Date   

Re: European users?

Ryszard Labus
 

I use the Polish version of windows 10, 7 and XP. APRSIS32 works stable
on all these systems.

SQ9MDD

W dniu 2020-05-18 o 04:59, Lynn Deffenbaugh pisze:

I've gotten a report that some folks in Denmark are having issues with
all versions of APRSIS32 since 2020/05/01 21:21.  Is anyone else
experiencing issues with the Development versions since 2020/05/09
21:57?  In particular, if you are running a non-English Windows and/or
an EU-specific Windows, please let me know if the latest development
version(s) are or or not working.

Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32



--
SINUX Ryszard Labus
ul. Domaniewska 47/10 02-672 Warszawa
NIP: 548-138-01-53 tel: 666385002
r.labus@...
http://sinux.pl http://sinux.com.pl


European users?

Lynn Deffenbaugh
 

I've gotten a report that some folks in Denmark are having issues with all versions of APRSIS32 since 2020/05/01 21:21.  Is anyone else experiencing issues with the Development versions since 2020/05/09 21:57?  In particular, if you are running a non-English Windows and/or an EU-specific Windows, please let me know if the latest development version(s) are or or not working.

Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32


Re: Access to this BBS group question

Rob Giuliano
 

Not missing anything. All has been taken care of.

Robert Giuliano
KB8RCO


On Sunday, May 17, 2020, 03:09:34 PM EDT, Michael Coslo via groups.io <mjc_n3li@...> wrote:


Perhaps he could subscribe to the group with his new address? What am I missing here?

- 73 Mike N3LI -

> On May 17, 2020, at 11:43 AM, Brian Webster via groups.io <radiowebst=yahoo.com@groups.io> wrote:
>
> Looks like his email is ww8”o” and not zero based on his reply to the list.
>
>
>
> Brian N2KGC
>
>
>
> From: APRSISCE@groups.io [mailto:APRSISCE@groups.io] On Behalf Of Steve
> Sent: Sunday, May 17, 2020 9:11 AM
> To: APRSISCE@groups.io
> Subject: Re: [APRSISCE] Access to this BBS group question
>
>
>
> I have been unable to send a passcode to the email address attached to this message,
>
>
>
> Address not found
> Your message wasn't delivered to WW80@... because the address couldn't be found, or is unable to receive mail.
>
> Until its owner resolves the issues with this email address I can do no more,
>
> 73
>
> Steve,  KF6WAX
>
>
>
> On Sun, May 17, 2020 at 1:31 PM Gary S <ww8o@...> wrote:
>
> my system crash and I have a new system and I need my passcode  please help  ww8o gary
>
> -----------------------------------------
>
> From: "KD7YZ Bob"
> To: APRSISCE@groups.io
> Cc:
> Sent: Sunday May 17 2020 8:26:55AM
> Subject: [APRSISCE] Access to this BBS group question
>
> Hi
>
> Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.
>
> can some cool 'Official' email to him right now?
>
> WW80@...
>
> tnx es 73
>
> --
> --
> KD7YZ Bob EM88LL
>
>
>
>
>




Re: Access to this BBS group question

Michael Coslo
 

Perhaps he could subscribe to the group with his new address? What am I missing here?

- 73 Mike N3LI -

On May 17, 2020, at 11:43 AM, Brian Webster via groups.io <radiowebst=yahoo.com@groups.io> wrote:

Looks like his email is ww8”o” and not zero based on his reply to the list.



Brian N2KGC



From: APRSISCE@groups.io [mailto:APRSISCE@groups.io] On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, May 17, 2020 9:11 AM
To: APRSISCE@groups.io
Subject: Re: [APRSISCE] Access to this BBS group question



I have been unable to send a passcode to the email address attached to this message,



Address not found
Your message wasn't delivered to WW80@... because the address couldn't be found, or is unable to receive mail.

Until its owner resolves the issues with this email address I can do no more,

73

Steve, KF6WAX



On Sun, May 17, 2020 at 1:31 PM Gary S <ww8o@...> wrote:

my system crash and I have a new system and I need my passcode please help ww8o gary

-----------------------------------------

From: "KD7YZ Bob"
To: APRSISCE@groups.io
Cc:
Sent: Sunday May 17 2020 8:26:55AM
Subject: [APRSISCE] Access to this BBS group question

Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL





Re: Access to this BBS group question

Brian Webster
 

Looks like his email is ww8”o” and not zero based on his reply to the list.

