Date   
Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Don, ND6T
 

Remi, this is the new V4 board and I am pleased to report that the Nano is now socketed . Without removing anything soldered, with the display still not connected, I measure 1,590 ohms from the +5 output of the 7805 to ground reference (the 7805 tab). Both polarities, indicating that my ohmmeter has low enough applied voltage not to cause any junctions to conduct. Did you measure to see if the +5 volts was actually what was expected? -Don

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

Jerry Gaffke
 

Possible, I don't really know what would happen if both sides of a bidi amp were turned on.
But his burnt trace probably saw amps, and not obvious to me how the bidi amps could pull that kind of current.
DC paths from TX to ground are hundreds of ohms, AC out has a series 50 ohm resistor.


On Sat, Jun 23, 2018 at 11:52 am, Don, ND6T wrote:
Joel,
Since it did not go poof until you activated the PTT, then it might have been an incomplete cut of the TX trace. With both TX and RX voltages active then both sets of IF amps will be active (truly bidirectional) and will likely form a full-on oscillation! Check Q12, Q21, Q32, and Q40 as a start. Like Mike says, look for discoloration. Sniff the areas. -Don

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

Don, ND6T
 

No, looks like TX to one of the many ground connections on the kit board. Quite solid, thus the smoked trace. There is something else going on, too. Probably minor. -Don

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

f1mqj
 

Don,
Ohmmeter is not signifiant (which seems normal): 165K on 2M, 20K on 200Kohms, 2.59K on 20K, 640ohms on 2K,
The 7805 output is 4.79V
Don could you send me a pic to see how the nano socket is mounted to allow the display board to be put onto it ? perhaps longer display connector
-remi

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Don, ND6T
 

Remi,
Will do when I get some time. Meanwhile, the Nano is inverted, the USB connector on the display side. The headers pins on the Nano are on the USB connector side of the board. That maintains the previous orientation while moving it to the other side of the board. -Don

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Michael Shreeve
 

I put my own Nano socket on mine. Will measure but I've heard the Display is the culprit. Lots of current. Looking forward to V4 videos on YouTube showing various things, like pop or not, cw opp, and sound. So far there is one video on my playlist V4 and the guy has a speaker which looks like one that is meant to have an amplifier, and he says it has not good sound, just added to my playlist . Its my V2 playlist, V1 has 200 videos which is the maximum YouTube allows. Link to Playlist 2 https://www.youtube.com/watch?v=hhQkF18Vpho&list=PLxzZgQElG0cGsf5_Qrx-bhIs8O4o51aRJ

On Sat, Jun 23, 2018 at 2:27 PM, f1mqj <f1mqj.fr@...> wrote:
Don,
Ohmmeter is not signifiant (which seems normal): 165K on 2M, 20K on 200Kohms, 2.59K on 20K, 640ohms on 2K,
The 7805 output is 4.79V
Don could you send me a pic to see how the nano socket is mounted to allow the display board to be put onto it ? perhaps longer display connector
-remi




--
Michael Shreeve N6GRG

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

Jerry Gaffke
 

A good reminder to install a 0.5 Amp fuse or polyswitch plus a series diode (1n4007 perhaps)
from power supply into the main 12v power rail of the uBitx or Bitx40 board.
Would likely have avoided all the trouble here. 
The main board does not care about the forward voltage across the diode.
Fusing most of the rig at only 0.5 Amps means far less damage will occur before that fuse blows.

I keep have a separate fuse of 3 Amps from power supply into the PA-PWR rail.
Don't bother with a diode there, since if reverse polarity does occur the IRF510 intrinsic diodes
will conduct and blow the 3 Amp fuse.   When running from a battery, would prefer not to have
a diode drop into the IRF510 drains, as it reduces available power out.

Jerry


On Sat, Jun 23, 2018 at 02:23 pm, Don, ND6T wrote:
No, looks like TX to one of the many ground connections on the kit board. Quite solid, thus the smoked trace. There is something else going on, too. Probably minor. -Don

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

 

Well after testing some voltages on the board, the RX rail is present everywhere it's supposed to be but the TX rail is missing everywhere. I'm thinking I may have toasted K1 but still checking.

