Date   
Re: Kit ordeed but questions

Curt
 

Rick

160m is easy, it just needs an external low pass filter to reject 3.6 MHz second harmonic by 43 dB or more. The stock firmware will reach there with a bunch of turns.

Best agc? None of the audio agc circuits will match what you are used to, they merely reduce very loud s9 plus signals. Opinions abound, even with this low suppression. I like the unusual vk3ye agc, perhaps because I got it to work before the others in my v4. any
Of these can be home brewed without a pc board, so try one or more.

I can't comment on 60m, and beware of the precision you need, at least here in the US of being precisely on channel. The parts do not work above 29 MHz.

Enjoy exploring the rig.

Curt

Re: Success ... I Think

Daniel Flanagan
 

Yes... flashing the new bootloader made things start to work. I'll
try my rig's Nano next with some confidence it will work.

Dan

On 2/13/20, AndyH <ahecker@...> wrote:
Congrats! Did flashing a new bootloader do the trick?

Yes - flashing the raduino is exactly the same.

Well done!
Andy

On Thu, Feb 13, 2020 at 02:21 PM, Daniel Flanagan wrote:


Hello All,

Thanks to all who have helped me out here. I think I have it working
now. I have successfully uploaded the stock V5 firmware hex file to
my spare Nano and also the KD8CEC V1.2 hex file using XLoader. I'm
going to have to document this process so I can do it down the road if
needed because I won't remember all the details.

Next I'll try this with my uBITX V5 rig. If there are any differences
using the rig please let me know. I assume all I have to do is plug
into the Nano in my radio and connect it to the computer and upload
the new firmware. After it completes I can then disconnect and turn
the radio on..... correct?

Thanks and Regards,
Dan (


Re: Tuning knob behavior

David Wilcox <Djwilcox01@...>
 

I don’t trust the stick on rubber feet so I use a drop of super glue gel on each one I install.  I do the same with those stick on pads you put on the bottom of the feet of chairs to keep them from scraping the floor. Works well.  

David J. Wilcox K8WPE’s iPad

On Feb 13, 2020, at 3:27 PM, Wayne Leake <wayneleake@...> wrote:


 AndyH,
 While I like the idea of rubber feet, I dislike stick on types. Far too many times I have seen stick ons come off.
 I much prefer screw on types.
 Whether using sheet metal types, or nut and screw, they are far less likely to ever come off by themselves.
 I have had way too many stick on feet come off over the years.

 Wayne WA2YNE


On Thu, Feb 13, 2020, 12:24 PM GM4CID <gm4cid@...> wrote:
The pRxTx Android app from Dan Tonna YO3GGX will CAT control quite a few functions to the uBitx, worth giving it a try with an old Android phone or tablet capable of OTG function. 

73 Bob GM4CID

Re: V3 CEC 1.1 question

Ted
 

Dave,

The P/O probably wired the jack that way rather than as a paddle jack examine the available schematic for working with paddles, and modify the jack accordingly.

Have fun,

Ted
K3RTA



On Thu, Feb 13, 2020 at 14:41, David Wilcox via Groups.Io
<Djwilcox01@...> wrote:
I recently purchased (at HamCation) a uBitX ver 3 upgraded to the CEC ver 1.1 and the 2.8 Nextion screen.  It is my first experience with a working uBitX but this one only transmits in straight key mode.  When I change the keying mode to IA or IB there is no transmit.  The same situation exists when the mode is set to CWL or CWU.  I have only transmitted into a dummy load and am getting 12 w out on 40 meters.

I have reviewed Ian’s instructions for both the ver 1.097 and the ver 1.1 but don’t see how to turn on the keyer.  I am using a set of paddles.  In the straight key mode the left paddle works as a straight key.

Please advise.

Dave K8WPE

David J. Wilcox K8WPE’s iPad


Re: Success ... I Think

AndyH
 

Congrats! Did flashing a new bootloader do the trick?

Yes - flashing the raduino is exactly the same.