 

Brian N2KGC

 

From: APRSISCE@groups.io [mailto:APRSISCE@groups.io] On Behalf Of Steve
Sent: Sunday, May 17, 2020 9:11 AM
To: APRSISCE@groups.io
Subject: Re: [APRSISCE] Access to this BBS group question

 

I have been unable to send a passcode to the email address attached to this message,

 

Address not found

Your message wasn't delivered to WW80@... because the address couldn't be found, or is unable to receive mail.

Until its owner resolves the issues with this email address I can do no more,

73

Steve,  KF6WAX

 

On Sun, May 17, 2020 at 1:31 PM Gary S <ww8o@...> wrote:

my system crash and I have a new system and I need my passcode  please help   ww8o gary

-----------------------------------------

From: "KD7YZ Bob"
To: APRSISCE@groups.io
Cc:
Sent: Sunday May 17 2020 8:26:55AM
Subject: [APRSISCE] Access to this BBS group question

Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL



REMINDER: Non-list passcode requests

Rob Giuliano
 

The WIKI is available to anyone (not limited to this list).
The best page to start with is http://aprsisce.wikidot.com/initial-startup
and at the bottom is a passcode link.

That passcode link does not require any access to this list as well.
If someone you know needs an APRS-IS passcode for APRSIS32, point the to http://aprsisce.wikidot.com/doc:passcode
The passcode request link will work.

Robert Giuliano
KB8RCO


On Sunday, May 17, 2020, 08:31:19 AM EDT, Gary S <ww8o@...> wrote:


my system crash and I have a new system and I need my passcode  please help   ww8o gary

-----------------------------------------

From: "KD7YZ Bob"
To: APRSISCE@groups.io
Cc:
Sent: Sunday May 17 2020 8:26:55AM
Subject: [APRSISCE] Access to this BBS group question

Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL




Slow closing program (reply)

Arnold Harding. - KQ6DI
 

Lynn,
Oops, operator error.  I had a port on TCP that changed IP address, but I didn't notice since APRS-IS was enabled all appeared good except for that nagging Connect message...
All good, and closes fine.
Arnold, KQ6DI

On May 15, 2020 at 2:38 PM Lynn Deffenbaugh <kj4erj@...> wrote:

Interspersed comment below...

On 5/15/2020 12:57 PM, Arnold Harding. - KQ6DI wrote:
Lynn,
Are all / any of these map changes going to break what I already have?  I have Thunder Landscape working fine, but it sounds like all of my map stuff is going to get scrambled.  Since I don't know what Meta/MB tiles are, it's a bit of a worry.

The plan is to continue to support file-system-based tile storage for the foreseeable future.  It's just really space-wise inefficient and hard to copy/move/share with others.  So you can rest easy knowing that I try not to be that short-sighted!

 

So if you could just give a simple explanation of what the Meta/MB file structure changes are going to destroy in my current tile file structure system, it would be nice.

That's a good idea.  I'll have to cobble up a Wiki explanation page once I figure out what the final look will be.  I'm hoping that all NEW Tile Sets will be created with MBTiles databases rather than file-system-based storage.  Only existing (and non-migrated, see e-mail about Migrate) Tile Sets will continue to use the individual tile files.

 

By the way, the 2020/05/14 10:48 version takes a lot longer to exit/close the program than anything previous.  I just timed closing the program at 11 seconds after I hit "Really close?  YES".  And that's after only having the program running for 15 seconds.

That is worrisome.  Do you have any *.dmz or *.dmp files showing up in the runtime directory?  It almost sounds like it's dumping itself during the exit.

Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32

 

Arnold, KQ6DI

 


Re: $PK "Talker ID" (Dev: 2020/05/17 07:00)

Bruce Coates
 

Hi Lynn

Thank you for all of your hard work on this over the years.  This is an amazing piece of software and a huge contribution to the APRS community.

73, Bruce - VE5BNC


Re: Access to this BBS group question

Steve
 

I have been unable to send a passcode to the email address attached to this message,

Address not found

Your message wasn't delivered to WW80@... because the address couldn't be found, or is unable to receive mail.

