Date   
V6 WIRE UP #v6 PC communication query #v6

Andy_501
 

Just got my rig powered up and tested functions on TFT display but have a couple of questions;

1. If I select WPM on the display it allows me to adjust speed of CW  and indicates setting below VFO A/B windows however the bottom text line always stays the same at "cw: 12wpm, 800hz"

2. I can change to modes LSB/USB/CW when on either VFO but when I plug in a TS jack for a hand key but no key attached, essentially an open circuit it generates a slow tone burst and TX mode active and outputs 10 W RF power to the dummy load on 10 MHz. If I short the key leads the bursts increase in frequency and it remains in TX mode transmitting pulsed RF. I had thought if I plugged key in nothing nothing would occur until the key was pressed they I would expect to hear a sidetone and see TX modes indicator active and RF on the wattmeter.

3.I am seeing the posts here about set up menu mode activation by holding a tune button down I suspect when turning power switch on but mine does not have such a button at least not visible on the external case; di I need to open it up to access said button?

4. I have the USB connection connected and am using Linux UbuntuStudio 18.04LTS  as an PC OS is there a specific linux terminal app or comm program I need to compile to be able to comm with the rig? If not a linux one can I run whatever might be available under winetricks?


Any tips appreciated.

Thanx & 73

Andy

Re: V6 WIRE UP

Neil k8it
 

success.
I found my problem.
the four screws holding the tft display short out with the standoffs.
I will switch to nylon standoffs instead.
and yes there is no need for any jumpers. they are extra
the calibration, the 10 mhz clock seems way off and the freq and seems off.
and of course no mention to how to calibrate.
very poor instructions
    well on the plus side, I am blind and got this far.
comments always welcome
 
Thanks
73 Neil k8it
 

From: Neil k8it
Sent: Saturday, January 04, 2020 1:13 PM
Subject: Re: [BITX20] V6 WIRE UP #v6

yes the speaker works and I get band noise and antenna noise. but no signals heard. I tried cpu reset with same result.
the gentleman from hf signals sayid something about missing jumpers in the v6 assembly instructions.
someone please help me as I am blind and can not follow pictures of v6 silkscreen jumpers
 
Thanks
73 Neil k8it
 
Sent: Friday, January 03, 2020 11:36 PM
Subject: Re: [BITX20] V6 WIRE UP #v6

Niel,

From the schematic, the headphone jack is wired for stereo headphones.  Using a mono plug will short out the audio, so make sure you are using stereo headphones or a mono to stereo plug adapter.

Did you get the speaker wired up and plugged in OK?

73,


Mark.

Virus-free. www.avg.com

Re: ubitx #v6 Screen Speed Mod #v6

Armando Escalante
 

Same with me.
After updating, all ok, then I restarted with Tune button pressed, Got no Audio and no BFO readings,,,
Re-loaded original firmware and I believe it is working fine again.
I did like the new screen layout!

Please stay on it.
A
K9AJE

Re: Got it built, but need some audio tweaking.

Evan Hand
 

Please check out this message, as well as search the site for other calibration information.
https://groups.io/g/BITX20/message/74193?p=,,,20,0,0,0::Created,,v5+bfo,20,2,0,69331706

You will need a dummy load if you want to adjust the master clock (frequency calibration) using the stock software.  Transmitting on 10.000 MHz is not legal, and the stock v5 software does go into transmit mode on that frequency.  v5 stock firmware is the only version that I know of that uses this technique. I believe that v6 went back to using an AM signal and zero beating on receive as the prior versions did as well.

I have found the audio spectrum analyzer the best way to adjust the BFO.  HF Signals now provides a web page to help with that.  See the link in the prior message above.

73
Evan
AC9TU

Re: [OT] Image resizing

 

Hi,

Adding up the total files, photos and attachments shows that about 3.36 GB had been used up.  If the rest is used up, members could chip in yearly for more space, or a google drive could be set up.  But maybe the space will last a bit longer still?

As I mentioned before, just reducing the jpeg quality setting can save a ton of space.  You can set it down to 25% quality and it still looks fine; and that setting will reduce the file size (and not the picture size at all) by 10x or more.

73,


Mark.

Re: Got it built, but need some audio tweaking.

Alex Netherton
 

Oh dear, are there instructions for that? I was under the impression that it was indeed ready to operate. Thanks!

Now for a BFO setting search...

--
Alex Netherton, W5ALX
Buncombe County NC, EM85ro

Re: Got it built, but need some audio tweaking.

howard winwood G4GPF
 

Make sure you have set the bfo, a common failing of quite a few of us.
It does NOT come factory set.
G4GPF

Re: Flrig and uBitX not connecting

Dean Souleles
 

Vic,

Glad you got it working.  My experience has been that it doesn't always connect the first time.  I think that's why I played around with the retries and retry interval.   

