Date   
Re: No detent rotary encoder

Vince Vielhaber
 

You will have to modify the code. To get one of these to work on another project, I had to take only one in fifty pulses. Anything less and it was impossible to fine tune.

Vince.

On 03/04/2018 11:01 AM, Jose Matos via Groups.Io wrote:
Thank you Jack

Maybe like this
one: https://www.ebay.es/itm/Rotary-Encoder-400P-R-6mm-Incremental-Optical-Shaft-Working-Measurement-5-2-Y7Y6/222680935869?hash=item33d8d16dbd:g:BFgAAOSwy~BZ7060
but dont this have a high encoder rate (400) too high for the raduino code?
73
José

Re: No detent rotary encoder

Jack, W8TEE
 

With a human turning the encoder shaft, I'm pretty sure that the Nano could easily keep up. However, I would think one with that granularity (i.e., 360 degrees / 400 steps per revolution = 0.9 degrees per move) would be a little fussy to use without modification to the software. Think about it. It's common to have a one detent move on a "detent" encoder to be associated with a 1KHz frequency change. Therefore a 9 degree rotation would cause a 9KHz change. Even if you were at the 40M band start (i.e., 7.0 MHz), a single revolution puts you at 7.4MHz; outside the band in the US. A minor software change can fix this, but I would think it would need to be changed or you would need to work with lower increments.

Jack, W8TEE



From: Jose Matos via Groups.Io <ct1fkn@...>
To: BITX20@groups.io
Sent: Sunday, March 4, 2018 11:01 AM
Subject: Re: [BITX20] No detent rotary encoder

Thank you Jack

Maybe like this one: https://www.ebay.es/itm/Rotary-Encoder-400P-R-6mm-Incremental-Optical-Shaft-Working-Measurement-5-2-Y7Y6/222680935869?hash=item33d8d16dbd:g:BFgAAOSwy~BZ7060
but dont this have a high encoder rate (400) too high for the raduino code?
73
José



Virus-free. www.avast.com

Re: No detent rotary encoder

Ken
 

I just uploaded a 2 page PDF  Encoder Adjust Detent. Go to files section and search on detent.

73 Ken VA3ABN

On Sun, Mar 4, 2018 at 9:44 AM, Jose Matos via Groups.Io <ct1fkn@...> wrote:
Hi DR OMs

Anyone can give me some info where can I find a Rotary encoder with NO detent because in ebay I only found
rotary encoders WITH detent ( 20 /30 detent per rotation) and my uBitx encoder is broken.

best 73

José


New file uploaded to BITX20@groups.io

BITX20@groups.io Notification <BITX20+notification@...>
 

Hello,

This email message is a notification to let you know that a file has been uploaded to the Files area of the BITX20@groups.io group.

File: Encoder Adjust Detent.pdf

Uploaded By: Ken

Description:
How to adjust encoder detent

You can access this file at the URL:
https://groups.io/g/BITX20/files/Encoder%20Adjust%20Detent.pdf

Cheers,
The Groups.io Team

Re: troubleshooting no TX SSB #ubitx #ubitx-help

Jerry Gaffke
 


If you don't have a low pass filter for 160 meters between the rig and your dummy load,
then the scope will be showing any second harmonic coming out of the final.
That could be why it looks "weird", and you would not be legal to transmit without an appropriate filter.
The rig only has filters suitable for use down to 80 meters.

Yes, 3v peak is kind of anemic, could be anything between the mike and the IRF510's.
Or the 10x switch on your scope probe, that would fully explain this.
I'd recommend you concentrate on 80m, where your scope should work well.
While transmitting CW, what is the RF pk-pk signal voltage you see at Q90,911,92,94 base or gate?

Check current into PA-PWR while transmitting SSB with no audio at the mike, should be around 200ma.
If anywhere near, leave the IRF510 bias adjustments at RV2,RV3 as they are.

There is considerable variance on output power for these rigs, would be interesting to someday figure out why. 
Increasing power is best done by increasing drive at RV1 or adjusting the gain of the mike amp at Q6.
But be sure your transmitted signal remains clean, overdriving the final will make it non-linear.
Though yours is more than an order of magnitude lower than it should be, so something else is wrong here.

