Date   
single usb for cat control & sound card #cat #ubitx #ubitx-help #arduino

Don - KM4UDX
 

hello!  When i got my sound card dongle and cat control working each in their own USB port on my Win10 laptop, I almost fainted from uBITX joy. It is reliable and works well. So time to move on. Hahah. 

 I now need to get the two usb devices working from one USB port on the computer. Every time I try to combine the cat control usb with my sound card dongle usb into a powered hub (or unpowered) so I can use just one USB port in my laptop, the sound works but the cat control doesn’t. I’ve tried messing with com ports, etc, but I eventually give up and go back to using separate USB ports on the old laptop. 



I’ve seen a post where a usb hub was used successfully to combine sound card and cat control, but I can’t duplicate the results. 

What am I doing wrong? What clue have I missed? What stupid user error?

Why do do I need to do this? Well...

After I get the single USB port solution on working on my win10 laptop, i’ll transition to a new   single board computer (atomic pi) with only ONE native USB port.  

Thank you you all for the help. 

Re: single usb for cat control & sound card #cat #ubitx #ubitx-help #arduino

Doug W
 

Don,
Something doesn't make sense.  I hate it when people say it works for me so it must work for you, but I am going to be that guy.  There should be no problem using a USB sound card and a CAT control cable on the same USB hub.  Can you post a screen shot of the ports listed in your device manager (or type them out)? 
--
www.bitxmap.com

Bitx40 Noob #bitx40help#smoke

matt.varkevisser@...
 

Hey All,

So I got a Bitx40 as a gift and wired it all up, I can hear static radio seems to be working but no display. I uploaded new code to the nano and promptly let out its smoke. I connected another nano let out its smoke again.

Today I bought another nano uploaded the code, smoke out again. I am assuming there is a pinout mismatch here and for sure I must be doing something wrong. Could someone please point me in the right direction!!

de ZS6MDV

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Mark Hatch
 

Joe,

Got the two screens running, 3.2 + 5 and standalone signal an analyzer. Trying to tackle something simple at first - When the spectrum is displayed on home page, the maximum frequency is not being displayed.

Played with color and position, but no go.  Going to look for foreground/background options net.

Have you made any changes since you last posted the file above?  I do see the spectrum issue. The space for the spectrum has been expanded, but the data that the main program is dumping only fills a portion of that space. Not sure if it is an application issue (only so much data) or that the output display field has not been expanded. Will take a look at that next.

73
Mark
AJ6CU

Mark

Re: Bitx40 Noob #bitx40help#smoke

Doug W
 

What exactly were you doing when you fried the first nano?  Was it still connected to the Radiuno?  Other than the display, were you able to tune around or do anything else?  Did you try adjusting the contrast pot before determining the display did not work?  I'm sure we can get to the bottom of this but we need more information.
--
www.bitxmap.com

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Joe Puma
 

When you say maximum frequency, do you mean  the numbers in the upper left of the spectrum screen?  I turned that off. I can show you where I commented it out. And maybe other things like color and positions. Let me put some notes together.  I haven’t made any changes so far. 

Joe



On May 29, 2019, at 11:24 AM, Mark Hatch <mark2382@...> wrote:

Joe,

Got the two screens running, 3.2 + 5 and standalone signal an analyzer. Trying to tackle something simple at first - When the spectrum is displayed on home page, the maximum frequency is not being displayed.

Played with color and position, but no go.  Going to look for foreground/background options net.

Have you made any changes since you last posted the file above?  I do see the spectrum issue. The space for the spectrum has been expanded, but the data that the main program is dumping only fills a portion of that space. Not sure if it is an application issue (only so much data) or that the output display field has not been expanded. Will take a look at that next.

73
Mark
AJ6CU

Mark

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Mark Hatch
 

Joe,

Thanks, obviously enough of a newbie i didn't recognize a comment. :-) Perhaps I need to go thru the tutorial before i do any damage. ...

73
Mark

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Mark Hatch
 

Joe,

I think I found where you commented out the max Frequency.  In the pre-initialize events "vis tDecode1,0" . changed that to vis tDecode,1 but had no impact....

Was there some reason you decided not to display the frequency?

Mark

Re: Bitx40 Noob #bitx40help#smoke

matt.varkevisser@...
 

The nano "head" with screen was not connected to anything. I just had the screen plugged into the board and the arduino powered via USB. I adjusted the pot and it's still worked.

Next time I switch it on the screen lit up but the display was dead.

Re: single usb for cat control & sound card #cat #ubitx #ubitx-help #arduino

Nigel G4ZAL
 

I think I was one of the first to add an 'all-in-one' USB solution inside a uBitx with a small 4 port hub?  I also did the 'cut the red wire' at that time.
I had posted it here... https://groups.io/g/BITX20/message/61484

and it also exists on ubitx.net, here... https://ubitx.net/tag/g4zal/

I do find that Windozey 10 has a habit of changing the COM port (serial port) on some boot-ups, eg one time it will be on COM5 and next boot it will assign COM6 - just something to be wary of.

I also made a similar box that sits externally on my FT817ND and has a 4 port hub inside with the USB sound card, USB Serial adapter and a USB GPS dongle, I use the GPS for accurate timekeeping via BkTimeSync - https://www.maniaradio.it/en/bkttimesync.html - works great when operating /P as it gives you your locator.