73,

Dean

Re: Question about Evening up power out using KB1GMX and K9HZ solution #ubitx #ubitx-help #v3

Steve - KE0VCD
 

Thank you.  I've read through the link you shared.  I don't see the information I need. 

Got it built, but need some audio tweaking.

Alex Netherton
 

I finally got the thing built, a V5, and with some trepidation, powered it up, fully expecting to see smoke coming out the cabinet. Oddly, I got sound out the speaker, albeit "tinny".  (I was a bit surprised that there was no backlight on the panel, but I do not see why there would be, but a flashlight fixed this.)

Though I could tune in on a signal, I could not zero in on a SSB signal, as it sounded like a toy. The speaker was a Nagoya I got for my mobile FT-7100M, which worked fine for that, but not for this. I think it is 8 ohm, possible 4 ohms.
I went and dug up my MFJ headset, and put it on, and the sound was a little better - was able to copy WWV code bulletin on 40. (Well, I was able to hear it - copying 18 WPM is quite another matter.) I did discover that the passband is likely for SSB, as I was hearing several stations at once, sort of like one of my old Swan rigs with no CW filter. (As a Novice, I got good at using my brain as a filter, as I did not have a rig with a CW filter until around 2014.)

Is there an impedance I should be looking for in speakers? The Nagoya is 8 ohm, as are most external speakers, or do I need an amplified speaker, or a certain type of headphone?

Please understand, I did not expect earthshaking results from an absolutely rock bottom affordable kit, and know I will have to "tweak" a bit before it works right.

Thanks everyone! 73 es gud dx!
--
Alex Netherton, W5ALX
Buncombe County NC, EM85ro

Re: [OT] Image resizing

Roy Appleton
 

Arv, that's exactly right!

Roy
WA0YMH

On Sat, Jan 4, 2020, 12:40 AM Arv Evans <arvid.evans@...> wrote:
Bill

Thanks for the info.  It would seem that if we want to make very high resolution images available to group members we may need to store them on G-drive or something similar and publish the URL for the image location.

Arv
_-_


On Fri, Jan 3, 2020, 8:44 PM Bill <groups191227@...> wrote:

It's built into Groups admin settings in the Features -> Photos section.  The setting is called "Max Size in Photos".  The default is no resizing.  I suspect it is set to something smaller.

https://groups.io/g/GroupManagersForum/wiki/Managing-Attachments%2C-Files-and-Photos

Groups has a limit of 10 GB of storage for "Premium" groups (at $220/year).  I suspect resizing was set to help keep us under that limit.  Not unreasonable.  Looks like we are at about 3 GB now of just photos, files, and attachments.

 - Bill KB3T


On 2020-01-03 22:18, Arv Evans wrote:

Bill
 
Where did you get this information?  
Groups has not notified any of the moderators.
 
Arv
_-_
 

On Fri, Jan 3, 2020, 7:45 PM Bill <groups191227@...> wrote:

Not in this case.  Groups is reducing the pixel count on uploaded pictures.  It has nothing to do with the image tools or browser.

 - Bill  KB3T


On 2020-01-03 21:34, Arv Evans wrote:

Resolution is more an issue of which image tool you have in your PC or browser.  Of course original file resolution is a factor, but try using some other image rendering software.  It might help significantly.  
 
Arv
_-_
_

Re: ubitx #v6 Screen Speed Mod #v6

 

Reed,

Well I felt adventurous for a moment but not anymore. It completely broke the the radio, I had to load your original code back on. It was off in la la land, i couldn't tune any frequencies and the BFO was way off. When I tried to calibrate everything locked up with 0's in the frequency display. I'm back now and making QSO's again.

Joel
N6ALT

Re: [OT] Image resizing

Bill
 

Arv,

That's not necessary, as they can simply be zipped and saved in the files section, like I already did, so we can keep all the information in one place.

https://groups.io/g/BITX20/files/V6_PCB_Photos


 - Bill KB3T


On 2020-01-04 01:40, Arv Evans wrote:

Bill
 
Thanks for the info.  It would seem that if we want to make very high resolution images available to group members we may need to store them on G-drive or something similar and publish the URL for the image location.
 


Re: V6 WIRE UP

Neil k8it
 

yes the speaker works and I get band noise and antenna noise. but no signals heard. I tried cpu reset with same result.
the gentleman from hf signals sayid something about missing jumpers in the v6 assembly instructions.
someone please help me as I am blind and can not follow pictures of v6 silkscreen jumpers
 
Thanks
73 Neil k8it
 

Sent: Friday, January 03, 2020 11:36 PM
Subject: Re: [BITX20] V6 WIRE UP #v6

Niel,

From the schematic, the headphone jack is wired for stereo headphones.  Using a mono plug will short out the audio, so make sure you are using stereo headphones or a mono to stereo plug adapter.

Did you get the speaker wired up and plugged in OK?

73,


Mark.