Jerry, KE7ER


On Sun, Mar 4, 2018 at 07:47 am, John wrote:
Well end of this week my TDA2822L and the sockets arrived so I could continue with my search.
I measured the antenna output with my scope parallel at my dummyload in the frequency ranges that I am allowed to use as General.
I measured from 160 meters to 15 meters. Strongest output is at the lower bands at 160 meters I have an amplitude of about 5V only the signal looks weird (hence I guess they mention you can not use it that low). Although at 2MHz it is almost a sinewave.
At 80 meters it is a sinewave with CW key down and an amplitude if about 3.2V. At the end of 80 meters output is a little higher.
At 60 meters 5.332 output us about 3.6V to end up with about 2.6V at 5.405.
40 meters give a fairly flat 3V drom low to upper frequency. 
At 30m (which would be the edge of my scope) I get a little over 2V.
I continued measuring and have about 2.4 at 20m.
At 17m about 1.8V.
At 15 m about 1.8V too.
These are all peak values.

They seem a little low to me. As I understand a 4V peak value would give about 160mW.
But at least there is some RF arriving at my dummyload. I also tested with voice and that seems to be working too, but with a little lower values.

I was using for this test a switched power supply 12V 5A. Output voltages is about 12.3V.

So everything seems to be working only the output is a little low. Could this be a bias issue? Haven't touched those settings yet.

John

Re: No detent rotary encoder

Ken
 

Someone earlier wants detent-less encoder.

On Sun, Mar 4, 2018 at 11:37 AM, Praba Karan <vu3dxr@...> wrote:
what is the issue with detents?

On Sun, Mar 4, 2018 at 9:40 PM, Ken <chase8043@...> wrote:
I've been able to open the ones with detents and adjust the spring for no clicks. There are sites that show you how to do it.

73

Ken VA3ABN.

On Sun, Mar 4, 2018 at 11:01 AM, Jose Matos via Groups.Io <ct1fkn@...> wrote:
Thank you Jack

Maybe like this one: https://www.ebay.es/itm/Rotary-Encoder-400P-R-6mm-Incremental-Optical-Shaft-Working-Measurement-5-2-Y7Y6/222680935869?hash=item33d8d16dbd:g:BFgAAOSwy~BZ7060
but dont this have a high encoder rate (400) too high for the raduino code?
73
José





--
D.Prabakaran 
VU3DXR


Re: No detent rotary encoder

Praba Karan
 

what is the issue with detents?

On Sun, Mar 4, 2018 at 9:40 PM, Ken <chase8043@...> wrote:
I've been able to open the ones with detents and adjust the spring for no clicks. There are sites that show you how to do it.

73

Ken VA3ABN.

On Sun, Mar 4, 2018 at 11:01 AM, Jose Matos via Groups.Io <ct1fkn@...> wrote:
Thank you Jack

Maybe like this one: https://www.ebay.es/itm/Rotary-Encoder-400P-R-6mm-Incremental-Optical-Shaft-Working-Measurement-5-2-Y7Y6/222680935869?hash=item33d8d16dbd:g:BFgAAOSwy~BZ7060
but dont this have a high encoder rate (400) too high for the raduino code?
73
José





--
D.Prabakaran 
VU3DXR

Re: No detent rotary encoder

Ken
 

I've been able to open the ones with detents and adjust the spring for no clicks. There are sites that show you how to do it.

73

Ken VA3ABN.

On Sun, Mar 4, 2018 at 11:01 AM, Jose Matos via Groups.Io <ct1fkn@...> wrote:
Thank you Jack

Maybe like this one: https://www.ebay.es/itm/Rotary-Encoder-400P-R-6mm-Incremental-Optical-Shaft-Working-Measurement-5-2-Y7Y6/222680935869?hash=item33d8d16dbd:g:BFgAAOSwy~BZ7060
but dont this have a high encoder rate (400) too high for the raduino code?
73
José


Re: No detent rotary encoder

Jose Matos
 

Thank you Jack

Maybe like this one: https://www.ebay.es/itm/Rotary-Encoder-400P-R-6mm-Incremental-Optical-Shaft-Working-Measurement-5-2-Y7Y6/222680935869?hash=item33d8d16dbd:g:BFgAAOSwy~BZ7060
but dont this have a high encoder rate (400) too high for the raduino code?
73
José

Re: rv2- messed up setting and txing like mad!!!

Jerry Gaffke
 

Breakdown voltage spec on the IRF510 is 100 volts drain-to-source, 20 volts gate-to-source.
This is the point at which the device might be destroyed.
It's the gate-to-source threshold voltage that is somewhere between 2 to 4 volts.
That's probably what you meant.