Until its owner resolves the issues with this email address I can do no more,

73

Steve,  KF6WAX

On Sun, May 17, 2020 at 1:31 PM Gary S <ww8o@...> wrote:
my system crash and I have a new system and I need my passcode  please help   ww8o gary

-----------------------------------------

From: "KD7YZ Bob"
To: APRSISCE@groups.io
Cc:
Sent: Sunday May 17 2020 8:26:55AM
Subject: [APRSISCE] Access to this BBS group question

Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL




Re: Access to this BBS group question

Steve
 

I have tried to send an email containing a passcode to the address below but it just gets bounced with this message,

Address not found

Your message wasn't delivered to WW80@... because the address couldn't be found, or is unable to receive mail.

Until this ham resolves his email address I can do no more,

73
Steve,  KF6WAX

On Sun, May 17, 2020 at 1:26 PM KD7YZ Bob <kd7yz@...> wrote:
Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL




Re: Access to this BBS group question

Gary S
 

my system crash and I have a new system and I need my passcode  please help   ww8o gary

-----------------------------------------

From: "KD7YZ Bob"
To: APRSISCE@groups.io
Cc:
Sent: Sunday May 17 2020 8:26:55AM
Subject: [APRSISCE] Access to this BBS group question

Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL




Re: Access to this BBS group question

Steve
 

done

73
KF6WAX

On Sun, May 17, 2020 at 1:26 PM KD7YZ Bob <kd7yz@...> wrote:
Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL




Access to this BBS group question

KD7YZ Bob
 

Hi

Gary, WW8O hasn't access to his OLD email addy ... thus can NOT log onto this Forum to get a passcode for the development version.

can some cool 'Official' email to him right now?

WW80@...

tnx es 73

--
--
KD7YZ Bob EM88LL


Re: APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

Lynn Deffenbaugh
 

THAT was the "magic bullet".  Upgrade to the latest dev release, (2020/05/17 07:00) which should fix this.  When I updated the NMEA parsing code to support more than $GP as a "listener" ID, Kenwoods non-standard $PK (as in $PKWDPOS) was inadvertently considered to be invalid.

Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32

On 5/16/2020 11:36 PM, Bruce Coates wrote:
Hi

This symptom first appeared in the July 17 2017 release of the development version and was present all subsequent versions.  The February 10 2017 was the last development version where the D710 passthrough worked.

In my case I'm running my D710 in APRS mode and it outputs the GPS data about every 2 seconds in the format of $PKWDPOS.  For me, my NMEA.logs file shows "Unrecognized Talker" each time it receives one of these string.

73, Bruce - VE5BNC


$PK "Talker ID" (Dev: 2020/05/17 07:00)

Lynn Deffenbaugh
 

As of release 2020/05/17 07:00, this should fix the Kenwood NMEA GPS passthrough parsing.  Kudos to VE5BNC (and debug TraceLogs) for providing the key to figuring this out!

Add PK as a valid listener for $PKWDPOS passthrough sentences

Initialize MBTiles databases with minzoom and maxzoom per 1.3 spec

Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32


Re: APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

Bruce Coates
 

Hi

This symptom first appeared in the July 17 2017 release of the development version and was present all subsequent versions.  The February 10 2017 was the last development version where the D710 passthrough worked.

In my case I'm running my D710 in APRS mode and it outputs the GPS data about every 2 seconds in the format of $PKWDPOS.  For me, my NMEA.logs file shows "Unrecognized Talker" each time it receives one of these string.

73, Bruce - VE5BNC


Re: APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

ve6tdx
 

Hi all.

I have the same problem after installing the new software.

I had to un-install the new version and put the old one on the computer and it worked fine.

So it is not the settings for the old one works fine, but so soon I tried to update to the new version the through-put

Is not working any more.

So back to the old version again.

Thanks.

Adrian VE6TDX

 

Sent from Mail for Windows 10

 

From: Anthony Mascola via groups.io
Sent: May 16, 2020 7:39 AM
To: APRSISCE@groups.io
Subject: Re: [APRSISCE] APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

 

I’ve confirmed the COM port settings are good.  APRSIS32 opens the TNC properly and I can see all of the stations I hear post onto the map and into the scrolling list I see their call signs appear as I hear each packet arrive.  Their position data and pacs are fine via RF.  The only thing missing is my personal GPS feed.  My speed and location are not passing from the transceiver to the software.  It says I have no fix even when I do have a good fix.  The speed doesn’t change and shows a dash even when I am moving.  If I try to beacon It tells me it won’t beacon until I get a fix even though on the D710 itself my position and speed indicate the GPS is working properly.  If I run APRS without using APRSis32 it works normally.  I’ve tried now with the Bluetooth serial adapter removed to eliminate that variable Using the RT systems cable and it still doesn’t pass my GPS information to the software somehow ...