Virus-free. www.avg.com

Re: UBITX6 arrived today - cracked display

Wayne Leake
 

  Jim, my LG Zone4 is always auto correcting to what I did not type or want, makes for extra editing.
 This uBITX V.6 is sounding interesting, but I have  projects still not done, and due to health, may take a while.
 happy new year a couple days late
 Wayne WA2YNE

Re: UBITX6 arrived today - cracked display

Jim Sheldon
 

I hate autocorrect.  Should have been "bought the full kit" and "If you have the basic kit" instead of what my email program wanted me to say - LOL!.

To reiterate though, as long as it has that 14 pin single row connector, and it's an ILI9341 display, it will work just fine (assuming J1/JP1 is shorted).

Jim, W0EB

------ Original Message ------
From: "Jim Sheldon" <w0eb@...>
Sent: 1/4/2020 10:44:04 AM
Subject: Re: [BITX20] UBITX6 arrived today - cracked display

Paul, 
You can.  Make sure it's a 2.8" display or it won't fit the mounting holes or the window area if you bout the full kit.  If you have the basic key and are building your own case, you can even use a 3.2" ILI9341 display with the same 14 pin connector that the factory uBITX supplies BUT, I repeate BUT, the mounting holes won't line up so it wouldn't fit a factory case.  That 3.2" ILI9341 display has exactly the same number of pixels and uses the exact controller as the 2.8" display so absolutely NO software change is necessary to use the larger one.

When you get the replacement display, check the back.  There is a solder blob jumper called J1 or JP1 that is left open on some of those displays.  In order to work with the V6 uBITX Raduino, this jumper must be soldered across.  That puts the display's 3.3V regulator in circuit.  The display doesn't like to work on the V6 Raduino if you don't have this jumper shorted.

All this information is from actual experience here with a V6 Raduino AND the two displays.  

Jim, W0EB

------ Original Message ------
From: "Paul G8KIG via Groups.Io" <paul_winwood@...>
Sent: 1/4/2020 10:22:26 AM
Subject: [BITX20] UBITX6 arrived today - cracked display

Hi Group!

My UBITX6 arrived today - I am looking forward to building it!.
The glass of the display seems to be cracked in the corner.
Can I replace it with any ILI9341 320x240 display from ebay etc?

Thanks,
Paul.

Re: New uBITX Ver. 6 Assembled Today

Reed N
 

If you start the rig normally, you can hold the button for around 7 seconds (feels like forever) and it will show you the settings options menu. I think a settings menu button would be a good addition to the UI so people can more easily discover it.


Reed

Re: UBITX6 arrived today - cracked display

Jim Sheldon
 

Paul, 
You can.  Make sure it's a 2.8" display or it won't fit the mounting holes or the window area if you bout the full kit.  If you have the basic key and are building your own case, you can even use a 3.2" ILI9341 display with the same 14 pin connector that the factory uBITX supplies BUT, I repeate BUT, the mounting holes won't line up so it wouldn't fit a factory case.  That 3.2" ILI9341 display has exactly the same number of pixels and uses the exact controller as the 2.8" display so absolutely NO software change is necessary to use the larger one.

When you get the replacement display, check the back.  There is a solder blob jumper called J1 or JP1 that is left open on some of those displays.  In order to work with the V6 uBITX Raduino, this jumper must be soldered across.  That puts the display's 3.3V regulator in circuit.  The display doesn't like to work on the V6 Raduino if you don't have this jumper shorted.

All this information is from actual experience here with a V6 Raduino AND the two displays.  

Jim, W0EB

------ Original Message ------
From: "Paul G8KIG via Groups.Io" <paul_winwood@...>
Sent: 1/4/2020 10:22:26 AM
Subject: [BITX20] UBITX6 arrived today - cracked display

Hi Group!

My UBITX6 arrived today - I am looking forward to building it!.
The glass of the display seems to be cracked in the corner.
Can I replace it with any ILI9341 320x240 display from ebay etc?

Thanks,
Paul.

Re: UBITX6 arrived today - cracked display

Jack, W8TEE
 

You can try it out and chances are good that it will work until you get a replacement. As to replacement, just make sure it has the same pin configuration and it should work.

Jack, W8TEE

On Saturday, January 4, 2020, 11:22:34 AM EST, Paul G8KIG via Groups.Io <paul_winwood@...> wrote:


Hi Group!

My UBITX6 arrived today - I am looking forward to building it!.
The glass of the display seems to be cracked in the corner.
Can I replace it with any ILI9341 320x240 display from ebay etc?

Thanks,
Paul.

--
Jack, W8TEE

UBITX6 arrived today - cracked display

Paul G8KIG
 

Hi Group!

My UBITX6 arrived today - I am looking forward to building it!.
The glass of the display seems to be cracked in the corner.
Can I replace it with any ILI9341 320x240 display from ebay etc?

Thanks,
Paul.