speaker

John (vk2eta)
 

Or use the disable pin as per that post:
https://groups.io/g/BITX20/message/45897

73, John

Re: CW Tone change to 700Hz using KD8CEC firmware. #ubitx-help #ubitxcw #calibration

derek (G4VWI)
 

Hi Vic.

Your advice and support is much appreciated. It has been a while since I worked on this radio and have forgotten a lot of the information. Not sure where the 65535 came from but I will have a go at changing this later and will let you know how things turn out. If all goes well I will call it a day and leave well alone from now on. 

73 Derek G4VWI.

Re: Microphone audio leaking into speaker

Jay - WS4JM
 

First of all thank you all for your suggestions!

A little more information to clarify my issue. The microphone I am using has switched audio. The leakage occurs during transmission, similar to a monitor function, but the audio is distorted. I can reduce the gain to the point where this doesn't happen, but then the transmitted audio is inadequate.

I am planning on adding the N6DT pop fix. It switches the audio on and off during rx/tx maybe this will solve the problem. I'll post when this is complete. Any other ideas are welcome!


Thanks again to all who posted,
73 de WS4JM
Jay

Re: Implications of doing a "factory reset" on ubitx....

Mark Hatch
 

Vic,

Thank you! You are exactly right. Found the link on kd8cec's website where he talks about factory reset. And then fired up uBitx Manager, and indeed the data is duplicated where KD8CEC said.... Whew...  When I get to that screen, I think I will make that a little more clear in the warning message for future dummy's (errr... experimenters :-) 

73
Mark
AJ6CU

Re: CW Tone change to 700Hz using KD8CEC firmware. #ubitx-help #ubitxcw #calibration

derek (G4VWI)
 

Just to let you know I have managed to change the CW Tone using the encoder push switch method. I started the memory manager and uploaded from the uBitX.

The CW setup table in the KD8CEC firmware now displays the correct (700Hz)  frequency. The only figure not correctly read from the radio is the VFO-B frequency for some reason. This is also way off but displays correctly on the radio. Why it did this I have no idea but something to look out for. Now back to trying to get this radio linked to a suitable software on a PC.

73 Derek G4VWI.

Re: Microphone audio leaking into speaker

Adrian Chadd
 

I'm sure someone else mentioned but - that could just be RF leaking
back into the amplifier output path or speaker.

If you hook it up to a dummy load do you get the same effect? That'll
help identify if it's RF from the whole antenna system making it back
or something in the rig.

Normally one solves this with a combo of shielded cabling for
low-level signals, short cabling for everything, inductors on power
rails and bypass capacitors to ground. Eg, if it's coming into the
audio amplifier via the 12v line you could try a 100uH inductor in
series with the 12v line to see if it helps. And/or a 0.1uF cap to
ground on the amplifier side of the power input. You could also try a
bypass cap on the audio input into the amplifier if you think it's
coming in there.

It could also be where you route your speaker wires. Is your speaker
hooked up with shielded cable? Maybe try a 100nF cap across your
speaker terminal to see if that bypasses RF. Eg, there's a fun issue
with the Kenwood TS-440 where if you route your speaker cable
(shielded!) a certain way across the IF board it picks up SSB signals
from said IF board. So you have to route the cable around those parts.
:-P

HTH,


-adrian

On Tue, 4 Jun 2019 at 07:51, Jay - WS4JM <ws4jm@...> wrote:

First of all thank you all for your suggestions!

A little more information to clarify my issue. The microphone I am using has switched audio. The leakage occurs during transmission, similar to a monitor function, but the audio is distorted. I can reduce the gain to the point where this doesn't happen, but then the transmitted audio is inadequate.

I am planning on adding the N6DT pop fix. It switches the audio on and off during rx/tx maybe this will solve the problem. I'll post when this is complete. Any other ideas are welcome!


Thanks again to all who posted,
73 de WS4JM
Jay

Re: Availability of Mag Loop and other stuff...

Bo Barry <bobarr@...>
 

Nice long article, thanks!   
You offering it in kit form? 🤔😂

I love the one I got.  Set rig to desired freq, set bridge to 50 ohms, XL-XC to center and tune mag loop for quiet.
Or for existing antenna it gives the R and then if the antenna is too short or long at your tuned freq. Nice.
--
Bo W4GHV - since '54

Re: Availability of Mag Loop and other stuff...

Bo Barry <bobarr@...>
 

I don't understand the 'bridge' in the first one. I don't see the Whetstone bridge!  
Going to look over the pair of items.
I have more antenna analyzers than most hams have rigs!
--
Bo W4GHV - since '54

Re: Microphone audio leaking into speaker

Evan Hand
 

I had a similar issue with 2 of my v4 ubitx.  Traced the problem to RF on the coax shield that I resolved with snap on ferrite chokes on the coax to the antenna.  The antenna is an off center fed dipole (OCFD) that is know to have RF issues without the isolating baluns or ferrite chokes.  I have not tried removing the ferrite chokes for the v5 ubitx, as it is working as is.  Should also note that both of the v4 radios had an added audio amp that could have been part of the feedback issue.  Signal reports prior to the choke addition where distorted audio on transmission as well.  Corrected after the chokes were installed.  That would suggest the the chokes are needed for the v5 as well.

Bought an assortment on Amazon: https://smile.amazon.com/s?k=snap+on+ferrite&crid=QJ38J9GEVF4G&sprefix=snap+on+ferrite%2Caps%2C156&ref=nb_sb_ss_i_2_15

The chokes solved the issue for me.  
73
Evan
AC9TU