  Well done!
   Andy


On Thu, Feb 13, 2020 at 02:21 PM, Daniel Flanagan wrote:
Hello All,

Thanks to all who have helped me out here. I think I have it working
now. I have successfully uploaded the stock V5 firmware hex file to
my spare Nano and also the KD8CEC V1.2 hex file using XLoader. I'm
going to have to document this process so I can do it down the road if
needed because I won't remember all the details.

Next I'll try this with my uBITX V5 rig. If there are any differences
using the rig please let me know. I assume all I have to do is plug
into the Nano in my radio and connect it to the computer and upload
the new firmware. After it completes I can then disconnect and turn
the radio on..... correct?

Thanks and Regards,
Dan (

Re: Tuning knob behavior

Ted
 

Bob,
What is OTG function and how does one hook up pRxTx to the uBitx?

Ted
K3RTA

Re: Success ... I Think

Stephanus K6NG
 

Re: Tuning knob behavior

Wayne Leake
 

 AndyH,
 While I like the idea of rubber feet, I dislike stick on types. Far too many times I have seen stick ons come off.
 I much prefer screw on types.
 Whether using sheet metal types, or nut and screw, they are far less likely to ever come off by themselves.
 I have had way too many stick on feet come off over the years.

 Wayne WA2YNE


On Thu, Feb 13, 2020, 12:24 PM GM4CID <gm4cid@...> wrote:
The pRxTx Android app from Dan Tonna YO3GGX will CAT control quite a few functions to the uBitx, worth giving it a try with an old Android phone or tablet capable of OTG function. 

73 Bob GM4CID

Success ... I Think

Daniel Flanagan
 

Hello All,

Thanks to all who have helped me out here. I think I have it working
now. I have successfully uploaded the stock V5 firmware hex file to
my spare Nano and also the KD8CEC V1.2 hex file using XLoader. I'm
going to have to document this process so I can do it down the road if
needed because I won't remember all the details.

Next I'll try this with my uBITX V5 rig. If there are any differences
using the rig please let me know. I assume all I have to do is plug
into the Nano in my radio and connect it to the computer and upload
the new firmware. After it completes I can then disconnect and turn
the radio on..... correct?

Thanks and Regards,
Dan (

Re: The Saga continues.... uBITX v5 Firmware update

Daniel Flanagan
 

Thanks for the alternative method.... I have been able to upload a hex
file after uploading the old bootloader in the IDE and hitting the
nano reset button. XLoader seems a bit finicky... The examples use
57600 and XLoader defaults to that rate but it didn't work. I
switched to 115200 it uploads OK....

Boy am I glad I am doing this on a spare Nano board.... not the one in my uBITX.

Does plugging / unplugging from the USB port when things are hung up
do any potential damage? I've probably done this 25 times today.

Thanks much for all the help. I'll next try to upload the CEC V1.2 to
my spare board.

73, Dan (W3DF)

On 2/13/20, AndyH <ahecker@...> wrote:
You can also open a command prompt, change to the folder with your .hex
files and the avrdude utility, and type the command string manually as well
- it'll work the same as executing the batch file.

73, Andy

On Thu, Feb 13, 2020 at 01:51 PM, AndyH wrote:


Gah...I lost my entire response because I tried to attach a batch file.
Let's see...what did I type last time?  hihi

I can program a nano from the Arduino IDE.  Like you, I can no longer
flash that nano with xloader.  Crud.

Ok, plan B!

In the folder with xloader you should also see avrdude files.  avrdude is
a command line flash utility that works well even when xloader doesn't.

Here's a command string that works:
avrdude -C avrdude.conf -v -p atmega328p -c stk500 -P COM9 -b 57600 -D
-U
flash:w:UBITX_CEC_V1.100_16D.hex:i
You'll need to paste it into notepad (not wordpad or a regular word
process as they include hidden characters), update the COM port number
(mine's 9) and thename of the .hex file you want to upload, then save the
batch file (load.bat, for example) into the same folder/directory as
avrdude. when you edit the file name, make sure the flash:w: remains, as
well as :i at the end.  Leave the rest, including the 57600 baud rate.