On May 16, 2020, at 05:35, Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) <f.hillhouse.jr@...> wrote:



Reread your email. I still comparing settings is valid. I had trouble with Bluetooth adapters working most of the time rather than all the time. I found Bluetooth to be a frustrating endeavor. 

 

Fred N7FMH 

 

On Sat, May 16, 2020, 8:30 AM Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) via groups.io <f.hillhouse.jr=gmail.com@groups.io> wrote:

When passing data (of any type) through an RS232/USB adapter, the number one issue tends to be a change in COM port. Look at your port settings in APRSIS32 and compare with you device settings in Windows.

 

Fred N7FMH 

 

On Sat, May 16, 2020, 1:00 AM Anthony Mascola via groups.io <a_mascola=yahoo.com@groups.io> wrote:

My GPS pass through broke also recently.  I used to see my position and speed continuously on the APRSIS32 display in my Jeep though it was not always reliable. I used to be able to uninstall APRSIS32 and it would run for a time.  Now it consistently does not work at all

Configured Port: D710 APRS port configured to serial cable COM Port and checking GPS.  It's no longer working
Transceiver: Kenwood D710A
GPS: K6VHF GPS attached to operation panel of D710A (note as above the D710A does not have a built in GPS.  Note you do not configure this GPS unit as an NMEA GPS port on the same COM port as the transceiver.  It is intended to pass through the data through the COM port combining the TNC controls and GPS positioning data
Serial connection to computer: RT systems serial to USB cable or US Converters Blutronium serial to bluetooth dongle - neither work to pass through GPS data anymore
Computer: Toshiba WT8-A32 Windows 10 tablet, Fujitsu T902 laptop- neither receive GPS passthrough data anymore, both did previously

Is anyone running a D710A with an attached GPS unit such as the Greenlight labs, K6VHF or other and able to get pass through GPS to APRSIS32 as before?  I can beacon and run APRS fine from the Kenwood showing my speed and GPS coordinates accurately and know GPS is working properly.  Somehow something has changed that does not allow APRSIS32 to see and pass through this information as before.  I have spent hours and hours trying to get this working again...

 


Re: APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

Anthony Mascola
 

I emailed the XML file as well as my notes for how I installed the software.  I recall being instructed to be sure to use the D710 APRS12 mode to maximize the ability for the transceiver to decode the packets and display information as well as the software to show the locations graphically.  I don't know if this was from Julian Moss's video or from the yahoo groups messages.  I will try to find the reference.   I recall this working for a long time but sporadically and now not at all.  Previously I would have to uninstall the software and reinstall using the above procedure to see my position and speed again and it would work for awhile and then stop working.  I was never sure why this was happening.  I sure would love to see a moving map display and have been trying on and off for a few years to get this running reliably and am not sure why I can't get it running consistently.  I sure appreciate all of the hard work you have put into this and sure hope I can get my Jeep running consistently as several of the Dad's in our scout troop want to use this to track our vehicles on the overlanding campouts if we can get this working.
Sincerely,
Anthony Mascola
KJ6OKV

On Saturday, May 16, 2020, 12:37:49 PM PDT, Lynn Deffenbaugh <kj4erj@...> wrote:


Please e-mail your APRSIS32.XML file to KJ4ERJ@....  Or dig into it and find your <Open/CloseCmd>s for that port.  I suspect it isn't properly telling the D710 to send NMEA data out the serial port.

Are you running KISS (which doesn't support NMEA from the D710), APRS (which I don't remember) or Packet (which I know does) mode on your D710 port in APRSIS32?


Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32

On 5/16/2020 9:38 AM, Anthony Mascola via groups.io wrote:
I’ve confirmed the COM port settings are good.  APRSIS32 opens the TNC properly and I can see all of the stations I hear post onto the map and into the scrolling list I see their call signs appear as I hear each packet arrive.  Their position data and pacs are fine via RF.  The only thing missing is my personal GPS feed.  My speed and location are not passing from the transceiver to the software.  It says I have no fix even when I do have a good fix.  The speed doesn’t change and shows a dash even when I am moving.  If I try to beacon It tells me it won’t beacon until I get a fix even though on the D710 itself my position and speed indicate the GPS is working properly.  If I run APRS without using APRSis32 it works normally.  I’ve tried now with the Bluetooth serial adapter removed to eliminate that variable Using the RT systems cable and it still doesn’t pass my GPS information to the software somehow ...