HTH

Nigel - G4ZAL

 

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Joe Puma
 

Remove the // in the top entry that start with //xstr

I think the second like was already commented out. 


image1.jpeg



On May 29, 2019, at 12:47 PM, Mark Hatch <mark2382@...> wrote:

Joe,

I think I found where you commented out the max Frequency.  In the pre-initialize events "vis tDecode1,0" . changed that to vis tDecode,1 but had no impact....

Was there some reason you decided not to display the frequency?

Mark

Re: uBITX will not turn on

giant
 

The raduino turns on when powered directly. My version is 5.1. I found this interesting as all the troubleshooting guides I've found were for versions 3 and 4. Is v5.1 very new? Could I be experiencing an issue with this version not documented in the previous versions?

I still need to figure out if I need another ground wire on the antenna in addition to the black and brown wires and where that would attach to (as seen in the video). 

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Mark Hatch
 

Joe,

Ok, definitely need to invest in that tutorial...   One last question, that vis tDecode1,0 was irrelevant?

73
Mark

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Joe Puma
 

Yes I would set that back to what it was. It would be great if Ian CEC would come to our rescue on some of these tasks but he’s busy with more toys for us to play with.  

Joe



On May 29, 2019, at 2:45 PM, Mark Hatch <mark2382@...> wrote:

Joe,

Ok, definitely need to invest in that tutorial...   One last question, that vis tDecode1,0 was irrelevant?

73
Mark

Re: uBITX will not turn on

Sam Tedesco
 

That's good news about the raduino. Is it possible to get a pic or two of the build so we can get a better idea of the wiring?

Re: single usb for cat control & sound card #cat #ubitx #ubitx-help #arduino

Don - KM4UDX
 

Doug and Nigel, yes so I'm trying to copy at least Nigel, and many others (which is good news).

As suggested, Win10 reassigned the cat com port from COM7 to COM13 when I put the cat usb cable into the usb hub.  No problems, I just change the com port in fldigi rig device control to COM13...but no.  While COM13 shows up in the dropdown list, and I can select it, nothing happens. After I do hit the save button  (which gets a thin dash outline, and just sits there), or click Save Config on the tab, no changes take effect. After I close fldig, and open it up, there are no changes in config. Hamlib is unchecked, and com13 is not selected. 

So it seems like I can't save the config, or there is some reason why I can't really select COM13 with the usb hub?  Is there something else I am doing?

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Mark Hatch
 

Joe,

Reset everything from the original, made the one change you suggested and it "worked". Looks like some background color issues and positioning is not right (and perhaps the font is too small). 

Is there a reason why you originally commented it out?

73
Mark

Re: Nextion 5/Enhanced for KD8CEC 1.2?

Joe Puma
 

I didn’t feel like I needed it and yes between stretching the background out which appears to be lines or columns, the frequency text didn’t look too appealing. I suppose you can make the font bigger. The background and the scope data have a weird interlaced relationship with one another if you know what I mean. 




On May 29, 2019, at 4:21 PM, Mark Hatch <mark2382@...> wrote:

Joe,

Reset everything from the original, made the one change you suggested and it "worked". Looks like some background color issues and positioning is not right (and perhaps the font is too small). 

Is there a reason why you originally commented it out?

73
Mark

PA Power wire up?

Steven
 

 Hi all,
 
First post here. I am reviewing the instructions for the BitX40 and am unclear about one thing. How is the PA Power connection wired up? From the diagram it appears like it is a separate power plug. In the description it is unclear where the brown and black wires go to.
 
thanks
 
Steven Barber - KM4WIP
WERA 106 CB350; CB650; CB750, CBX
WERA 500gp National Champion 2006



Re: single usb for cat control & sound card #cat #ubitx #ubitx-help #arduino

Don - KM4UDX
 

okay, so after a day (almost) of back and fourth, it was clear to me that only COM7 was loved by the uBITX cat control.  I finally threw in the towel (I didn't even know I had a towel!) and deep in the advanced device manager setting you can manually assign a comport to a device.  I set it back to COM7, got an error that it was in use already, said darn the torpedoes, did it anyway, reboot, reset fldigi device to COM7, and presto.

Both usb sound dongle and usb cat control now work under 10Win.  Just to push the line, I added one more little usb bluetooth device for my logitech mouse and keyboard.  And now all four functions work on one usb hub: sound card, ubix cat control, mouse, keyboard. Whew!  What a night mare. Who would want to figure this stuff out??

So thanks Nigel and Doug.

Nigel, I too think the arduno should not be powered by the usb cat control.  So you "cut the red wire".  Did it make any difference, actually? Should I do that as well?

Now, on to the Atomic Pi (a rasberry pi clone, sort of) and Lubuntu.  My goal is to have a dedicated computer just for wsjtx (WSPRnet!!) and fldigi, then I will build a new enclosure containing BOTH the uBIX and the Atomic Pi and the usb hub. Then I will have a total integrated portable package. And I will free my old win10 laptop from uBIX bondage.

I know nothing about lunix, or Lubuntu. Zip. Nada. I'm not even sure I'm spelling them right.  But I did get Lunbutu (the OS) installed and working on the AtomicPi. and I got Fldigi installed, but not working due to the Atomic Pi having only USB port so I couldn't get control and sound working.  So now you see why I'm going to take the usb hub, with uBIX, sound, mouse, keyboard from the old Win10 laptop, to the new cool AtomicPi.

I'm sure with a few hundreds of hours of tinkering, messing, trying, failing, errors, redos, and a little help, it might work. If not, I'm only out $38, and a few hundred hours. ahahah. 

Thanks you!!!!