The threshold voltage is the voltage on the gate at which the device just barely starts to conduct,
Vishay defines that as a drain current of 250 uA:   https://www.vishay.com/docs/91015/sihf510.pdf

It varies considerably from device to device.  Depends on the manufacturer, which manufacturing line,
doping levels that particular day on the manufacturing line, where on the wafer your particular die
was taken from, temperature, phase of moon.  You see a difference of 3.99-3.60=0.39 volts, data sheet
says the could be as much as 4.0-2.0=2.0 volts.  That's why we have two pots at RV2 and RV3.

As shown in figure 1 on page 3 of the data sheet, the drain current for a gate voltage Vgs = 4.5v
does not vary much if the drain voltage Vds changes from 12 to 24 volts.
(Voltages and currents are on a logarithmic scale, so 10^0=1, 10^1=10, 10^2=100.)
So if PA-PWR into the uBitx is increased from 12v to 24v  for more power into the antenna,
the quiescent drain current will still be around 100ma if we don't touch RV2 and RV3.
With PA-PWR at 24v you will need better heat sinks on the IRF510's, tabs should be insulated 
from each other and from ground.

As John has indicated, you twiddle RV2 and RV3 for 100ma of drain current in each IRF510
with PTT pressed and no audio into the mike, at which point the gate voltages will be around 4.0 volts.   
When powering up with new IRF510's, it's important to start with RV2 and RV3 at a minimum.
Board is laid out such that they are at a minimum when fully clockwise, which is backwards
of how such pots work in most other designs.  Then slowly turn them up for the drain currents of 100ma,
though as John says the transition from nothing to 100ma is sudden, going too high will fry the IRF510's.

If you can set the quiescent drain current to 100ma, then the IRF510's are healthy.
If you can't, then here's the things to check: 
    Are you pressing PTT, and does the TX supply rail have 12v on it?
    Are the drains of the IR510's at 12v (could burn out a trace or coil with high drain currents)
    Does the LM78L05 give 5v to RV2 and RV3?
    Does the gate voltage range from 0 to 5 volts while twiddling RV2, RV3?

If all of the above are true, then it's time to swap out the IRF510's.

When working on the transmitter, be mindful of how hot the IRF510's are.
If much more than just warm to the touch, it's time to shut down or they may be destroyed.
The heat transfer from IRF510 die to the To220 tab is not very good on the IRF510,
so a hot heatsink means a molten silicon die.

When fiddling with transmitter stages prior to the IRF510's or checking if RV2,RV3 are working,
I generally remove the 12v from the PA-PWR into the IRF510 drains, 
Then I don't need to worry about hot IRF510's or a dummy load, and can run with a power supply 
that has the current limit set to a max of 500ma for safety to avoid blowing parts.

The above is for the uBitx. 
On the Bitx40 the drain current is set using RV1.

Jerry, KE7ER


On Sat, Mar 3, 2018 at 11:15 pm, <mm0wxt@...> wrote:
I was reading about break down voltages at 3-4 volts for IRF510's

Re: troubleshooting no TX SSB #ubitx #ubitx-help

John
 

Well end of this week my TDA2822L and the sockets arrived so I could continue with my search.
I measured the antenna output with my scope parallel at my dummyload in the frequency ranges that I am allowed to use as General.
I measured from 160 meters to 15 meters. Strongest output is at the lower bands at 160 meters I have an amplitude of about 5V only the signal looks weird (hence I guess they mention you can not use it that low). Although at 2MHz it is almost a sinewave.
At 80 meters it is a sinewave with CW key down and an amplitude if about 3.2V. At the end of 80 meters output is a little higher.
At 60 meters 5.332 output us about 3.6V to end up with about 2.6V at 5.405.
40 meters give a fairly flat 3V drom low to upper frequency. 
At 30m (which would be the edge of my scope) I get a little over 2V.
I continued measuring and have about 2.4 at 20m.
At 17m about 1.8V.
At 15 m about 1.8V too.
These are all peak values.

They seem a little low to me. As I understand a 4V peak value would give about 160mW.
But at least there is some RF arriving at my dummyload. I also tested with voice and that seems to be working too, but with a little lower values.

I was using for this test a switched power supply 12V 5A. Output voltages is about 12.3V.

So everything seems to be working only the output is a little low. Could this be a bias issue? Haven't touched those settings yet.

John

Re: Autotuner for BitX40

KC4VZT Middleburg, FL
 

LDG has a lot of the discontinued products manuals with the Schematics on there web pages.