On May 16, 2020, at 05:35, Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) <f.hillhouse.jr@...> wrote:


Reread your email. I still comparing settings is valid. I had trouble with Bluetooth adapters working most of the time rather than all the time. I found Bluetooth to be a frustrating endeavor. 

Fred N7FMH 

On Sat, May 16, 2020, 8:30 AM Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) via groups.io <f.hillhouse.jr=gmail.com@groups.io> wrote:
When passing data (of any type) through an RS232/USB adapter, the number one issue tends to be a change in COM port. Look at your port settings in APRSIS32 and compare with you device settings in Windows.

Fred N7FMH 

On Sat, May 16, 2020, 1:00 AM Anthony Mascola via groups.io <a_mascola=yahoo.com@groups.io> wrote:
My GPS pass through broke also recently.  I used to see my position and speed continuously on the APRSIS32 display in my Jeep though it was not always reliable. I used to be able to uninstall APRSIS32 and it would run for a time.  Now it consistently does not work at all

Configured Port: D710 APRS port configured to serial cable COM Port and checking GPS.  It's no longer working
Transceiver: Kenwood D710A
GPS: K6VHF GPS attached to operation panel of D710A (note as above the D710A does not have a built in GPS.  Note you do not configure this GPS unit as an NMEA GPS port on the same COM port as the transceiver.  It is intended to pass through the data through the COM port combining the TNC controls and GPS positioning data
Serial connection to computer: RT systems serial to USB cable or US Converters Blutronium serial to bluetooth dongle - neither work to pass through GPS data anymore
Computer: Toshiba WT8-A32 Windows 10 tablet, Fujitsu T902 laptop- neither receive GPS passthrough data anymore, both did previously

Is anyone running a D710A with an attached GPS unit such as the Greenlight labs, K6VHF or other and able to get pass through GPS to APRSIS32 as before?  I can beacon and run APRS fine from the Kenwood showing my speed and GPS coordinates accurately and know GPS is working properly.  Somehow something has changed that does not allow APRSIS32 to see and pass through this information as before.  I have spent hours and hours trying to get this working again...


Re: APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

Lynn Deffenbaugh
 

Please e-mail your APRSIS32.XML file to KJ4ERJ@....  Or dig into it and find your <Open/CloseCmd>s for that port.  I suspect it isn't properly telling the D710 to send NMEA data out the serial port.

Are you running KISS (which doesn't support NMEA from the D710), APRS (which I don't remember) or Packet (which I know does) mode on your D710 port in APRSIS32?


Lynn (D) - KJ4ERJ - Author of APRSISCE for Windows Mobile and Win32

On 5/16/2020 9:38 AM, Anthony Mascola via groups.io wrote:
I’ve confirmed the COM port settings are good.  APRSIS32 opens the TNC properly and I can see all of the stations I hear post onto the map and into the scrolling list I see their call signs appear as I hear each packet arrive.  Their position data and pacs are fine via RF.  The only thing missing is my personal GPS feed.  My speed and location are not passing from the transceiver to the software.  It says I have no fix even when I do have a good fix.  The speed doesn’t change and shows a dash even when I am moving.  If I try to beacon It tells me it won’t beacon until I get a fix even though on the D710 itself my position and speed indicate the GPS is working properly.  If I run APRS without using APRSis32 it works normally.  I’ve tried now with the Bluetooth serial adapter removed to eliminate that variable Using the RT systems cable and it still doesn’t pass my GPS information to the software somehow ...


On May 16, 2020, at 05:35, Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) <f.hillhouse.jr@...> wrote:


Reread your email. I still comparing settings is valid. I had trouble with Bluetooth adapters working most of the time rather than all the time. I found Bluetooth to be a frustrating endeavor. 

Fred N7FMH 

On Sat, May 16, 2020, 8:30 AM Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) via groups.io <f.hillhouse.jr=gmail.com@groups.io> wrote:
When passing data (of any type) through an RS232/USB adapter, the number one issue tends to be a change in COM port. Look at your port settings in APRSIS32 and compare with you device settings in Windows.