With this batch file and the .hex file you want to load in the same
folder
as avrdude, open a command prompt.  (Search for cmd.exe.)  You may have
to
change to the drive letter your avrdude files are on.  Mine are on I:.
Yours might be on C: or D:.  To change drives, enter the letter and
colon,
and press enter.  Then change directories to the avrdude files.  You can
start typing and hit tab to auto-complete for long directory names.  cd
xloader<enter>.  When you think you're in the correct directory, type dir
to see a directory listing.  When you know you're in the right place,
type
the name of your batch file (load.bat, for example) and watch the file
transfer and be verified.

Good luck!
Andy


Re: The Saga continues.... uBITX v5 Firmware update

AndyH
 

You can also open a command prompt, change to the folder with your .hex files and the avrdude utility, and type the command string manually as well - it'll work the same as executing the batch file.

73, Andy


On Thu, Feb 13, 2020 at 01:51 PM, AndyH wrote:
Gah...I lost my entire response because I tried to attach a batch file.  Let's see...what did I type last time?  hihi

I can program a nano from the Arduino IDE.  Like you, I can no longer flash that nano with xloader.  Crud.

Ok, plan B!

In the folder with xloader you should also see avrdude files.  avrdude is a command line flash utility that works well even when xloader doesn't.

Here's a command string that works:
avrdude -C avrdude.conf -v -p atmega328p -c stk500 -P COM9 -b 57600 -D -U flash:w:UBITX_CEC_V1.100_16D.hex:i
You'll need to paste it into notepad (not wordpad or a regular word process as they include hidden characters), update the COM port number (mine's 9) and thename of the .hex file you want to upload, then save the batch file (load.bat, for example) into the same folder/directory as avrdude. when you edit the file name, make sure the flash:w: remains, as well as :i at the end.  Leave the rest, including the 57600 baud rate.

With this batch file and the .hex file you want to load in the same folder as avrdude, open a command prompt.  (Search for cmd.exe.)  You may have to change to the drive letter your avrdude files are on.  Mine are on I:. Yours might be on C: or D:.  To change drives, enter the letter and colon, and press enter.  Then change directories to the avrdude files.  You can start typing and hit tab to auto-complete for long directory names.  cd xloader<enter>.  When you think you're in the correct directory, type dir to see a directory listing.  When you know you're in the right place, type the name of your batch file (load.bat, for example) and watch the file transfer and be verified.

Good luck!
Andy

Re: The Saga continues.... uBITX v5 Firmware update

AndyH
 

Gah...I lost my entire response because I tried to attach a batch file.  Let's see...what did I type last time?  hihi

I can program a nano from the Arduino IDE.  Like you, I can no longer flash that nano with xloader.  Crud.

Ok, plan B!

In the folder with xloader you should also see avrdude files.  avrdude is a command line flash utility that works well even when xloader doesn't.

Here's a command string that works:
avrdude -C avrdude.conf -v -p atmega328p -c stk500 -P COM9 -b 57600 -D -U flash:w:UBITX_CEC_V1.100_16D.hex:i
You'll need to paste it into notepad (not wordpad or a regular word process as they include hidden characters), update the COM port number (mine's 9) and thename of the .hex file you want to upload, then save the batch file (load.bat, for example) into the same folder/directory as avrdude. when you edit the file name, make sure the flash:w: remains, as well as :i at the end.  Leave the rest, including the 57600 baud rate.

With this batch file and the .hex file you want to load in the same folder as avrdude, open a command prompt.  (Search for cmd.exe.)  You may have to change to the drive letter your avrdude files are on.  Mine are on I:. Yours might be on C: or D:.  To change drives, enter the letter and colon, and press enter.  Then change directories to the avrdude files.  You can start typing and hit tab to auto-complete for long directory names.  cd xloader<enter>.  When you think you're in the correct directory, type dir to see a directory listing.  When you know you're in the right place, type the name of your batch file (load.bat, for example) and watch the file transfer and be verified.