As they use to make kits a long time ago for the QRP autotuner.


From: BITX20@groups.io [mailto:BITX20@groups.io] On Behalf Of Mvs Sarma
Sent: Saturday, March 3, 2018 10:43 PM
To: BITX20@groups.io
Subject: Re: [BITX20] Autotuner for BitX40

 

Any link to ldz11 schematic please.

 

On 4 Mar 2018 10:10, "N8DAH" <Dherron@...> wrote:

The old LDG QRP tuner if you can find one works great upto 30W.

Elecraft T1 works good too

LDG Z11 (you will need to wire in 12V and use the tune button on the front of the tuner and tx either CW or a long HaLLOOO)

Any of the LDG tuners will work you will just have to make a cable to get 12v from somewhere and use the tune button.

I use a KT-100 with my icom by taking 12v from the ACC port, you could put a 12v out on the bitx to do this as well.

Using a pre-tuned Antenna is nice but limited, I use a tuner pretty much all the time the lower your SWR the better. With a good tuner the loss is very very small, unless you are using a massive tuner for say 1Kw at QRP levels and even then tuned right it will work.
--
David

 N8DAH
Kit-Projects.com





--

Obe J. Rienhardt (KC4VZT)


Middleburg, FL 32068-7110

 

+  E-mail:KC4VZT@...

Re: Fldigi with UBITX

W9ESE
 

Thanks.

Re: top band ubitx

Jerry Gaffke
 

Could re-mount the IRF510's going into the bottom of the uBitx board, tabs flat with the bottom of the case.
Maybe curl the legs around a bit back to the holes in the board to minimize how far they stick out to the rear.
Just need the tab showing out beyond the back edge of the board, so can easily be bolted it down.
Tabs must be insulated from the case.

Jerry, KE7ER


On Sun, Mar 4, 2018 at 03:59 am, Mikael wrote:
My case is metal (ventilated) but front and back are plastic so case as heatsink doesnt work.

Re: No detent rotary encoder

Jack, W8TEE
 

One way is to search for optical rotary encoders. Generally, these use a light source (e.g., LED) and a perforated disk to create the pulse chain. I'm using a Clarostat  600-128 series encoder and it's smooth as silk. I found one at a hamfest for next to nothing, but new they're about $20. Optical encoders are almost always more expensive. I'm sure someone here can point to a source for less expensive encoders.

Jack, W8TEE



From: Jose Matos via Groups.Io <ct1fkn@...>
To: BITX20@groups.io
Sent: Sunday, March 4, 2018 9:44 AM
Subject: [BITX20] No detent rotary encoder

Hi DR OMs

Anyone can give me some info where can I find a Rotary encoder with NO detent because in ebay I only found
rotary encoders WITH detent ( 20 /30 detent per rotation) and my uBitx encoder is broken.

best 73

José



Virus-free. www.avast.com

Re: BITX Adj power output

 

That is what I'm hoping to do ... run the bitx at 12vdc and the PA at a higher (or even lower for testing) voltage ... thereby implementing a rudimentary manual "drive" control

No detent rotary encoder

Jose Matos
 

Hi DR OMs

Anyone can give me some info where can I find a Rotary encoder with NO detent because in ebay I only found
rotary encoders WITH detent ( 20 /30 detent per rotation) and my uBitx encoder is broken.

best 73

José

Re: Fldigi with UBITX

Gordon Gibby <ggibby@...>
 

Can’t remember, but when in doubt, use the mic ground I think. They ought to be pretty much the same.


On Mar 4, 2018, at 09:19, "dmason@..." <dmason@...> wrote:

Hey Gordon, did you use the mic, speaker, or PTT ground (or tie all three together)?

Re: temporary enclosure

Michael Hagen
 

Forget the new enclosure, that's the nicest installation in the shipping box I have see on the Group.

You will ruin it if you change.   Cut a hole for the poor final transistors! Thanks for the Picture!

Mike


On 3/4/2018 1:37 AM, chokelive E29AHU wrote:
My uBitx done to Installed to shipping plastic box. This for temporary until enclosure from amateurradiokits has arrive

was fun ..

73 de E29AHU
Choke
 

-- 
Mike Hagen, WA6ISP
10917 Bryant Street
Yucaipa, Ca. 92399
(909) 918-0058
PayPal ID  "MotDog@..."
Mike@...

Re: Fldigi with UBITX

W9ESE
 

Hey Gordon, did you use the mic, speaker, or PTT ground (or tie all three together)?