Fred N7FMH 

On Sat, May 16, 2020, 1:00 AM Anthony Mascola via groups.io <a_mascola=yahoo.com@groups.io> wrote:
My GPS pass through broke also recently.  I used to see my position and speed continuously on the APRSIS32 display in my Jeep though it was not always reliable. I used to be able to uninstall APRSIS32 and it would run for a time.  Now it consistently does not work at all

Configured Port: D710 APRS port configured to serial cable COM Port and checking GPS.  It's no longer working
Transceiver: Kenwood D710A
GPS: K6VHF GPS attached to operation panel of D710A (note as above the D710A does not have a built in GPS.  Note you do not configure this GPS unit as an NMEA GPS port on the same COM port as the transceiver.  It is intended to pass through the data through the COM port combining the TNC controls and GPS positioning data
Serial connection to computer: RT systems serial to USB cable or US Converters Blutronium serial to bluetooth dongle - neither work to pass through GPS data anymore
Computer: Toshiba WT8-A32 Windows 10 tablet, Fujitsu T902 laptop- neither receive GPS passthrough data anymore, both did previously

Is anyone running a D710A with an attached GPS unit such as the Greenlight labs, K6VHF or other and able to get pass through GPS to APRSIS32 as before?  I can beacon and run APRS fine from the Kenwood showing my speed and GPS coordinates accurately and know GPS is working properly.  Somehow something has changed that does not allow APRSIS32 to see and pass through this information as before.  I have spent hours and hours trying to get this working again...


Re: APRSIS Pass through GPS feed broken with Kenwood D710A

Rob Giuliano
 

I can't speak to the D710, but I have used GPS passthrough on a KISS port.
I dId not check the latest release, but with earlier May 2020 releases it was working.


If the D710 data is still "getting through", but the GPS data is not, I'd suggest:
   1. Enable logging for the D710 RF port <Menu> <Enables> <Logging> <port({D710})  (replace {D710} with your port name).
       You should see NMEA sentences within the log.  If you do, check APRSIS32 GPS viewing settings:
         a) GPS enabled checked in the Port setting box - yes double check
         b) <Menu> <Enables> <GPS Enabled>      When set you should see extra lines at the bottom and direction and speed - top left
         c) <Menu> <Configure> <Screen> <Speed Font Size> for speed above the APRS and port status.

   2. If no NMEA data is seen in the port log, try a terminal program (like TeraTerm). 
       If no GPS data is seen, then the D710 isn't sending.
       If you see GPS Data in a Terminal program, but not in the port log, then Lynn can help troubleshoot - beyond me!

Robert Giuliano
KB8RCO



On Saturday, May 16, 2020, 8:35:18 AM EDT, Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) <f.hillhouse.jr@...> wrote:


Reread your email. I still comparing settings is valid. I had trouble with Bluetooth adapters working most of the time rather than all the time. I found Bluetooth to be a frustrating endeavor. 

Fred N7FMH 

On Sat, May 16, 2020, 8:30 AM Fred Hillhouse Jr (CruelShoes) via groups.io <f.hillhouse.jr=gmail.com@groups.io> wrote:
When passing data (of any type) through an RS232/USB adapter, the number one issue tends to be a change in COM port. Look at your port settings in APRSIS32 and compare with you device settings in Windows.

Fred N7FMH 

On Sat, May 16, 2020, 1:00 AM Anthony Mascola via groups.io <a_mascola=yahoo.com@groups.io> wrote:
My GPS pass through broke also recently.  I used to see my position and speed continuously on the APRSIS32 display in my Jeep though it was not always reliable. I used to be able to uninstall APRSIS32 and it would run for a time.  Now it consistently does not work at all

Configured Port: D710 APRS port configured to serial cable COM Port and checking GPS.  It's no longer working
Transceiver: Kenwood D710A
GPS: K6VHF GPS attached to operation panel of D710A (note as above the D710A does not have a built in GPS.  Note you do not configure this GPS unit as an NMEA GPS port on the same COM port as the transceiver.  It is intended to pass through the data through the COM port combining the TNC controls and GPS positioning data
Serial connection to computer: RT systems serial to USB cable or US Converters Blutronium serial to bluetooth dongle - neither work to pass through GPS data anymore
Computer: Toshiba WT8-A32 Windows 10 tablet, Fujitsu T902 laptop- neither receive GPS passthrough data anymore, both did previously

Is anyone running a D710A with an attached GPS unit such as the Greenlight labs, K6VHF or other and able to get pass through GPS to APRSIS32 as before?  I can beacon and run APRS fine from the Kenwood showing my speed and GPS coordinates accurately and know GPS is working properly.  Somehow something has changed that does not allow APRSIS32 to see and pass through this information as before.  I have spent hours and hours trying to get this working again...