Good luck!
Andy

Re: uBITX V6 Sideband Issue

Arv Evans
 

Well said.  
_-_


On Thu, Feb 13, 2020, 11:49 AM Evan Hand <elhandjr@...> wrote:
two points and then done:

1 - The dial frequency should always be the "carrier" frequency to insure you know where you are in the spectrum.  By carrier I mean that actual CW frequency sent, or where the carrier would be if the SSB signal was full AM. 
2 - If you don't like the way the radio works, change it!  That is the beauty of open source with open hardware,

Please excuse my rant, but just could not stand by.

Above are my opinions, yours can be different.

73
Evan
AC9TU

V3 CEC 1.1 question

David Wilcox <Djwilcox01@...>
 

I recently purchased (at HamCation) a uBitX ver 3 upgraded to the CEC ver 1.1 and the 2.8 Nextion screen. It is my first experience with a working uBitX but this one only transmits in straight key mode. When I change the keying mode to IA or IB there is no transmit. The same situation exists when the mode is set to CWL or CWU. I have only transmitted into a dummy load and am getting 12 w out on 40 meters.

I have reviewed Ian’s instructions for both the ver 1.097 and the ver 1.1 but don’t see how to turn on the keyer. I am using a set of paddles. In the straight key mode the left paddle works as a straight key.

Please advise.

Dave K8WPE

David J. Wilcox K8WPE’s iPad

Re: The Saga continues.... uBITX v5 Firmware update

N0YWB
 

Typo correction:

Some Arduino Nano boards require the old bootloader the first time.
From the Arduino IDE, choose Processor > "ATmega328P (Old Bootloader)", and press the reset button on the Nano. The Arduino IDE will also load the new bootloader in EEPROM (XLoader and other tools may not do this).
Thereafter, the new bootloader should be in the Nano, and pressing reset should NOT be necessary.

Read about 1/3 of the way down, at https://www.arduino.cc/en/Guide/ArduinoNano

NOTE: We have updated the NANO board with a fresh bootloader. Boards sold from us from January 2018 have this new bootloader, while boards manufactured before that date have the old bootloader.

On 2/13/2020 12:46, N0YWB via Groups.Io wrote:
Some Arduino Nano boards require the old bootloader the first time.
Choose Processor > "ATmega328P (Old Bootloader)", and press the reset button on the Nano.
Thereafter, the new bootloader should be in the Nano, and reset should be necessary.

On 2/13/2020 11:53, Daniel Flanagan wrote:
OK thanks... well after much head scratching I discovered you have to
have the Arduino Nano connected into a usb port before it shows up as
a com port in device manager.

Now Xloader opens the com port and when I hit upload the led on the
nano blinks a couple of times then stops and it just sits there with
the led on.  I have tried two different com ports from my two usb
ports, one is com 4 the other com 5.  Both do the same thing.

How should the port be configured?

They are configured as follows:

Data bits  8
Parity  None
Stop bits  1
Flow control  None
In Advance settings.... Use FIFO buffers is checked (requires 16550
compatible UART)

The port was originally set at 9600 baud.... I set it for 115200
Neither setting works

Any ideas?





On 2/13/20, AndyH <ahecker@...> wrote:
Dan,

What does the computer do after you install the CH340 driver and then
plug-in the USB cable connected to the Arduino?

If it's working correctly, you won't see anything on the desktop or lower
right status area.  To see if the Arduino has been assigned a port, you'll
have to hit the control panel, then Device Manager, and look at Ports (COM &
LPT).  (The image is from a Win 10 ultimate machine but it behaves the same
as my remaining Win 7 box.)

If the driver isn't loaded correctly, or there's a problem with a particular
USB port, you'll get an error pop-up in the lower right of the desktop when
you connect the Arduino.  Sometimes, using a different USB port is enough to
'force' Windows to reload/reconfigure the driver - that will usually make it
work in all USB ports.