Joel
N6ALT

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

f1mqj
 

It seems to be a problem with my raduino board (or nano but as it's soldered, its hard to test further), i'm going to ask for warranty to get raduino replacment, does someone know how i can ask that ? (teamhfsigs@..., paypal, ...)
73 - Remi - F1MQJ

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

f1mqj
 

Thanks Don your description is fine, i understand what have been made
do you know what serial board is under the nano ? (FT232, PL2303, CH340 ?) (with the new mount it's probably more easy to see than on solders'one)
(for what i've seen it might be FT232, but nano boards exists with thes 3 chips, if i plan to exchange nano board, i 'll try the same)
73 - Remi

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Vince Vielhaber
 

It's the CH340.

Vince - K8ZW.

On 06/23/2018 06:51 PM, f1mqj wrote:
Thanks Don your description is fine, i understand what have been made
do you know what serial board is under the nano ? (FT232, PL2303, CH340
?) (with the new mount it's probably more easy to see than on solders'one)
(for what i've seen it might be FT232, but nano boards exists with thes
3 chips, if i plan to exchange nano board, i 'll try the same)
73 - Remi

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Don, ND6T
 

Thanks Vince, mine is totally unlabeled on the top. Unusual.
Thanks Remi. Please keep us posted.
73,
Don

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

 

Yay! K1 was indeed bad, I now have a working receiver and transmitter, however the output power is only 500mw compared to the 12 watts before. Do we think the IRF510's are shot? What would be the best way to check them or should I just replace them, I have plenty in stock.

Joel
N6ALT

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

f1mqj
 

Thanks Vince, that's often on nano clones, do you have any current consumption data on your side ? (with details (genuine firmware, v3 or v4)
73 - Remi

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Vince Vielhaber
 

sorry, no.

Vince.

On 06/23/2018 07:57 PM, f1mqj wrote:
Thanks Vince, that's often on nano clones, do you have any current
consumption data on your side ? (with details (genuine firmware, v3 or v4)
73 - Remi

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

 

Hi all,

 I want to thank you all who held my hand through this, I am now back up and running. The low power was because I had my power supply in current limiting mode, I now have full power out and worked a field day station a 1000 miles away. I will install a fuse in the primary radio path now that I've learned a important lesson. Some people just need to learn the hard way:-)

Joel
N6ALT

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

f1mqj
 

I also found 3.5V on the 3V3 output of the Nano (that's in the range for FT232 or PL2303 : 3-3.6V, high but in the range -no datasheet for CH340)

Re: I need a V3 or V4 uBitx board.

M Garza <mgarza896@...>
 

Congratulations and good work!

Marco - KG5PRT

On Sat, Jun 23, 2018 at 7:12 PM Joel Caulkins <caulktel@...> wrote:
Hi all,

 I want to thank you all who held my hand through this, I am now back up and running. The low power was because I had my power supply in current limiting mode, I now have full power out and worked a field day station a 1000 miles away. I will install a fuse in the primary radio path now that I've learned a important lesson. Some people just need to learn the hard way:-)

Joel
N6ALT

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

f1mqj
 

Jerry (and others), my finger says that nano's processor is also heating (that sound that the problem is on the nano or raduino board)
I looked at the board, no extra coper or solder which could make short circuit
73
Remi

Re: Raduino consumption #ubitx #radiuno

Michael Hagen
 

You must have low voltage into the 7805 or it is bad.  That seems to low?

Sounds like it is dropping out because of low input voltage.  Should be about a minimum of 8V input, depending on the part?

I have made a lot (>50) of my "Better Raduinos", the 5 volts is good to +/- .05V or so?  I use a 47 Ohm 1W resistor in front of the regulator.  I would not go over 47 Ohms.

Mike, WA6ISP


On 6/23/2018 2:27 PM, f1mqj wrote:
Don,
Ohmmeter is not signifiant (which seems normal): 165K on 2M, 20K on 200Kohms, 2.59K on 20K, 640ohms on 2K,
The 7805 output is 4.79V
Don could you send me a pic to see how the nano socket is mounted to allow the display board to be put onto it ? perhaps longer display connector
-remi

-- 
Mike Hagen, WA6ISP
10917 Bryant Street
Yucaipa, Ca. 92399
(909) 918-0058
PayPal ID  "MotDog@..."
Mike@...