73, Andy, KG5RKP





      

Re: uBITX V6 Sideband Issue

Jim Sheldon
 

Reed, 

I figured that,  when you sent the original message, but you maybe should have been a bit more specific as others might misinterpret it as working properly and not do anything about the actual problem.  

BTW I've had confirmation of the continuing TX offset problem from several other people since my original and subsequent posts on the subject and they are also using the (supposedly) latest V6.1 off github for testing.

I reiterate, it ain't fixed yet.

Jim, W0EB

------ Original Message ------
Sent: 2/13/2020 11:28:45 AM
Subject: Re: [BITX20] uBITX V6 Sideband Issue

I'm describing what the code *is* doing. Not what it necessarily *should* be doing.


Reed

Kit ordeed but questions

Rick Tilton <rtilton@...>
 

First, THANKS for the add!  Maybe premature BUT my plan is to get the kit HOPEFULLY next week and get it working.  THEN I have question which is the best AGC circuit?   It appears 160m and 60m are doable.  Those with success and any directions?  I'm not a code writer but may have to study on it NOW!.  Has anyone written code to add more bands?  Is radio capable with current LPF's and all the other components? 

The v6 Nextion display conversion DEFINITELY has my eye but back to software.  Yes I know ONE STEP at a time. But am curious on these things.  

Also enticed by the work of I think John Lannigan and adding transverters, AM and such. DEFINITELY AM!  

Tnx & 73,

Rick WK4R

--
73,

Rick WK4R

Re: Made Mods to V3 uBitx - no longer transmitting #ubitx-help #v3

Steve - KE0VCD
 

12v at C97 and C98

Re: uBITX V6 Sideband Issue

Evan Hand
 

two points and then done:

1 - The dial frequency should always be the "carrier" frequency to insure you know where you are in the spectrum.  By carrier I mean that actual CW frequency sent, or where the carrier would be if the SSB signal was full AM. 
2 - If you don't like the way the radio works, change it!  That is the beauty of open source with open hardware,

Please excuse my rant, but just could not stand by.

Above are my opinions, yours can be different.

73
Evan
AC9TU

Re: The Saga continues.... uBITX v5 Firmware update

N0YWB
 

Some Arduino Nano boards require the old bootloader the first time.
Choose Processor > "ATmega328P (Old Bootloader)", and press the reset button on the Nano.
Thereafter, the new bootloader should be in the Nano, and reset should be necessary.

On 2/13/2020 11:53, Daniel Flanagan wrote:
OK thanks... well after much head scratching I discovered you have to
have the Arduino Nano connected into a usb port before it shows up as
a com port in device manager.

Now Xloader opens the com port and when I hit upload the led on the
nano blinks a couple of times then stops and it just sits there with
the led on.  I have tried two different com ports from my two usb
ports, one is com 4 the other com 5.  Both do the same thing.

How should the port be configured?

They are configured as follows:

Data bits  8
Parity  None
Stop bits  1
Flow control  None
In Advance settings.... Use FIFO buffers is checked (requires 16550
compatible UART)

The port was originally set at 9600 baud.... I set it for 115200
Neither setting works

Any ideas?





On 2/13/20, AndyH <ahecker@...> wrote:
Dan,

What does the computer do after you install the CH340 driver and then
plug-in the USB cable connected to the Arduino?

If it's working correctly, you won't see anything on the desktop or lower
right status area.  To see if the Arduino has been assigned a port, you'll
have to hit the control panel, then Device Manager, and look at Ports (COM &
LPT).  (The image is from a Win 10 ultimate machine but it behaves the same
as my remaining Win 7 box.)

If the driver isn't loaded correctly, or there's a problem with a particular
USB port, you'll get an error pop-up in the lower right of the desktop when
you connect the Arduino.  Sometimes, using a different USB port is enough to
'force' Windows to reload/reconfigure the driver - that will usually make it
work in all USB ports.

73, Andy, KG5RKP